Nogomet u Europi miruje zbog pandemije koronavirusa, ali iza kulisa praznih stadiona naveliko se planiraju poslovi i broje novci.

Vrlo je nezgodna situacija u Barceloni, koja ni prije koronavirsa nije bajno poslovala, a sada još mora zbrajati gubitke jer se ne igraju utakmice. Katalonci se stoga očajnički pokušavaju riješiti pojedinih igrača i poboljšati financijsku situaciju.

Prvi na listi za odstrjel zasigurno je Philippe Coutinho, Brazilac koji je stigao iz Liverpoola 2018. za 145 milijuna eura – najviše u Barcinoj povijesti. Takav novac nikad ni približno nije opravdao, a Barca sada smišlja način da ublaži gubitak koliko je to moguće.

Coutinho je trenutačno na posudbi u Bayernu, a kako piše katalonski Sport, ista ga sudbina očekuje i sljedeće sezone. Brazilac bi se tada mogao vratiti u Englesku – za njegove usluge zainteresiran je Chelsea.

U pitanju bi opet bila posudba pod sličnim uvjetima kao u Bayernu – odšteta i pokrivanje plaće igrača. Bayern je platio 8,5 milijuna eura za posudbu, a procjenjuje se da Coutinho zarađuje oko 11 milijuna eura godišnje neto.

Coutinho ima ugovor s Barcom do 2023., a Katalonci ga se nadaju riješiti na kraju sljedeće sezone. Dotad bi već zaradili dio posuđivanjem i uštedjeli na njegovoj visokoj plaći, pa bi ga mogli pustiti po povoljnijoj cijeni. Ipak, s obzirom na astronomsku odštetu koju su platili, teško je očekivati da iz ovog posla izađu bez gubitaka.