Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
razotkrivanje u kataloniji

Uzbuna u Realu: Najlošiji još od Mourinha i prvi ovakav poraz u 27 godina

Real je novim porazom zakomplicirao situaciju nakon prvih 10 kola, a simbolike ima jako puno.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Po nekoliko je stvari poraz Reala u Gironi bio simboličan. Klub koji je simbol španjolske krune izgubio je na gostovanju u gradu koji ovih tjedana slovi kao žarište pokreta za katalonsku neovisnost.

Naravno, Barcelona je ''više od kluba'' za Katalonce i simbol otpora, ali iz Girone smo prije nekoliko tjedana gledali najgore snimke policijske brutalnosti prilikom pokušaja sprečavanja održavanja referenduma. Bivši gradonačelnik Girone upravo je vodeći katalonski političar Carles Puigdemont koji je na čelu katalonskog vodstva koje je pokrenulo proces odvajanja od Španjolske.

Također, Real je umalo u dan točno, prije 27 godina, posljednji put izgubio od debitanta u La Ligi. Tada ih je isto s 2:1 pobijedio Burgos.

Dok je Kataloncima ovaj poraz Reala važan zbog političke poruke i simbolike, madridskim je medijima važniji zbog činjenice kako je španjolski prvak u krizi čije se priznanje odgađalo. Nakon lošeg ulaska u sezonu uslijedio je nešto povoljniji rezultatski period u sljedećih mjesec dana. Momčad Zinedinea Zidanea ove sezone ne igra dobro, a neki su rezultati to u posljednjih nekoliko kola zamaskirali. Debitant u prvoj ligi Girona to je konačno i razotkrila.

Real nije stizao ovakvu prednost na startu prvenstva

U prvih 10 kola Real je upisao šest pobjeda, dva poraza i dva neodlučena rezultata. Zanimljivo, bolje su prolazili u gostima gdje su pobijedili sve utakmice, sve do Girone. Posljednji put Real je takav omjer u prvih 10 kola imao pod vodstvom Josea Mourinha u sezoni 2012/2013, također nakon što su prethode godine osvojili naslov.

Te sezone Barca pokojnog Tita Vilanove ostavila je Real iza sebe čak 15 bodova, a Mourinho je potjeran. Kada je toliko zaostajao za vodećim (osam bodova) Real nikad nije osvojio naslov, piše madridska Marca koja je, baš kao i As, pozvala na uzbunu.

Kritike se zbrajaju, a nije ih pošteđen ni kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić. AS piše kako su Kroos i Modrić ostavili Casemira u Gironi da se sam bori s veznjacima Katalonaca. Za Hrvata kažu kako mu Isco polako preuzima glavnu ulogu kod posjeda Reala.

Isco je jedini dobio neku prolaznu ocjenu. Zabio je gol, za razliku od napadača Benzeme i Ronalda. Portugalac je zabio samo jedan jedini gol u prvenstvu i jasno je kako mu je ovo zasad jedna od najgorih sezona u bogatoj karijeri. Benzema djeluje malo izgubljeno i ovaj dvojac nije bilo teško čuvati u toj utakmici, piše Marca.

Mladi Achraf na desnom boku ipak nije Dani Carvajal, jedan od najboljih igrača prošle sezone, dok lijevo Marcelo nije na razini na kakvu nas je navikao. Novi problem za Zidanea mogla bi biti nova ozljeda. Nema Navasa, Balea, Carvajala, Kovačića, a sada problema ima i Varane.

Ove sezone nema ni spasonosnih pogodaka kapetana Sergija Ramosa. Sjećamo se samo koliko je kapetan i vođa ove momčadi puta spasio svoje napadače kritika kada je umjesto njih donosio pobjede u zadnjim minutama.

Prošlo je tek 10 kola, malo više od četvrtine prvenstva, no Real se mora trgnuti ako misli stići zahuktalu Valenciju, kamoli Barcelonu.
 

Standings provided by Sofascore LiveScore
Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider