Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
prave peripetije

Kako je Španjolska "priznala" Kosovo: Neobična utakmica izazvala diplomatski incident, a sve se moglo izbjeći

Španjolska se susreće s reprezentacijom koju ne priznaje...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kosovo je proglasilo neovisnost 2008., ali još uvijek nije univerzalno priznata država. Među državama koje ne piznaju Kosovo je i Španjolska, budući da i sama ima nekoliko pokrajina koje teže samostalnoti.

Ples kuglica je odlučio da će se upravo ove dvije reprezentacije susresti u kvalifikacijama za SP 2022. Zbog napetih političkih odnosa, ova je utakmica, na rasporedu u srijedu u 20:45 u Sevilli, izazvala i diplomatski incident.

Kosovari su prvo poludjeli kada su ih za španjolskog kampa nazvali "teritorijem Kosova". Pored toga, najavili su i da se neće intonirati kosovska himna, kao i da neće biti njihove zastave pored španjolske.

gol expired Kek riga vatru: "Razočaran sam više nego što sam se veselio pobjedi protiv Hrvatske" divider

Izazvalo je to prosvjede Kosovara koji su zaprijetili da neće igrati, a pozvali su se i na propise Uefe i Fife o odigravanju reprezentativnih utakmica. Predstavnici dvaju saveza na kraju su na sastanku izgladili diplomatske nesporazume, pa će se utakmica normalno odigrati.

"Španjolska je 'priznala' Kosovo", piše Marca nakon što se pojavila ta informacija. Napominju da su Španjolci u povijesit odbili igrati jedini protiv SSSR-a 1960. Bila je to era desničarske diktature Francisca Franca, pa nije bilo diplomatskih odnosa sa Moskvom.

"Nogomet je nogomet i UEFA i FIFA postavljaju pravila. Pravila priznavanja države diktira međunarodni zakon", rekao je španjolski ministar vanjskih poslova Arancha Gonzalez Laya.

gol expired Engleski izbornik zavapio uoči utakmice odluke s Hrvatskom: Ono što je Hrvatima normalno, njemu je nezamislivo divider

Himna i zastava nisu bili jedini problemi. Budući da Španjolska ne priznaje Kosovo, automatski ne priznaju ni njihove putovnice, pa su im morali izdati posebne vize za ulazak u državu.

Sve ove peripetije mogle su se izbjeći samo da je Španjolska zatražila od Uefe uoči ždrijeba da ne mogu biti u istoj skupini s Kosovom, kao što su to zatražile Srbija, Rusija, BiH... Španjolci su iznimku tražili jedino za Gibraltar, britanski teritorij koji vide kao svoj. Taj strateški teritorij diplomatski je bez sumnje više na listi prioriteta od Kosova.

Zanimljivo, u cijeloj skupini B samo Švedska priznaje Kosovo. U skupini su još Grčka i Gruzija.

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider