Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"nekada nije lako..."

Upoznajte hrvatske sutkinje! Neprimjereni komentari ih ne diraju, poručuju: "Žene moraju biti glavne"

Iako sutkinje na nogometnim utakmicama često dolaze u prvi plan zbog verbalnih neugodnosti koje doživljavaju, one ne odustaju i njihov se broj povećava. Reporter Dnevnika Nove TV Vlado Boban posjetio je njihovu edukaciju.

Galerija Hrvatske sutkinje (Foto: GOL.hr) Hrvatske sutkinje (Foto: GOL.hr) Hrvatske sutkinje (Foto: GOL.hr) Lada Rojc (Foto: GOL.hr)

Dama s loptom je sudila europska i svjetska prvenstva, a ove dame oko nje su manje-više na početku svog sudačkog puta. Zašto zviždaljka? Razlog je jednostavan.

''Ljubav prema nogometu. Imate one koje rade od ranije, one koje ga nisu prije igrale nego ga vole i zainteresiraju se iz nekog razloga. Nešto ih pokrene. A imate i djevojke koje su trenirale nogomet i žele nastaviti biti povezane s njim uz sudačku karijeru'', rekla je Lada Rojc.

Ili poput Katarine volite Ladu - profesoricu geografije.

''Meni je Lada predavala u osnovnoj, nju sam gledala i tako se rodila ljubav. Inače volim nogomet, malo i utjecaj braće i svega drugoga'', kaže Katarina Ćulumović.

Kako izgleda dan sutkinje?

Nogomet se brzo mijenja pa treba brzo i educirati.

''Sad mi trenutno trebamo položiti ispit o novim pravilima koje je UEFA uvela. Konstantno moramo pratiti ta pravila, sad moramo to ići položiti, pa ručak i spavanje doma'', kazala je Kristina Vitez.

A nakon spavanja na trening. Poput Mije, bivše nogometašice koja sudi 4. ligu nogometašima. I tvrdi - za dobro suđenje potrebna je top kondicija.

Černov spašava s crte (Foto: Screenshot) Je li ovo obrambeni potez godine? U 94. minuti dvaput spasio nemoguće za pobjedu i prvo mjesto divider

''Danas se trči u proljetnom djelu, zapravo jesenskom dionice 75 – 25, a u proljetnom jojo test'' objašnjava Mia Medvedovski.

O tome koliko su spremne dokaz je Ladina prijateljica Stephanie Frappart, koja je sudila europski Superkup Liverpool - Chelsea.

''To je napravila vrhunski po mom mišljenju, snašle su se cure, pomoćne su bili odlične imale su teške milimetarske odluke. Sve je bilo dobro, kolegica je, baš sam je pitala - istrčala je 17 km!''

"Ima susretljivih, ima i onih koji će davati neprimjerene komentare"

Dakako, pritisci i tenzije pogotovo suprotnog spola su veliki...

''Ima jako susretljivih muških trenera koji će vam i pomoći i dati neku kritiku koja je dobra ali i ima onih koji će davati komentare koji nisu primjereni i neke takve stvari'', kaže Katarina Ćulumović.

Zapravo stvar funkcionira kao u braku.

''Nije lako nama ženama nekada s njima'', kaže Mia Medvedovski.

Kao i u kući?

''Tako je, žene moraju biti glavne, ali oni nama ne daju. To je problem.''

E pa dragi naši nogometaši, shvatite da je stvar još od pamtivijeka jednostavna - one su u pravu. Sa zviždaljkom ili bez nje.

gol expired Boban dovodi Rebića: Napustio momčad Eintrachta, uskoro veliki transfer! divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider