Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Grmi i sijeva

Totalni rat Reala i Barcelone: Ovo dugo nije viđeno, brutalno šamaranje i teške optužbe

Pred vratima su dva El Clasica, a ognjeni plamen liže oblake iznad Španjolske. Real Madrid i Barcelona opet su se opasno zakačili.

Luka Modrić na derbiju Real Madrida i Barcelone (Foto: Afp)

Odavno nisu bile ovako visoke tenzije na relaciji Santiago Bernabeu – Camp Nou. Pred vratima su dva El Clasica, a ognjeni plamen liže oblake iznad Španjolske. Real Madrid i Barcelona opet su se opasno zakačili. Grmi i sijeva, vodi se pravi rat. Na tapeti su suci i sudačka organizacija, odnosno međusobne optužbe Reala i Barce tko ima veće sudačke protekcije.

screenshot VIDEO Senzacionalan pogodak dolazi iz Kostarike: Ovakvo nešto sigurno niste vidjeli divider

Vječni rivali šamaraju se preko svojih medijskih trabanata, a sve izravnije putem društvenih mreža i javnih priopćenja. Dvije su potpuno oprečne slike, sve ovisi koje medije čitate, one sa sjedištem u srcu Kastilje ili u Kataloniji.

Barcelona je već tjednima na optuženičkoj klupi zbog slučaja Negreira. Skandal je izbio nakon što su se pojavila informacije da je Barcelona plaćala usluge tvrtki koja je u vlasništvu Enriqueza Negreiraa, bivšeg suca koji je svojevremeno bio na čelu Udruge španjolskih sudaca.

Pokrenuta istraga protiv Barcelone

Tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv dvojice bivših predsjednika Barcelone Sandra Rosella i Josepa Martije Bartomeua te bivših direktora Alberta Solera i Oscara Graua, a na temelju potencijalnih kaznenih djela, među ostalima, korupcije u sportskom polju. Čelnici Barcelone, na čelu s trenutačnim predsjednikom Joanom Laportom, žestoko su reagirali na optužbe i demantirali navode o mogućoj korupciji.

Međutim, uoči jučerašnjeg Barcina gostovanja na San Mamesu na vatru su bačene cisterne benzina. Povodom istrage koja je pokrenuta protiv Barcelone, odnosne njezinih bivših čelnika, Uprava Real Madrida oglasila se javnim priopćenjem.

Stipe Biuk u Americi Novinar ESPN-a oduševljen Biukom: Utakmicu uživo gledao i poznati Hrvat divider

"Real Madrid izražava duboku zabrinutost zbog ozbiljnosti činjenica i ponavlja svoje puno povjerenje u djelovanje pravde te je pristao da će se, u obrani svojih legitimnih interesa, pojaviti u postupku čim ga sudac otvori pred sudom", stoji u priopćenju Kraljevskog kluba.

Nedugo potom reagirao je predsjednik Barcelone Joan Laporta, koji se obratio navijačima katalonskog kluba preko društvenih mreža.

"Navijači, ne brinite se. Barcelona je nevina i žrtva je kampanje protiv svoje časti, u koju su sada svi uključeni. Nije iznenađenje, branit ćemo Barcu i pokazati nevinost našeg kluba. Mnogi će se morati ispričati", poručio je Laporta na svojem profilu na Twitteru.

Xavi iznenađen i žalostan

Barcelona je sinoć kod Athletica u Bilbau dočekana s gromkim zvižducima. Katalonci su naposljetku slavili s 1:0 i održali popriličnu bodovnu prednost pred Realom. Nije moglo proći bez kontroverze.

Baski su žalili zbog poništenog pogotka u finišu utakmice. Nakon što je pregledao snimku, Gil Manzano označio je igranje rukom. I u ovom slučaju interpretacije madridskih i katalonskih medija dijametralno su suprotne.

Dok Marca gura priču kako se VAR nije trebao uključiti jer igranje rukom nije bilo očito, Mundo Deportivo konstatira da je VAR spasio suce na travnjaku i kod gola Barcelone jer je pomoćni sudac pogrešno označio zaleđe, a i kod poništenog pogotka jer Manzano nije vidio ruku i pokazao je na centar.

Old Trafford VIDEO Šokantne snimke s Kazališta snova: "Vlasnici ne žele da vidite ovo, navijači hodaju po urinu!" divider

Činjenica jest da je Muniain igrao rukom prije nego što je Inaki Williams postigao pogodak, a pravila kažu da bilo kakvo igranje rukom u napadačkoj akciji nije dopušteno. Odavno u Bilbau atmosfera nije bila tako zapaljiva kada gostuje Barcelona. Spomenuta afera podigla je veliku buru u Španjolskoj i navijači suparničkih klubova sada su posebno nabrijani na Katalonce.

"Iznenađen sam neprijateljskom atmosferom San Mamesu i to me žalosti", kazao je Xavi poslije utakmice.

"Suditi prije vremena nije dobro za društvo. Svatko je nevin dok mu se ne dokaže suprotno. Poštujem tuđa mišljenja, javnost je suverena. Ali proglašavati nekoga krivim prije presude, to me žalosti. Nismo o tome razgovarali u svlačionici, o tome se brinu ljudi koji vode klub. Fokusirani smo na igranje nogometa, mi smo profesionalci", kazao je trener Barcelone.

Poznati sudac teško optužio Florentina Pereza

Katalonci su uvjereni kako je na djelu dirigirana kampanja protiv Barcelone, i to u trenutku kada je jasno da se Barca vraća na scenu u velikom stilu i ponovno suvereno drži čelnu poziciju u La Ligi. Laporta je nekoliko puta aludirao na to da se vodi orkestrirana kampanja protiv Barce. Nije izravno spomenuo centralu u Madridu, ali prilično je jasno na koga cilja. Katalonski mediji puno su izravniji.

Slučajno ili ne, u jeku napetosti između Madrida i Barcelone i izravnih optužbi na račun Katalonaca da su podmićivali suce, jučer se oglasio i bivši poznati španjolski sudac Iturralde Gonzalez.

U programu Cadene SER baskijski sudac otvoreno je optužio predsjednika Reala Florentina Pereza da ga je svojedobno pokušao zaključati u sobu kako bi izvršio pritisak na njega i tražio od njega da sudi za Real Madrid.

Hoće li Mamić uspjeti vratiti svoj utjecaj u Dinamu?

Ukupno glasova:



Tvrdi da je to bilo u sezoni 2010./2011. nakon utakmice protiv Deportiva iz La Corune. Iturralde se u biti referirao na optužbe Real Madrid TV-a protiv bivšeg suca, a sada voditelja VAR projekta Closa Gomeza, kojeg Madriđani napadaju da radi protiv Reala.

"To je modus operandi te televizije. Budući da su tako istinoljubivi novinari, mogli bi se zapitati tko je mene zvao u posebnu prostoriju? Neka to istraže", kazao je Bask i opisao kako ga je Perez htio pritisnuti.

Rat Reala i Barce

"Ništa ne skrivam, postoji službeno izvješće o tome pa neka istraže", kazao je Iturralde.

Realova televizija gnjevno je reagirala i odgovorila mu četverominutnim prilogom.

"To je Iturralde Gonzalez, sudac koji je konačno skinuo masku i sada je posvećen napadima na Real Madrid putem medija", tom rečenicom počinje prilog u kojem se Real Madrid Television osvrnuo na pogreške, koje je, po njihovu mišljenju, Iturralde napravio protiv Reala tijekom 17 sezona, koliko je sudio u elitnoj španjolskoj ligi.

Uoči velikih derbija rat na relaciji Madrid – Barcelona poprima goleme razmjere. Nakon izvjesnog vremena relativnog primirja, pa čak i suradnje na projektu Superlige i dogovora oko nenapadanja u pogledu omladinskih izdanaka, očito se ušlo u novu fazu visokih tenzija i izravnih obračuna, a tek slijede najvažnije međusobne utakmice. Bit će jako zanimljivo.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider