Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
POVIJESNO FINALE

Tko god večeras osvoji Europsku ligu napisat će jednu novu stranicu povijesti

Niti jedan njemački ili škotski klub nije osvojio drugo najjače UEFA natjecanje u ovom formatu.

UEFA Europa League (Foto: Afp)

Današnje finale UEFA Europske lige između Eintrachta iz Frankfurta i Glasgow Rangersa susret je koji je po mnogočemu poseban i jedinstven.

Posebno za navijače oba kluba, jer oboje će tražiti svoj prvi europski trofej nakon dugo vremena. Zapravo, Eintracht nakon 42 godine, jer toliko je prošlo od osvajanja Kupa UEFA-e, dok bi Rangersi novim trofejem mogli proslaviti 50. godišnju osvajanja svog jedinog europskog trofeja, Kupa pobjednika Kupova 1972. godine.

200 tisuća navijača na ulicama Seville

Treba svakako dodati i to kako oba kluba posljednjih godina niti nisu igrali bitnu ulogu na europskoj karti pa je ovo svakako velika stvar za njihove navijače. Po stotinjak tisuća sa svake strane došlo je u Sevillu.

Borna Barišić VIDEO Jakić i Barišić najavili veliki duel: Tko će biti deseti Hrvat s trofejem Europske lige? divider

Ipak, jedan podatak vezan uz finale posebno je zanimljiv, prije svega zbog toga što će se Njemačka ili Škotska pridružiti jednom popisu država na kojem ih trenutno nema.

Naime, finalna dvoboj Kupa UEFA-e (do 2009.), odnosno Europske lige (od 2010. do danas) se od sezone 1997./98. igra na jednu utakmicu, na neutralnom terenu.

Deveta država na impresivnom popisu

Otkako je tog formata niti jedan njemački ili škotski klub nije se okitio trofejem pa će jedan od ova dva svakako biti prvi. Nijemci su osvojili posljednja dva s finalom na dvije utakmice (Bayern i Schalke 04), dok nakon toga pamte dva finala (Dortmundovo protiv Feyenoorda i Werderovo protiv Šahtara). Škoti u finalu bili su također Rangersi, 2008. godine protiv Zenita.

Koja god država donese pobjednika, postat će deveta takva u ovom formatu. Uvjerljivo najuspješniji su Španjolci s 11 titula, nakon čega slijede Englezi s četiri. Dva puta trofej je otišao u Rusiju, Italiju i Portugal, dok po jednog osvajača imaju Turska, Nizozemska i Ukrajina. 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider