Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Kraljevi u velikoj krizi

Tri kandidata za klupu Reala: Što je najveći problem – trener, Ronaldo ili plaće…

Nakon što je Real izgubio od Levantea, kriza na Santiago Bernabeuu došla je do vrhunca…

Galerija Momčad Real Madrida (Foto: AFP) Karim Benzema i Gareth Bale (Foto: AFP) Modrić i Zidane u zagrljaju (Foto: AFP) +2 Julen Lopetegui, Luka Modrić i Mariano (Foto: AFP)

I prije utakmice s Levanteom, trener Reala Julen Lopetegui plesao je na tankoj žici. Već nakon poraza u Moskvi počele su priče da Florentino Perez traži novog trenera te da će sljedeće tri utakmice, zaključno s El Clasicom u Barceloni, odrediti sudbinu baskijskog stručnjaka.

Agonija Kraljeva se nastavila, Lopetegui je pao već na prvoj prepreci. I to tamo gdje se najmanje očekivalo, na Santiago Bernabeuu protiv osrednjeg Levantea. Iako Real prije toga nije pobijedio u četiri utakmice u nizu, malo tko je mogao pretpostaviti da će Real izgubiti. Stoga je šok na Bernabeuu još i veći.

Pet utakmica u nizu bez pobjede, četiri poraza i jedan remi. K tome je još skinut i negativni rekord koji je stajao od 1985. Real nije postigao gol čak 481 minuti. Takvu statistiku malo tko bi mogao preživjeti, ma kako se zvao. Nije ju preživio ni čuveni Amancio koji je bio trener te 1985., pa kako očekivati da je preživi Lopetegui, stručnjak puno skromnijeg ugleda.

Tri kandidata za klupu Reala

Corriere dello Sport još je prošlog ponedjeljka objavila informaciju kako je Perez kontaktirao Antonija Contea i upitao ga bi li bio spreman preuzeti Real ako Lopetegui dobije otkaz. Naravno, talijanski trener odgovorio je pozitivno. Real se ne odbija, pogotovo ako ste slobodni, a Conte jest. Podigao je otpremninu u Chelseaju i čeka nova ponudu. Real mu je kao as na desetku.

Karim Benzema i Gareth Bale (Foto: AFP) Karim Benzema i Gareth Bale (Foto: AFP) (Foto: Afp)

El Pais je u četvrtak potvrdio priču talijanskog dnevnika. Prema informacijama uglednog španjolskog dnevnika, Perez je preko posrednika kontaktirao Contea već nakon utakmice sa Sevillom.
Uz Contera, kao mogući nasljednici Lopeteguija trenutačno se još spominju Santiago Solari i Guti, bivši igrači Reala koji uživaju veliki ugled u Madridu. Solari vodi Castillu, drugu momčad Reala, a Guti je trenutačno asistent u Besiktasu.

Kako god, španjolski mediji složni su da je Perez nakon poraza od Levantea odlučio smijeniti Lopeteguija, no dvoji treba li to učiniti odmah ili će pričekati utakmicu s Barcelonom. Perez se boji kontraefekta ako šok terapija ne krene kako treba. Naime, ako bi sad smijeni Baskijca, te ako Real pretrpi poraz na Camp Nouu, pogotovo ako bude težak, novi trener na startu bi izgubio kredibilitet i pitanje je koliko bi izdržao.

Perez navodno razmišlja da pusti Lopeteguija da odradi El Clasico i prije toga utaikmicu s Viktorijom, pa da tek onda dovede novog trenera koji bi krenuo s nešto lakšim rasporedom. Drugim riječima rečeno, Perez bi mogao pustiti Lopeteguija da izgori do kraja, a ako kojim slučajem podigne momčad i uspije pobijediti u Plzenu i Barceloni, može odustati od smjene i pričekati kako će se situacija dalje razvijati.

Perez pušta Lopeteguija da izgori?

Jer, nikad se u nogometu ne zna, u jednoj utakmici može se sve preokrenuti. I nabolje i nagore. Uostalom, nije li Perez prošle sezone sačuvao Zidanea u trenutku kada je Real nizao poraze i oprostio se od naslova prvaka Španjolske praktički prije Božića, što se ne pamti.

Na kraju je ispalo dobro, i bez kupovine novih zvijezda Zidane je osvojio treću uzastopnu Ligu prvaka i spasio sezonu. Cinici će reći da Kraljevski klub, kada mu ne ide, uvijek može računati na pomoć vanjskih sila, preciznije ljudi u crnom, pa onda i može kovati različite planove, posebice jer VAR još nije u opticaju u Ligi prvaka.

Kada je u pitanju Real, sve je moguće, pa i to da Lopetegui okrene sve na svoj mlin, ali ove sezone situacija je ipak ponešto drugačija. Čini s da je Realova momčad iscrpljena, zasićena i da hitno treba svježu krv. A nema više ni Cristiana Ronalda koji je uvijek mogao odučiti, pogotovo u kup-sustavu Lige prvaka.

Ipak, sve je relativno. Jer, i prošle sezone u isto vrijeme slično se govorilo. Ronaldo je bio u momčadi, ali zasićenje i svježa krv dvije su fraze koje su se najčešće spominjale, tako da trenutačna situacija nije ništa novo. Da je i ostao Ronaldo, možda bi sve bilo isto ili slično. Krize u prvom dijelu sezone i loša situacija na ljestvici u španjolskom prvenstvu događale su se svako malo posljednjih godina. Uostalom, nije li Real u Ronaldovoj eri osvojio dvostruko više Liga prvaka (4) nego titula španjolskog prvaka (2).

Tko je najveći krivac?

Taj podatak govori koliko su analize ograničenog dometa i kako se jedna te ista stvar može tumačiti na više načina. Sve ovisi o kutu gledanja. No, logično je zaključiti da je Real bez Ronalda slabiji te da je Realova momčad došla do kraja jednog ciklusa. Prilično je izvjesno da Real treba, ako ne totalni, onda obuhvatniji remont. Pitanje je što može učiniti trener i je li Lopetegui najveći krivac? Ne bismo se kladili.

Iako Perez nije reagirao i doveo adekvatnu zamjenu za Ronalda, Real i dalje ima visoku kvalitetu, po imenima gledano sjajnu momčad, ali nema pravi balans, očito je da mu nedostaje istinski golgeter, ali najviše su upitni motiv i želja igrača. Osvojili su sve i čini se da su prezasićeni, a i više zaokupljeni visinom plaća nego novim trofejima. Nije tajna da gotovo svi traže povišice.

Lopetegui se u cijeloj priči čini samo kao usputna, koleteralna žrtva. Nije da ga igrači "buše", iako se čuju i takve priče, nego je stigao u najnezgodnije vrijeme. Nije Zidane slučajno dao ostavku. Francuz je očito vidio previše problema, pametno je postupio, otišao je kada je bio na vrhuncu.

Perez može ispraviti pogrešku i reagirati na zimu. Može dovesti, primjerice, Edena Hazarda, o čemu se sve više spekulira. Belgijac bi možda dao novi impuls momčadi. Kažemo možda, jer čak i ako je u pitanju Real, trofejna era jedne generacije jednostavno ne može trajati unedogled. Svemu jednom mora doći kraj, to pokazuje bliža i dalja povijest.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider