Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Malen dvostruki strijelac

Razigrani Nizozemci osigurali mjesto u četvrtfinalu Eura: Rumunji im nisu mogli parirati

Nogometaši Nizozemske plasirali su se u četvrtfinale Europskog prvenstva, bolji su bili od Rumunjske 3:0 u osmini finala.

Galerija Rumunjska - Nizozemska Ianis Hagi Cody Gakpo Xavi Simons

Nogometaši Nizozemske postali su sedma momčad koja se plasirala u četvrtfinale Eura u Njemačkoj, nakon što su u utorak svladali reprezentaciju Rumunjske s 3:0 (1:0) u utakmici osmine finala odigranoj u Munchenu.

Vodeći pogodak za Nizozemce postigao je Cody Gakpo u 20. minuti. Isti je igrač asistirao u 83. minuti za pogodak Donyella Malena. Ovaj je nizozemski napadač u trećoj minuti dodatka postavio konačnih 3:0.

Nizozemci su u ovaj dvoboj ušli kao izraziti favoriti, iako su natjecanje u skupini završili na trećem mjestu, a Rumunji se plasirali u osminu finala kao prvoplasirani u svojoj grupi. Omjer u međusobnim dvobojima je bio debelo na strani Nizozemske, jer je Rumunjska uspjela pobijediti samo jednom u 13 utakmica.

Rumunji krenuli žestoko, ali...

No, bez obzira na povijest njihovih dvoboja i mišljenje većine stručnjaka, Rumunji su se na početku dvoboja u Muenchenu nametnuli prilično visokim i snažnim pritiskom na nizozemsku obranu.

Tako je već u 2. minuti Ianis Hagi bio u izglednoj situaciji, ali je Denzel Dumfries spriječio da lopta dođe do rumunjskog veznjaka, a pritom nehotice i ozlijedio suparnika. Hagi se vratio u igru s povezom na glavi i u 8. minuti, u stilu mnogo slavnijeg oca, nanizao nekolicinu nizozemskih igrača, ali nije došao do prilike za udarac.

Allianz Arena Bayern doveo još jednog Hrvata: Ima samo 16 godina i veliki je talent divider

Najbolju situaciju pred nizozemskim vratima momčad Edwarda Iordanescua stvorila je u 14. minuti. Nakon solo prodora Dennis Man je odlučio pucati s ruba kaznenog prostora, lopta je fijuknula preko prečke.

Osim jedne situacije kad je Memphis Depay sam izbio pred rumunjskog vratara Florina Nitu, ali se prethodno našao u zaleđu, Nizozemce se u prvih 15 minuta dvoboja nije puno vidjelo.

I onda je došla 20. minuta u kojoj je Nizozemska došla do vodećeg pogotka. Dugo su kombinirali Nizozemci, pokušali iz obrambene faze proslijediti loptu u sredinu, što nije bilo jednostavno učiniti kroz zgusnuto postavljenu zonu Rumunja. No, Xavi Simons je dočekao loptu na 40-ak metara od gola, okrenuo se i odmah prosijedio na lijevi bok prema Codyju Gakpu.

Andreas Ntoi i Edin Džeko Turci otkrili koliku plaću Hajduk nudi Džeki: Bio bi najplaćeniji igrač u HNL-u! divider

Rumunji su ostavili Andreija Ratiua samog protiv krilnog igrača Liverpoola, što je brzonogi Gakpo iskoristio. Jednom promjenom smjera slomio je rumunjskog beka, oslobodio si dovoljno prostora za udarac desnom nogom te sa 15-16 metara iskosa s lijeve strane naciljao prostor uz bližu vratnicu. Florin Nita je ostavio taman toliko prostora da nije uspio zaustaviti precizan i snažan udarac najboljeg nizozemskog strijelca na ovom Euru, koji je tako došao do svog trećeg pogotka na turniru.

Pogodak je pokrenuo Nizozemce koji su se do kraja poluvremena našli u još nekoliko izglednih situacija za povećanje vodstva. U 26. minuti je Depay ubacio iz kuta, a na drugoj vratnici, iz neposredne blizine, Stefan de Vrij je glavom pogodio samo vanjski dio mreže.

Drugo poluvrijeme - jednosmjerna ulica

Ronald Koeman je u poluvremenu ostavio u svlačionici Stevena Bergwijna, a ubacio Donyella Malena te tako dao do znanja da će njegova momčad krenuti po drugi pogodak i osiguravanje plasmana u četrvtfinale.

Malen je bio u akciji koja je mogla u 54. minuti donijeti Nizozemcima udvostručenje vodstva. Njegov je udarac blokirao Dragusin, ali se lopta odbila do Depaya. No, u izglednoj situaciji najbolji nizozemski strijelac u ovoj generaciji nije dobro pucao pa je prilika propala.

Bujica na stadionu Partizana VIDEO Snažno nevrijeme u Beogradu: Voda poplavila Partizanov stadion, bujica teče hodnicima divider

Napromašivali su se Nizozemci, a nisu imali ni sreće. Tako je u 58. minuti Virgil van Dijk sa desetak metara glavom šutirao i pogodio vratnicu. U 62. minuti je novi pokušaj Codyja Gakpa zaustavio rumunjski vratar Nita, da bi minutu potom Gakpo poslao loptu u mrežu, ali je VAR ustanovio kako je bio u minimalnom zaleđu kod dodavanja lopte prema njemu.

U 68. minuti je Depay zaprijetio iz slobodnog udarca, ali je lopta prošla tik uz vratnicu i završila u gol-autu.

Držali su se Rumunji sve do kraja, ali dva pogotka su presudila susret

U 73. minuti su sve pripremili za Mickyja van de Vena, ali je loptu poslao opet s krive strane vratnice. U 80. minuti je Gakpu blokiran udarac iz kaznenog prostora.

Konačno razrješenje utakmice dogodilo se u 83. minuti. Depay se dobro snašao na lijevom boku i preko glave prebacio loptu do Gakpa. On se sjurio prema gol-crti pokraj Dragusina. Rumunjski branič je pomislio da je lopta prebrza i da će Gakpo otići izvan granice igrališta, ali se Nizozemac sjajno snašao, s crte gurnuo loptu prema Donyellu Malenu koji ju je s par metara gurnuo u mrežu.

Arijan Ademi i Marko Bulat Dinamo se oprostio od veznjaka: Na njemu je inzistirao poznati hrvatski trener divider

U samoj završnici dvoboja Malen je u solo akciji prošao dvojicu rumunjskih braniča i sa 11 metara hladnokrvno svladao Nitu za konačnih 3:0.

Nizozemska u četvrtfinalu čeka pobjednika posljednjeg dvoboja osmine finala, u kojem se u Leipzigu (21 sat) sastaju Austrija i Turska.

Marin Šotiček u akciji Šokantan rasplet u Maksimiru: Evo što je odbila mlada zvijezda, Dinamo odmah naciljao drugu metu divider

Tko je prvi favorit za naslov prvaka Europe?

Ukupno glasova:

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider