Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

Hajdukov napad na suce i Šimićev hod u Dinamovu minskom polju: Evo zbog čega je derbi od velike važnosti

Nova sezona SuperSport HNL-a počinje na najspektakularniji način – najvećim hrvatskim derbijem. Dinamo i Hajduk u petak (20:00) otvaraju prvenstvo u Maksimiru.

Ivan Leko i Igor Bišćan (Foto: Matija Habljak/PIXSELL)

Iako je jasno da prvo kolo ne može i neće biti odlučujuće u utrci za prvaka, derbi štošta može odrediti i usmjeriti. Uvijek je važno kako se otvori natjecanje, bez obzira s kime se igra, a svaki derbi je važan, pa odigravao se i na startu prvenstva.

gol expired Dinamo objavio cijene ulaznica za Ligu prvaka: Članovi imaju pogodnost divider

Međutim, predstojeći derbi ima još veći težinu nego obično jer pada u jako osjetljivom trenutku za obje momčadi. Nije slučajno što je prilično užarena atmosfera uoči utakmice.

I Dinamo i još više Hajduk nalaze se u nezgodnoj situaciji. Oko oba kluba vlada napeta atmosfera i sigurno se reflektira na momčadi. Pobjeda donosi puno, ali poraz odnosi još više. Tko god da izgubi, neće mu biti lako, ali dojam je da će Hajduku i njegovu treneru ipak biti nešto teže nego Igoru Bišćanu. Nije Lekino ponašanje slučajno.

Stotinu Superkupova za jedno prvenstvo

Nakon poraza u Superkupu, koji je sam Ivan Leko apostrofirao važnijim nego derbi u prvom kolu, što se doima dosta čudnim razmišljanjem, lako možemo zamisliti kakva bi se negativna atmosfera stvorila na Poljudu i oko njega u slučaju novog poraza.

Čini mi se da je trener Hajduk izjavama o važnosti Superkupa natovario preveliki teret na leđa svojih igrača. Nije posve jasno što je htio time postići. Da se Superkup nije igrao prošle sezone, tko bi se još sjećao kada je zadnji put bio na programu.

Svaki navijač Hajduka jamačno bi dao stotinu Superkupova za jedno prvenstvo, a zna se kako se prvenstva osvajaju, isključivo ligaškim pobjedama, a posebice su važni trijumfi u srazu s najvećim rivalom. U međusobnim ogledima samo jedan klub može osvojiti tri boda, pa se zato kaže da bodovi vrijede dvostruko.

Tonio Teklić Teklić odlazi kod hrvatskog trenera: Hajduk ima pravo na postotak od transfera divider

Je li Leko pilio naopako zbog nekih taktičkih razloga ili ga je pojela nervoza uoči početka sezone, teško je reći. Odgovor će dati derbi u Maksimiru. Dojma sam da se trener Hajduka upustio u psihološke igre koje mogu biti vrlo varljive.

Mogu imati pozitivan efekt, ali i negativan. Putanja bumeranga je uvijek moguća. Prateći utakmicu iz novinarske lože nisam jedini kojem se učinilo kako je Leko u Superkupu otpočetka utakmice bio izrazito nervozan i kao da je samo tražio pravi trenutak da napravi incident. Jednostavno, suđenje nije bilo tako loše, a kamoli vidljivo tendenciozno da bude tako nezadovoljan i živčan, pogotovo na utakmici kao što je Superkup.

Hajdukov preventivni pritisak na suce

Možda je sve to dio taktičkog plana za petak, možda se u Hajduku pribojavaju sudaca pa rade klasični preventivni pritisak. Nisu li krajem prošle sezone s Poljuda došle neke izjave koje sugeriraju da će okrenuti ploču što se tiče komentiranja suđenja i sudačke organizacije. Slučaj Livaja mnogo toga je preokrenuo u odnosima Hajduka i HNS-a. Dugo se činilo da ti odnose ulaze u dužu fazu otopljavanja, a sada je situacija opet podosta zaoštrena. Hajduk je u ovo sezonu krenuo đonom, a Leko je preuzeo ulogu frontmena kluba. 

Sve je to legitimno, svatko želi zaštiti vlastita prava, pa i steći prednost, a možda u Hajduku izljevom negativnih emocija žele i uljuljkati najvećeg protivnika ostavljući dojam nemira u vlastitim redovima, pa sračunato sve prenaglašavaju.

Bruno Petković i Filip Krovinović Kako će se rasplesti priča oko Petkovića? "Dinamo ga mora zadržati, on je sustav, a zamjene nema" divider

Na Poljudu jako dobro znaju što se događa u Maksimiru. Dinamo je ušao u novu fazu upravljačkih odnosa, u Plavim salonima situacija je prilično delikatna, rat struja i dalje se nastavlja, tako da je veliko pitanje kako će završiti ogorčena borba za Dinamove žezlo, odnosno koja struja će nadvladati i preuzeti kompletnu vlast.

Ta bitka još ni blizu nije gotova. Neprincipijelna koalicija izbacila je Zdravka Mamića, a sada je došlo vrijeme da se međusobno obračunaju. Napad na predsjednicu Uprave Vlatku Peras nije slučajan. Pitanje je samo ciljaju li pretendenti preko nje zapravo Mirka Barišić? Vidjet ćemo.

Rat struja u Dinamu, čeka se jesen i rezultat u Europi

Sve se to mora u manjoj ili većoj mjeri odraziti na momčad i može u bitnom utjecati na rezultat, kao i što rezultat može utjecati na procese u klubu. Nije slučajno što je sazivanje Skupštine odgođeno za jesen. Jasno je da glavni igrači čekaju kako će proći početak sezone, ponajviše bitka za Europu, ali jasno je da će bitnu ulogu odigrati i rezultati u HNL-u.

Nije teško zaključiti što bi se moglo dogoditi ako rezultatska kola krenu nizbrdo. Nova ekipa koja je ušla u maksimirski klub našla bi se na žestokom udaru, a jamačno bi se sve odrazilo i na financijsku situaciju koja je uvijek napeta u Maksimiru. Istina, zarade se velike, ali i izdaci su još veći. Problemi s likvidnošću oduvijek su prisutni. Nekoć su se lakše premošćivali, izgleda da to sada ide osjetno teže.

Dario Bel i Ivan Leko Sukob Leke i Bela na Superkupu: Trebaju li suci oštro kažnjavati trenere ili treba ostati draž derbija? divider

Prema informacijama kojima raspolažem, financijske obveze, među kojima su i bankovni krediti, koje se moraju podmiriti kreću se između 25 i 30 milijuna eura. Drugim riječima rečeno, dok ne bude lukrativnih prodaja, teško da će biti i jakih ulaznih transfera.

Šimić i ekipa gaze po minskom polju

Upravo zbog toga nova menadžerska ekipa hoda transfernim rokom kao da gazi po jajima. Šimić i ekipa kreću se kroz Dinamove financije, platne liste i bilance kao kroz minsko polje. Svaki krivi korak može rezultirati kobnom eksplozijom.

Hajdukova financijska i ina situacija nije ništa manje napeta, možda je i delikatnija. Njegovi šefovi boje se lošeg ulaska u sezonu kao vrag tamjana. Ispucali su brojne kredite i još jedno poražavajuće ljeto nekima bi moglo biti i zadnje u splitskom klubu. Ako je Superkup bio tako bitan za Hajduk, a naposljetku ga je izgubio, kakva će tek biti atmosfera na Poljudu ako Hajduk izgubi i prvenstveni derbi u petak.

Tko će slaviti na otvaranju HNL-a?

Ukupno glasova:

Ne treba oko toga puno mućkati glavom, trebamo samo zaviriti u bližu i nešto dalju povijest. U sličnim situacijama na Poljudu su potresi dolazili u valovima. Kada su velika očekivanja, razočarenja su još veća, a „planet Hajduk“ oduvijek pleše na tankoj liniji euforije i dubokog očaja. Višegodišnji neuspjesi taj su sindrom pojačali do maksimuma. Smirenost i trezvenost davno su iščezli, nitko više nema ni vremena ni živaca zazivati strpljenje.

Još jedan poraz u derbiju mogao bi razoriti planove Splićane

Pobjeda usred Zagreba za Hajduk bi bila nevjerojatno blagotvorna, mogla bi potaknuti golemu euforiju na kojoj bi imao šansu izjahati cijelo ljeto, a možda i polusezonu. No poraz bi mogao imati potpuno suprotni efekt, lako bi mogao razoriti sve planove Splićana u samom začetku sezone. I ne bi bilo prvi put viđeno. 

Dinamo je po pitanju kontinuiteta osvajanja trofeja u puno lagodnijoj situaciji, ali daleko od toga da u Maksimiru nema pritiska. Štoviše, pritisak je golem jer se mora pobjeđivati kako bi se nastavile okretati pedale. Kada se puno zarađuje, puno se i troši. Nerijetko još više nego što se zarađuje. I lako se navikne na lagodan život. Najteže je odreći se luksuza, a to bi se upravo dogodilo Modrima ako bi prestali osvajati prvenstva u nizovima.

Posve je jasno da bi se hipotetski rezultatski pad prikačio na leđa nove menadžerske ekipe. Nema sumnje da bi se na njih bacilo drvlje i kamenje, oni bi bili okrivljeni za neuspjeh i vjerojatno pometeni s pozornice. Dakako da im se ne bi bilo lako obraniti ako se baš na njima slomi Dinamov šampionski hod. Kako bi to mogli objasniti i tko bi ih uopće slušao?

Poraz bi zatresao i Poljud i Maksimir

Kada se sve rečeno uzme u obzir, postaje jasno koliko je predstojeći derbi važan i za Modre i za Bijele. I jedni i drugi imaju šansu gurnuti najvećeg suparnika u nezgodnu situaciju iz koje se možda neće moći iščupati zbog navedenih razloga. Poraz bi opasno zatresao i Maksimir i još više Poljud. Kriza bi mirisala u zraku, nervoza bi se sjekla nožem.

Može li Hajduk s Livajom u postavi skinuti Dinamo u Maksimiru i gurnuti ga u probleme ili će Livaja motivirati Modre da jače stisnu gas nego u Superkupu i Splićanima sruše sve snove već na startu sezone, vidjet ćemo u petak u 20 sati.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider