Turska je među posljednjima koja je suspendirala sport u svojoj zemlji, dok se mnoga nacionalna prvenstva odgađaju do daljnjega. U ovim trenucima nejasno je kada će se sport vratiti normalnom funkcioniranju, ali izvjesno je da puno toga više neće biti isto.

Jedna od stvari koja će pogoditi svijet nakon pandemije koronavirusa je ekonomska kriza, a to znači da sportaše u bliskoj budućnosti čekaju manje plaće, dok će klubovi moći manje izdvajati za transfere.

FIFA želi ponuditi alate klubovima koji su suočeni sa zabrinjavajućim vremenima. Momčadi poput Werder Bremena, Borussije Mönchengladbach, Lyona ili Heartsa već su najavile otpuštanja ili smanjenja plaća igrača, što će morati slijediti i još puno drugih klubova.

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino uspostavio je određene mehanizme kako bi smanjio financijski udarac i podržao klubove, ali mnogo toga ovisi o tome kako će se razvijati borba protiv koronavirusa. Nitko ne može jamčiti ugovore tijekom pandemije, a prihodi, investicije i troškovi će se smanjivati.

''Brojke su se povećale i bilo je normalno potrošiti 100 milijuna eura. Međutim, priča se promijeniti i više neće biti takvih potpisa. Problem će biti za klubove koji su potpisali igrača za 100 milijuna ili više, taj novac nikad neće vratiti. Naknade će se smanjiti'', rekao je jedan neimenovani sportski direktor.

Do sada je devet igrača košatlo 100 ili više milijuna eura: Neymar, Kylian Mbappe, Philippe Coutinho, Joao Felix, Ousmane Dembele, Antoine Griezmann, Cristiano Ronaldo, Paul Pogba i Eden Hazard.

I FIFA i UEFA pokušavaju izbjeći kolaps koji bi spriječio ponovno pokretanje natjecanja i završetak prvenstava. Padne li naknada za klubove, plaće će se vjerojatno prilagoditi u skladu s time. Real Madrid je jedan od klubova koji tvrde das u spremni prevladati ovu situaciju, ali mnogi nisu poput Reala.