Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rafalna paljba

Užarena atmosfera u Bayernu zbog "krvavog novca": Pogledajte scene koje su ne pamte, veliki šefovi šokirani

Sve govori rečenica Bayernove legende i dugogodišnjeg predsjednika Ulija Hoenessa: "Najgora skupština u životu."

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Napeta situacija između šefova Bayern Münchena i navijača zbog povezanosti bavarskog kluba s Katarom pogoršala se nakon iznimno naelektrizirane atmosfere na godišnjoj skupštini kluba. 

Možda su na vrhu Bundeslige i imaju savršen skor u Ligi prvaka, ali ako zagrebite pod površinu, nije sve tako idilično u minhenskom velikanu, piše DW.

Nekim igračima Bayerna prijeti smanjenje plaća zbog odbijanja cijepljenja, tribine će uskoro biti popunjene tek s četvrtinom kapaciteta s porastom broja slučajeva koronavirusa u Bavarskoj, a nakon šokantnog poraza od Augsburga, Borussia Dortmund Bavarcima diše za vratom.

Užarena atmosfera na Bayernovoj skupštini

Međutim, nijedno od tih pitanja ne proizvodi toliko tenzija na „planetu Bayern“ kao poslovno-sponzorske veze kluba s Katarom, domaćinom Svjetskog prvenstva sljedeće godine. Na godišnjoj skupštini kluba u četvrtak, odbijan je prijedloga člana Bayerna i odvjetnika Michaela Otta da se stavi na raspravu prekid Bayernova partnerstva s Qatar Airwaysom.

gol expired Juventus opet pod istragom: Talijanska policija upala u urede Stare dame u Torinu i Milanu divider

Situacija se toliko zakuhala da su se čuli čak pozivi za ostavku predsjednika kluba Herberta Hainera. Atmosfera je došla to točke usijanja, no Hainer je potvrdio da klub neće prekinuti sponzorski ugovor.

"Mi smo Bayern, a vi niste", vikali su članovi i dodali: "Mi smo navijači koje ne želite."

Bilo ih je prisutno oko 800, mali dio Bayernovog članstva, dijelom zbog propisa o koronavirusu.

Počasni predsjednik Bayerna Uli Hoeness, koji je bio igračka zvijezda 70-ih, a desetljećima i predsjednik kluba, poznat i po tome što je završio iza rešetaka zbog utaje poreza, izjavio je za njemački nogometni magazin Kicker da je to "bio najgori događaj koji ikad doživio u Bayernu."

Otpor navijača - ne krvavom novcu iz Katara

Otpor dijela navijača prema poslovnoj suradnji s Katarom pretvorio se u pravi pokret, koji želi natjerati šefove Bayerna da odustanu od tog posla. Navijači upozoravaju na kršenje ljudskih prava u Kataru i tvrde da Bayern zbog toga ne bi trebao imati nikakve veze s njima.

"Više se ne možete ponositi uspjesima kada znate terete i kompromise s kojima su oni postignuti", rekao je Ott za DW ranije ovog tjedna.

"Ako znamo da taj novac dolazi iz Katara i da je povezan s ozbiljnim kršenjima ljudskih prava, ako je očito krvavi novac, onda su uspjesi povezani s njim okaljani i, po mom mišljenju, nešto čega se treba sramiti."

Iako su scene iz Audi Domea, gdje je održana Skupština, bile možda i najužarenije, nije prvi put da su se Bayernovi šefovi našli pod pritiskom. Na utakmici protiv Freiburga ovog mjeseca navijači su razvili veliki transparent iza gola na Allianz Areni.

gol expired Posljednji branič koji je osvojio Zlatnu loptu: "Italija je jača od Portugala, Ronaldo više nije tako pokretljiv" divider

"Za novac ćete sve oprati da bude čisto", u slobodnom prijevodu stajalo je iznad prikaza predsjednika Uprave Bayerna Olivera Kahna i predsjednika kluba Hainera koji stavljaju krvlju umrljanu odjeću s oznakom "Katar" u perilicu rublja, okruženu novčanicama.

Kahn je odgovorio na kritike ponovivši da klub ima "jasne kriterije prema kojima usklađujemo partnerstva", dok se njegov prethodnik Karl-Heinz Rummenigge opravdavao da takva partnerstva i organiziranje događaja povećavaju nadzor nad Katarom.

"Često sam letio u Bruxelles razgovarati s nevladinim organizacijama o tome što još možemo učiniti i kako oni vide stvari", rekao je Kahn.

"Svi mi potvrđuju: nastavite, ne posustajte. Morate priznati da je Katar od svih arapskih država napravio najveća poboljšanja", rekao je Kahn nedavno za podcast regionalne televizije WDR.

Organizacije za ljudska prava i mnogi članovi Bayerna nisu kupili priču.

"Ne možemo u potpunosti žrtvovati svoje vrijednosti na oltaru uspjeha", ističe Ott.

Iako transparenti na gotovo praznom stadionu možda neće imati isti utjecaj, malo je vjerojatno da će pitanje Katara nestati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider