Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Rakitić opet na klupi

Tinejdžerska senzacija predstavlja se Europi: Kad ti je Messijev brat agent, sve je lakše

Barcelona na otvorenju nove sezone Lige prvaka gostuje u Dortmundu...

Antoine Griezmann (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Započinje nova sezona Lige prvaka. Derbi večeri igra se u Dortmundu. Prema prognozama katalonskih medija, hrvatski veznjak Ivan Rakitić i ovaj put će čekati šansu s klupe. Lionel Messi se oporavio, ali do početka utakmice neće biti poznato hoće li krenuti od prve minute.

''Vidjet ćemo kako će se osjećati na dan utakmice'', kazao je na jučerašnjoj press-konferenciji trener Barcelone Ernesto Valverde.

Pretpostavlja se da će Luis Suarez biti u udarnih 11. Urugvajac je protiv Valencije u prošlom kolu Primere ušao sredinom drugog poluvremena umjesto Barcine tinejdžerske senzacije Ansua Fatija i stigao postići dva pogotka.

Može li Suarez prekinuti nevjerojatan niz?

Suarez će u Dortmundu pokušati prekinuti negativni niz od čak 18 utakmica u Ligi prvaka bez gola u gostima. Zvuči nevjerojatno, ali je istinito. Urugvajac je posljednji put zatresao mrežu na gostovanju u rujnu 2015. Barca je u Rimu s Romom odigrala 1:1.

Izvjesno je da će Antoine Griezmann na lijevu stranu Barcina napada, dok je nejasno hoće li desnu stranu držati Carles Perez ili mladi Fati.

Ansu Fati slavi pogodak za barcelonu Barcinom čudu od djeteta u prvom startu trebalo sedam minuta da ispiše povijest La Lige divider

Sjajni Fati igra umjesto Messija?

Katalonski radio donosi informaciju da je 16-godišnji Barcin talent dobio značajno povećanje primanja nakon intervencije Messijeva brata Rodriga, koji je nedavno preuzeo ulogu Fatijeva menadžera od Juniora Minguella, sina poznatoga agenta i bivšeg trenera Josepa Marije Minguella.

Taj detalj možda pojašnjava nedavni Messijev izljev nježnosti prema mlađahnom nogometašu iz Gvineje Bisau, koji je ljetos potpisao ugovor s Barcelonom do 2022. Kako i ne bi bio kada mu je brat preuzeo brigu o igraču kojem se predviđa blještava karijera i shodno tome astronomska zarada u narednim godinama.

Odštetna klauzula od 100 milijuna eura 

Fatiju se prelazak pod okrilje novog agenta odmah isplatio. Na intervenciju Messijeva brata promptno je dobio bonus od 700 tisuća eura. Sve dok je rezerva, godišnja plaća kretat će mu se između 300 i 600 tisuća eura.

Kad postane prvotimac, a čini se da taj dan nije daleko, plaća će mu se popeti na milijun eura te će progresivno rasti svake sljedeće godine. Barcelona je postavila odštetnu klauzulu od 100 milijuna eura.

gol expired Evo kako "engleski div" vidi šanse Dinama u Ligi prvaka: Jedna oklada sve govori divider

Budući da je Messijev utjecaj u Barceloni skoro pa neograničen, jasno je da Fati može računati na sjajan status u katalonskom klubu. Logično je zaključiti da će mu plaća rasti ubrzanim tempom, a isto tako može računati i na odličnu minutažu.

Rakitić izgubio mjesto

Kako je krenulo, ispast će da će očigledno talentirani, ali ipak neiskusni Fati već ove sezone igrati više od iskusnog Ivana Rakitića, donedavno nezamjenjivog člana udarne postave. Fati je u dosadašnjem dijelu sezone upisao 116 minuta, a hrvatski senator tek 64 minute.

Ne igraju na istoj poziciji, ali Fatijev je status u ovom trenutku mnogo bolji od Rakitićeva, za kojeg je Valverde još u svibnju prošle sezone govorio da je praktički nezamjenjiv. Fatiju je povećana plaća nakon što nastupio u tri utakmice, a Rakitića rastežu već mjesecima.

Podsjećamo da čelnici Barcelone već godinu dana ne pristaju povećati Rakitiću plaću i osigurati mu novi ugovor, iako su mu to obećavali i stopirali bogati transfer prošlog ljeta u PSG.

Prema dostupnim podacima, hrvatski reprezentativac ima plaću od oko šest i pol milijuna eura neto godišnje, no nije u najvišem platežnom razredu Barcelone. Barem sedmorica imaju veći ugovor od Rakitića.

gol expired Potencijalno iznenađenje Lige prvaka: Klub bez trofeja, ali su opasni i imaju laganu skupinu divider

S druge strane, Fati je golom protiv Osasune postao najmlađi strijelac u povijesti Barcelone te najmlađi strijelac i asistent na istoj utakmici. To mu je pošlo za rukom protiv Valencije. Sada ima šansu ispisati povijest u Ligi prvaka.

Može postati najmlađi igrač Barcelone koji je zaigrao u Ligi prvaka, zasad je to još uvijek Bojan Krkić, a ako postigne gol, postat će najmlađi strijelac u povijesti Lige prvaka.

Dobit će španjolsko državljanstvo

Zasad taj rekord drži Peter Ofori-Quaye, koji je sa 17 godina i 195 dana postigao gol za Olympiacos 1997. Drugi je na toj listi hrvatski reprezentativac Mateo Kovačić, koji je u dresu Dinama postigao gol protiv Lyona sa 17 godina i 216 dana.

Fati bi uskoro mogao dobiti španjolsko državljanstvo. U igri su još Portugal i Gvineja Bisau, ali Fati želi igrati za Španjolsku. Proces naturalizacije je u tijeku i očekuje se da će nadležni organi odgovoriti pozitivno.

Ako prilično komplicirani proces protekne bez većih problema, Fati bi mogao zaigrati za U-17 španjolsku reprezentaciju već na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Brazilu, koje će se održati od 26. listopada do 17. studenoga. U tom slučaju Barcelona bi ostala bez Fatija na četiri tjedna ako se uračunaju i pripreme.

Moguća postava Barcelone za Borussiju Dortmund:

Ter Stegen; Semedo, Pique, Lenglet, Alba; Arthur, Busquets, De Jong; Fati (Perez), Suarez, Griezmann


 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider