Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rekordno pojačanje Liverpoola

Došao je kao potpuni anonimac, a ugovor je dobio nakon pet minuta probe

Upoznajte novo pojačanje Liverpoola - igrača koji bi mogao biti prekretnica u šampionskim ambicijama Redsa.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Tek su mu 22 godine, a iza sebe ima vrlo impresivan životopis. U četiri godine profesionalne karijere Naby Keita osvojio je dvije duple krune u Austriji, u drugoj sezoni kao najbolji igrač lige; potom je u bundesligaškoj senzaciji RB Leipzigu bio je jedan od najboljih igrača, a postao je i rekordno pojačanje Liverpoola koji će za njegove usluge iskrcati 52 milijuna eura.

Sve do 18. godine Keita je bio potpuno anonimni igrač gvinejske Horoye iz svog rodnog Conakryja. Njegova europska karijera krenula je 2012. kada je stigao u Francusku na probe, nadajući se da će ga netko primijetiti.

Taj ''netko'' bio je tadašnji drugoligaš FC Istres, čiji predstavnici su ga zamijetili na turniru mladih talenata u Marseilleu. Tadašnji sportski direktor Frederic Arpinion, koji danas radi u Metzu, na preporuku prijatelja doveo je omalenog afričkog igrača na probu.

Dobio ugovor nakon pet minuta probe

Arpinion je bio toliko oduševljen da je već nakon nekoliko minuta prekinuo trening, pozvao Keitu u klupske prostorije i ponudio mu ugovor.

''Bilo je to zbog njegove tehnike. Kad je došao do lopte, podsjetio me na Andresa Iniestu. Nakon pet minuta rekao sam 'dovoljno je, ostaješ s nama''', rekao je Arpinion.

Godinu dana kasnije bio je glavni igrač i svjetla točka kluba koji je bio u velikim problemima. Danas Istres igra u sedmom rangu francuskog nogometa zbog financijskih problema, a tada se borio za opstanak u Ligue 2. No, Keita je i u takvoj sredini briljirao, a novi iskorak napravio je kada ga je primijetio Gerard Houllier.

Bivši trener Liverpoola odveo ga je u Red Bull Salzburg, klub poznat po dovođenju mladih talenata, u kojem je igrao i njegov budući suigrač Sadio Mane, današnja zvijezda Liverpoola. Tamo je Keita dominirao austrijskom Bundesligom, nakon čega prelazi u ''pravu'' Bundesligu, u redove sestrinskog kluba RB Leipziga.

Kontroverzni njemački klub bio je senzacija Bundeslige: kao novaci u prvoligaškom društvu bili su viceprvaci iza nedodirljivog Bayerna, a jedan od najboljih igrača bio je upravo Keita. Omaleni veznjak konstitucijom i trkačkim kapacitetima podsjeća na N'Goloa Kantea, ali zbog većeg kreativnog potencijala često ga opisuju kao kombinaciju Kantea i Luke Modrića.

Kombinacija Modrića i Kantea

Keita je prošle sezone u Bundesligi imao 53 uspješna starta, više od, primjerice, novog obrambenog pojačanja Arsenala Seada Kolašinca. Presjekao je 83 lopte, po čemu je bio treći najbolji u Leipzigu i bolji od bilo kojeg igrača Liverpoola. Istovremeno, s 83 uspješna driblinga bio je drugi najbolji dribler Bundeslige iza Neymarovog nasljednika u Barceloni Ousmanea Dembelea. Zabio je osam golova uz osam asistencija, po čemu je bio drugi u klubu iza Emila Forsberga, najboljeg asistenta Liga petice.

Keita stiže u Liverpool sljedećeg ljeta – Leipzig ga je htio zadržati još ove sezone zbog nastupa u Ligi prvaka – a jednom kad dođe, neće imati problema s prilagodbom. Jürgen Klopp i Ralf Rangnick, sportski direktor Leipziga, sljedbenici su iste nogometne filozofije koju karakterizira prije svega visoki presing.

''On se savršeno uklapa u našu mladu momčad svojom dinamikom, sjajnim tehničkim i taktičkim mogućnostima, ali i odličnim karakterom'', rekao je Klopp.

Osim što će biti veliko pojačanje na terenu, njegov dolazak ima i simbolično značenje – Liverpool je napokon pobijedio europsku elitu u borbi za igrača od kojeg se očekuje da postane jedan od najboljih na svijetu na svojoj poziciji. Dovoljan razlog za optimizam navijača Redsa koji već 27 godina čekaju naslov, gotovo svake sezone ponavljajući već otrcanu frazu ''ovo bi mogla biti naša sezona.'' Nju često vrlo brzo zamijeni ona ''sljedeća godina je naša godina'', ali s Kloppom koji polako slaže kockice i ostvaruje svoju viziju, ta sezona iz snova bi se napokon mogla ostvariti.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider