Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Otvorio se kontingent

Unatoč otkazu Bilića, hrvatski treneri ne kotiraju loše: ''Oni spadaju u gornji dom u Europi''

Bivši hrvatski izbornik Slaven Bilić više nije trener Al Ittihada. Bilić je u saudijskom klubu dobio otkaz nakon samo pet mjeseci, a presudio mu je poraz od još jednog hrvatskog trenera u Saudijskoj Arabiji, Zorana Mamića.

Galerija Hrvatski treneri u Europi (GOL.hr) Hrvatski treneri u Aziji (GOL.hr) Slaven Bilić (GOL.hr)

Bilić je u klub došao krajem rujna, glavni cilj mu je bio izboriti ostanak u ligi. No, nakon pet mjeseci Al Itihad je u zoni ispadanja s osam bodova manje od pozicije koja osigurava ostanak. Iako je ugovor potpisao do 2021. na kraju je izdržao samo pet mjeseci. Iz kluba odlaze njegovi pomoćnici: Aljoša Asanović, Dean Računica, Marijo Tot, Frano Leko, Danilo Butorović, Tonči Gabrić i Ivo Katušić.

''I mnogo veći treneri i poznata imena odlazili su nakon par mjeseci, čak i svjetski prvaci. Tako da neće to imati neku ulogu, ne mora to značiti da je dobio otkaz zato što je loš trener'', izjavio je kolumnist GOL.hr-a Ivica Medo.

Ipak, Hrvatska u Saudijskoj Arabiji i dalje će imati predstavnika među trenerima. Na klupi vodećeg kluba lige Al Hilala vrlo je uspješan Zoran Mamić. On je u Saudijsku Arabiju stigao iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Prije njega su klub iz glavnog grada Riyada vodili Mirko Jozić i aktualni hrvatski izbornik Zlatko Dalić.

U Iranu je, pak, pravo trenersko božanstvo Branko Ivanković, koji vrlo uspješno vodi Persepolis, dok na klupi iranske reprezentacije do 23 godine sjedi Zlatko Kranjčar. U Saudijskoj Arabiji je Krunoslav Jurčić. Nikola Jurčević odnedavno je izbornik Azerbajdžana, dok je Robert Prosinečki uspješan na klupi Bosne i Hercegovine.

''Otvorio se taj jedan kontingent u arapskom svijetu i Iranu, ali bili su i prije. Znamo da su tamo radili Ćiro Blažević, Tomislav Ivić i Poklepović, svi su oni otvorili put ovoj mlađoj generaciji'', rekao je Medo.

Skandalozna predstava u kojoj Real (pre)često gostuje: Što vrijedi VAR ako se suci prave ludi? Casemiro i Souleymane Doukara (Foto: AFP) Luka Modrić i Casemiro (Foto: AFP) Casemiro (Foto: AFP) Cristiano Ronaldo i Casemiro (Foto: AFP)

U jačim europskim ligama imamo trenutačno tek dva predstavnika. Ivan Leko vodi Club Brugge, dok je jedini hrvatski top trener u vrhunskom nogometnom klubu Niko Kovač na klupi Bayerna.

''Jaki je trenerski ceh u svim tim zemljama. Morate imati strašno jak lobi, strašno jake menadžere da vas uspiju probiti, i igračku karijeru'', objasnio je Medo.

Proteklih sezona statistika hrvatskih stručnjaka u Europi bila je i nešto bolja. Imali smo i predstavnike u Serie A, ali i Turskoj ligi, Rusiji. A dio priče leži sasvim sigurno i u radu Nogometne akademije, čiji je voditelj Vatroslav Mihačić.

''46 trenera s UEFA Pro licencom rade kao glavni treneri ili kao dijelovi stožera, odnosno pomoćnici tim trenerima u različitim zemljama Europe ili Azije. Ako izuzmemo one tradicionalno jake trenerske zemlje kao što su Španjolska, Portugal, Nizozemska ili Italija. Svakako hrvatski treneri, odnosno hrvatski trenerski puk spada u gornji dom trenerske struke u Europi'', izjavio je Mihačić.

A nema razloga da hrvatski treneri i dalje ne ostanu u gornjem domu europske nogometne struke, jer u Hrvatskoj se i sada školuje cijela jedna nova generacija budućih nogometnih trenera.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider