Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki meč

Posljednji branič koji je osvojio Zlatnu loptu: "Italija je jača od Portugala, Ronaldo više nije tako pokretljiv"

Fabio Cannavaro posljednji je obrambeni igrač koji je osvojio Zlatnu loptu...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Na današnji dan 2006. Fabio Cannavaro postao je posljednji obrambeni igrač koji je osvojio Zlatnu loptu. I posljednji Talijan kojem je to uspjelo.

Talijanski branič dobio je najvrjedniju individualnu nagradu u svijetu nogometa najviše na temelju pruženih igara na Svjetskom prvenstvu 2006. Italija je u Njemačkoj osvojila svoj posljednji, četvrti naslov svjetskog prvaka.

Tada nitko nije mogao ni pomisliti da će Talijani 12 godina kasnije propustiti nastup na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji, a kamoli da će biti na rubu da propuste dva svjetska prvenstva u nizu.

Kao što je poznato, Italija će igrati u dokvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Kataru 2022., koje se po prvi put igraju na dvije nokaut utakmice, a Talijane je zapao težak ždrijeb. Prvo će morati pobijediti Sjevernu Makedoniju na svojem terenu, a onda u gostima igraju s pobjednikom dvoboja Portugal – Turska.

gol expired Užarena atmosfera u Bayernu zbog "krvavog novca": Pogledajte scene koje su ne pamte, veliki šefovi šokirani divider

Dakle, dosta je izvjestan veliki meč između posljednja dva europska prvaka Italije i Portugala.

Cannavaro je i sam igrao u dodatnim kvalifikacijama, i to za Svjetsko prvenstvo 1998. U studenom 1997. bio je na terenu u svom Napulju kada je Italija u uzvratnoj utakmici pobijedila Rusiju s 1:0 (Casiraghijev gol) i plasirala se u Francusku.

"To je bilo neko drugo vrijeme. Bili smo iznimno jaki. I prošli smo dalje unatoč mojem jedinom autogolu u dresu Azzurra. U prvoj utakmici u Moskvu bilo je 1:1. Bili smo tako jaki da smo na Svjetskom prvenstvu ispali u četvrtfinalu od Francuza na jedanaesterce. Stvari su bile drugačije", kaže Cannavaro u intervjuu za Gazzettu dello Sport.

Italija je s Cesareom Maldinijem na klupi i dalje igrala s liberom.

"Istina, ali to je već bila projekcija moderne formacije s trojicom u zadnjoj liniji. Tada su se igrale dvije utakmice za prolaz na Mundijal. Nova formula s dvije nokaut utakmice nije mi baš sjela. Onda je poštenije igrati na neutralnom terenu. Čak i polufinale."

Govori li to zato što se ne bojite Sjeverne Makedonije?

"Svi se protivnici međusobno poštuju. Ali ako Italija bude igrala na svojoj razini, nema se čega bojati takve momčadi. Međutim, jasno je da bi na neutralnom terenu to bilo ispravnije za sve."

Ako Italija prođe Sjevernu Makedoniju, čeka ju najvjerojatnije Portugal, koji u prvoj utakmici igra protiv Turske.

"Portugal je jak, ali budite oprezni jer u takvim nokaut utakmicama morate najprije pobijediti tjeskobu. Nije lako igrati ni na svome terenu igrati tako važnu izlučnu utakmicu. Ako vratimo onu pobjedničku nit vodilju s Eura, proći ćemo. Želimo vidjeti Italiju sa svojom poviješću i osobnošću. Tijekom povijesti napisali smo neke sjajne stranice na protivničkom terenu. Tako smo sa Zoffom pobijedili u polufinalu Eura protiv Nizozemske 2000. u Amsterdamu, ispred narančastog zida. Zatim mislim na polufinale SP-a protiv Njemačke 2006. Pobijedili smo Nijemce u Dortmundu pred 70 tisuća navijače. I konačno pobjeda u finalu Eura s Engleskom u Londonu. Sličnu utakmicu odigrali smo na Olimpicu protiv Švicarske, pritiskali smo i po igri zaslužili pobijediti, ali nismo uspjeli slaviti.“

gol expired Juventus opet pod istragom: Talijanska policija upala u urede Stare dame u Torinu i Milanu divider

Ralf Rangnick, njemački trener koji sjeda na kupu Manchester Uniteda, prije pet godina proglasio Cristiana Ronalda „starim i preskupim“. Tada još nije ni slutio da će ga jednom trenirati. Je li Cristiano opterećenje za Portugalce?

"Mislim da nije. CR7 će živjeti za tu utakmicu s Italijom jer želi Svjetsko prvenstvo. I sigurno će uvijek biti najopasniji jer ga možete kritizirati koliko god želite, ali on nastavlja zabijati golove. Vjerujemo u Chellinija i Bonuccija koji ga dobro poznaju. Jako dobro znaju njegove linije kretanja. Cristiano više nije pokretan kao prije nekoliko godina i možda nam to može koristiti."

Što će Italiji biti potrebno za ukupnu pobjedu?

"Oporavite mnoge igrače koji su bili ozlijeđeni u studenom. Mislim na Immobilea kojeg mnogi kritiziraju, ali koji daje dubinu, sprinta tisuću puta i tako stavlja svaku obranu na kušnju. A onda kvalitetne vezne igrače, poput Verrattija i Pellegrinija, možda u ožujku i Spinazzola bude spremana, pa će Mancini valjane alternative u sastavu, kao na Europskom prvenstvu."

Možda bi za Italiju bilo bolje da trijumf na Euru nakratko zaboravi.

"Mislim da su naši reprezentativci inteligentni. I u ovim nedavnim razočaravajućim nastupima shvatili su da moramo podići glave bez osvrtanja, zaboravljajući prošlost. Možda je Mancini protiv Švicarske napravio neke poteze zbog tih kredita, ali nije imao valjanu alternativu."

Može li Dinamo osigurati proljeće u Europskoj ligi?

Ukupno glasova:

Što Talijanski nogometni savez može učiniti da pomogne Azzurrima plasirati se na Svjetsko prvenstvo?

"Prije svega, odgoditi kolo 20. ožujka kako bi se omogućio što bolje pripreme. A onda podići tempo utakmica, sa sucima koji moraju manje zaustavljati igru u domaćoj ligi. Na tom polju i dalje plaćamo cijenu na međunarodnoj razini. Vidjeli smo kako Juve primio četiri gola protiv Chelseaja. Mancini je u pravu što nastavlja sa svojom idejom ofenzivne igre s kojom je talijansku reprezentaciju učinio modernijom i konkurentnijom. Ali svi u talijanskom nogometu moraju zajedno gurati u istom smjeru."

Hoćemo li Italija uspjeti?

"Da. Ako nastavi put rasta u igri i vrati mentalitet s Eura, uspjet će. Mi smo Italija i možete biti sigurni da Portugalci više žale za propuštenom šansom jer znaju da će morati igrati s četverostrukim prvacima svijeta", zaključio je Cannavaro.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider