Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uručili otkaz Zajecu

Tko čeka Dinamo u Ligi prvaka: Stari poznanik koji ima deset puta jeftiniju momčad, dolaze iz države koju nitko ne priznaje

U 4. pretkolu Lige prvaka Dinamo će igrati protiv Šerifa, a prva utakmica igra se 17. kolovoza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

U uzvratnoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka Dinamo je pobijedio Legiju s minimalnih 1:0 u Varšavi. Jedini pogodak na utakmici postigao je Bartol Franjić u 20. minuti susreta nakon fantastične kombinacije Lovre Majera i Luke Ivanušeca.

S ukupnih 2:1 hrvatski prvak prošao je u četvrto pretkolo Lige prvaka gdje ga čeka prvak Moldavije, Šerif iz Tiraspola.

Moldavska momčad priredila je veliko iznenađenje izbacivši Crvenu zvezdu koja je već otprije računala na prolaz i veliki derbi sa zagrebačkim Dinamom. No, Šerif je sjajan posao odradio već u Beogradu gdje su uspjeli izvući remi.

Prolaz u četvrto pretkolo potvrdili su pogotkom u sudačkoj nadoknadi prvog poluvremena, a nakon toga, očekivano, zatvorili su se u gusti blok i tražili svoju šansu iz kontranapada.

Četiri puta su igrali grupnu fazu Europske lige

Time su pokazali da nisu bezazlen protivnik te da ih se nikako ne smije podcijeniti. Osim toga, radi se o momčadi koja je već godinama prisutna u Europi, ukupno su odigrali čak 121 utakmicu u Ligi prvaka i Europskoj ligi.

Četiri puta su igrali grupnu fazu Europske lige, posljednji put u sezoni 2017/2018. kada su osvojili čak devet bodova, ali to nije bilo dovoljno za prolazak u knock-out fazu natjecanja.

Završili su na trećem mjestu, a ispred njih su bili Lokomotiv Moska s 11 bodova i Kopenhagen s istim brojem bodova, ali boljom gol razlikom. Zanimljivo, tada su na putu do grupne faze Europske lige izbacili jučerašnjeg protivnika zagrebačkog Dinama, poljsku Legiju.

Dinamov stari poznanik

Dinamo i Šerif su stari poznanici, već su se tri puta susretali u kvalifikacijama za ulazak u grupnu fazu Lige prvaka.

Prvi put u sezoni 2010/2011. kada je moldavska momčad slavila boljim izvođenjem jedanaesteraca, tada su smijenili legendarnog Velimira Zajeca. Drugi put u sezoni 2012/2013. kada je hrvatski prvak s uvjerljivih 5:0 preskočio momčad iz Tiraspola.

gol expired Krznar nakon velike pobjede u Varšavi: "Gorjeli su cijelu utakmicu, dali zadnji atom snage" divider

A već godinu dana kasnije gledali smo i treći sudar ove dvije momčadi. Ponovno je Dinamo bio uspješniji, slavili su s ukupnih 4:0.

Vjerujemo da će to biti slučaj i ove godine, Dinamo je kvalitetnija i uspješnija momčad, pokazuju to europski rezultati u posljednjih nekoliko godina, dok je Šerif u svojevrsnom padu. Od 2018. nisu uspjeli napraviti značajniji rezultat u europskim natjecanjima.

Dinamo ima deset puta skuplju momčad od Šerifa

Kada se uspoređuje vrijednost obje momčadi, Dinamo je u ogromnoj prednosti.

Prema popularnoj stranici Transfermarkt, zagrebačka momčad vrijedi čak 133 milijuna eura, dok je vrijednost moldavske momčadi procijenjena na nešto manje od 12 milijuna eura. Njihovi najvrjedniji igrači su Hansel Zapata i Frank Castaneda koji su procijenjeni na milijuna eura.

gol expired Njihovi mediji pišu: "Dinamo je prodao napadača u Tursku, potpisao je na dvije godine" divider

U redovima momčadi iz Tiraspola nastupa i jedan Hrvat, radi se o igraču Osijeka Stjepanu Radeljiću koji je ondje na posudbi do kraja ove godine.

Trener Šerifa je 55-godišnji ukrajinski stručnjak Jurij Vernydub koji je čak osam godina vodio momčad Zorje iz Luhanska, a nakon toga preuzeo je klupu Šahtjora iz Soligorska, ali ondje se zadržao tek godinu dana.

Dolaze iz pokrajine koju nitko nije priznao

Inače, Šerif dolazi iz pokrajine Pridnjestrovlje.

Radi se o dijelu moldavskog teritorija koji je nakon raspada Sovjetskog saveza proglasio neovisnost, a u više od trideset godina oformili su vlastitu vladu, vojsku, ustav, sudstvo, valutu, pa čak i putovnice.

Međutim, još uvijek ih nije priznala niti jedna državna ili međunarodna organizacija...

Za kraj, dodajmo da je prva utakmica 4. pretkola Lige prvaka između Šerifa i Dinama na rasporedu u utorak, 17. kolovoza u Tiraspolu, dok se uzvratna utakmica igra na Maksimiru u srijedu, 25. kolovoza.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider