Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
nevjerojatna sličnost

Jesu li Amerikanci kopirali hrvatski stadion? Ovako bi izgledao Maksimir da nije postao ruševina i predmet sprdnje

Na drugom kraju svijeta nalazi se stadion gotovo identičan maksimirskom.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Stadion Maksimir stoji na istoku Zagreba kao živući spomenik mutnih poslova i netransparentnog rasipanja novca.

Pompozne najave o velebnom stadionu nikad se nisu obistinile, pa je ostalo ružno, nedovršeno betonsko-stakleno zdanje, kao kontrast prekrasnom parku samo nekoliko metara dalje. Sve to za, po nekim procjenama, čak 100 milijuna eura.

Maksimir je već godinama goruća tema, pogotovo nakon potresa koji je trajno zatvorio istočnu tribinu. Loše stanje stadiona nije promaklo ni gostima, pa su tako odjeknule riječi švedskog izbornika Jannea Andersssona.

"To je jedan stari, dosadni, žalosni istočnoeuropski stadion. Bit će to veliki korak u prošlost, ali moramo se s time nositi", rekao je.

Mnogi su se zasigurno upitali kako bi Maksimir izgledao da se nije pretvorio u ruševinu, a odgovor se nalazi u saveznoj državi SAD-a Marylandu. Tamo, u gradu Annapolis, postoji stadion koji je gotovo identična kopija Maksimira.

 

Ako ste prvo pomislili na maksimirskog ljepotana kad ste vidjeli ovaj stadion dobro ste pomislili. Radi se o Navy marine...

Objavljuje IzbornikUtorak, 1. prosinca 2020.

Navy-Marine Corps Stadium otvoren je 1959., a stajao je tadašnjih 3,1 milijun dolara. Koristi ga Mornarička akademija SAD-a. Teško je ne primijetiti visoke bočne tribine, jednu zaobljenu poput maksimirske južne i nižu, paralelnu s terenom, sličnu onoj na starom maksimirskom sjeveru.

Zanimljivo, i kapacitet je tu negdje - stadion u SAD-u nakon manje renovacije prima 34.000 gledatelja. Maksimir, barem dok su sve tribine u funkciji i nisu opasne po život, može primiti 35.123 gledatelja.

Xavi (Foto: AFP) Legenda Atletica najavila Xavijev povratak u Španjolsku: "Spreman je, uskoro se vraća" divider

Vrijeme izgradnje ovih blizanaca također je slično. Maksimir se u ovom obliku počeo graditi 1953., punih pet godina prije nego onaj u SAD-u. Zanimljivo, Amerikancima je trebala samo godinu dana za izgradnju, dok je posljednja, južna maksimirska tribina dovršena 1969.

Nije poznato jesu li Amerikanci kopirali ideju ili se jednostavno radi o sličnim arhitektonskim trendovima toga vremena. U svakom slučaju, eto živućeg dokaza kako je Maksimir u teoriji mogao izgledati kao normalan stadion.

Dejan Lovren o Maksimiru: "Jedan od najružnijih u Europi"

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider