Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
"košarkaši popularniji od modrića"

Šahovski genije, kvizoman i nogometni trener: On je strateg hrvatskog prvoligaša Gorice

Osim što je očito talentirani nogometni stručnjak, trener Gorice Valdas Dambrauskas je i odličan šahist te čovjek prepun općeg znanja, što je dokazao u kvizu 'Tko želi biti milijunaš'.

Uoči povratka HNL-a Nova TV donosi priču o nesvakidašnjem nogometnom treneru Gorice, litavskom stručnjaku Valdasu Dambrauskasu.

Čovjek koji je radio u nogometnim školama engleskih Premierligaša ima iznimno zanimljivu životnu priču, posebne hobije i interese, a neke ideje i inspiraciju u nogometu crpi iz jednog sasvim drugačijeg sporta.

Više trenirao šah nego nogomet

* Prije nogometa krenuli ste trenirati šah?

"Da. Vjerojatno sam više u životu igrao šah nego nogomet."

gol expired Englezi istražuju spornu utakmicu Lige prvaka: Zašto se uopće igrala? divider

A onda je Valdas Dambrauskas korisne stvari iz šaha primijenio na nogomet.

"U nogometu često kažemo, pokaži mi svoj vezni red i ja ću ti reći kakvu momčad imaš. Isto je u šahu. Prva stvar koju moraš napraviti je vladati centrom", otkriva trener Gorice i nastavlja.

"Šah je pridonio mom nogometnom znanju, ali ne u sferi taktike, nego u sferi kontrole svog emotivnog stanja. Pogotovo nakon pobjeda i poraza, ne smijete ići previše u depresiju, ni letjeti visoko."

Kao što njegova momčad ne smije poletjeti nakon pobjede nad Dinamom, to je tipična stvar samokontrole, kaže jer se radi o prijateljskom susretu.

"Glavna stvar takvih utakmica je pripremiti se za buduće susrete. Ako nećete dobro igrati u službenim utakmicama, prijateljskih se pobjeda više nitko ne sjeća. Moramo ići prema naprijed i rasti kao momčad, kao grupa ljudi. Moramo razumjeti sistem igre i kako želimo igrati", smatra Dambrauskas.

gol expired Potpis Alexa Fergusona koji je šokirao cijelu momčad ManUtd-a: ''Nema puno ljudi koji to mogu izvesti'' divider

Hrvatski košarkaši poznatiji od Modrića ili Rakitića

Svjestan je da dolazi iz nenogometne zemlje i da rezultatima mora zaslužiti kredit.

"Razlika između Litve i Hrvatske je velika. Posebno kada se radi o razini kvalitete, gladi igrača. Vi ovdje imate veliki bazen talenata i te igrače nije potrebno puno motivirati", otkriva trener Gorice, koji je potom kazao i tko su najpopularniji Hrvati u njegovoj zemlji.

"Ako odete u Kaunas, jer tamo imate Hrvate koji su igrali za Žalgiris Kaunas. Siguran sam da će Franjo Arapović ili Marko Popović biti više popularni, uz dužno poštovanje, nego Ivan Rakitić ili Luka Modrić."

'Milijunaš' mu otvorio put prema nogometnom svijetu

Valdas Dambrauskas na litavskoj verziji kviza tko želi milijunaš prije 20 godina. Osvojio je dovoljno novca da zaradi za avionske karte za Englesku sebi i supruzi i za nekoliko stanarina. San je bio postati trener, i krenuo je s djecom koja su živjela u najopasnijim kvartovima Londona.

gol expired Kakav vratarski monstrum: Zabio tri gola i obranio četiri jedanaesterca za veliko finale! divider

"Prve godine treniranja, trenirao sam jako siromašnu djecu koja nemaju mogućnost trenirati u klubovima. Ne mogu trenirati u profesionalnim akademijama. To su bila djeca s ulice, ali i djeca iz socijalnih ustanova. To je bila najbolja stvar koja mi se mogla dogoditi."

To ga je dovelo do Fulhamovih i Manchesterovih škola nogometa i profesionalizma. A kad je kvizoman već tu, odlučili smo ga testirati kvizom "Tko želi osvojiti kavu", ne milijun...

Zaradio kavu na temelju svog znanja

Tražili smo poznatog japanskog književnika, najboljeg svjetskog maratonca. Tu je malo zapeo. I naravno jedno košarkaško. Tko su Litavci u redovima Sovjeta na Olimpijskim igrama u Seoulu koji su igrali protiv tadašnje Jugoslavije u finalu.

Drugog pitanja sjetio se s 2 sekunde zakašnjenja. Bonus je dobio znajući sve hrvatske košarkaše iz te reprezentacije Jugoslavije 88. godine.

"Petrović, Arapović. Nisam siguran, Čutura? Cvjetičanin, Nakić možda. Ćosić nije bio tamo. Jesam li osvojio kavu ili nisam?"

Je, ali samo zbog znanja o košarci...

gol expired Netko je fino papao: Nekada ubojiti napadač Reala i Napolija ponovno postao predmet sprdnje zbog škembe divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider