Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
uskoro nastavak sezone

Dobra vijest: Svi testirani igrači i osoblje HNL-a negativni na koronavirus

Sezona bi se uskoro trebala nastaviti, a dobre vijesti stižu iz Saveza.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Hrvatski nogometni savez objavio je da među 350 testiranih igrača i članova osoblja HNL-a nema zaraženih koronavirusom.

Nastavak sezone planiran je za 30. svibnja, kada se u Koprivnici susreću Slaven Belupo i Lokomotiva u polufinalu Kupa.

Priopćenje HNS-a prenosimo u cijelosti.

"Rezultati genetičkog testiranja na prisustvo virusa SARS-CoV-2 na uzorku od 350 igrača i članova stručnih stožera klubova Hrvatski Telekom Prve lige isključili su postojanje COVID-19 u testiranoj populaciji.

Ovog tjedna nastavlja se s drugom fazom testiranja koja uz molekularne testove RT-qPCR uključuje i serološka testiranja putem kojih se utvrđuje prisustvo specifičnih IgA i IgG protutijela. Prisustvo igG protutijela je važno jer potvrđuje da je osoba preboljela bolest.

KK Dinamo Novo ime za košarkaše koji dišu plavo - KK Dinamo Zagreb: ''Naš je cilj vrlo jasan'' divider

U svojim nastojanjima u prevenciji širenja COVID-19, predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskog nogometnog saveza, prof. dr. Dragan Primorac sa suradnicima je razvio cjeloviti model koji između ostalog uključuje i primjenu specifičnih testova kojima se utvrđuje postojanje genetičkog materijala virusa SARS-CoV-2, koristeći molekularne testove RT-qPCR.

Točnije, navedenom analizom dokazuje se prisustvo virusnih (N, E, RdRP) gena virusa SARS-CoV-2. Utvrđivanje prisustva virusnog genetičkog materijala radi se iz uzorka brisa nazofarinksa (dio ždrijela iza nosne šupljine), s obzirom na to da je upravo nazofarinks jedno od mjesta koncentriranja virusa nakon ulaska u ljudski organizam. U navedenom modelu genetičko testiranje radi se u vremenskom razmaku od pet dana kako bi se izbjeglo dobivanje lažno negativnih rezultata. Naime, tzv. latentni period (period od kontakta s virusom pa do proizvodnje novih virusnih čestica), traje približno pet dana.

gol expired Najveći Dinamov talent uzvratio Bjelici: ''Više sam očekivao od njega'' divider

Projektu koji je već danas u svijetu poznat pod nazivom 'Hrvatski model', a koji je objavljen u prestižnom Journal of Global Health, snažnu potporu su dale Fifa i Uefa. U realizaciji projekta sudjeluju Nastavni zavod za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar', Specijalna bolnica Sv. Katarina, Međunarodno društvo primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) i laboratorij Genos. Logističku potporu projektu pruža i 'Povjerenstvo HNS-a za Covid-19 pandemiju', u čijem su sastavu uz članove Zdravstvene komisije HNS-a i znanstvenici Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Hrvatski nogometni savez posebno ističe sjajnu suradnju s klubovima, igračima i članovima stručnih stožera koji su se ponijeli iznimno odgovorno tijekom realizacije ovog projekta. Isto tako, Hrvatski nogometni savez nastavlja s provedbom svih mjera koje je propisao Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske."

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Utakmicu po Utakmicu Utakmicu po Utakmicu

Nastavi čitati
divider