Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A sad Villarreal

Hajduk uspješan u prvoj domaćoj utakmici u prvenstvu: Umor se nije vidio unatoč paklenom ritmu

Hajduk je savladao Lokomotivu 2:1 na Poljudu u šestom kolu SuperSport HNL-a.

Hajduk - Lokomotiva (Foto: GOL.hr)

U zadnjoj utakmici 6. kola SuperSport HNL-a Hajduk je na Poljudu sa 2:1 svladao zagrebačku Lokomotivu i došao do treće pobjede u četiri nastupa u novoj sezoni hrvatskog nogometnog prvenstva.

Hajduk je pitanje pobjednika razriješio u šest minuta prvog poluvremena. U 33. minuti svoj prvi pogodak za Hajduk postigao je nigerijski stoper Chidozie Awaziem koji se sjajno snašao u kaznenom prostoru, oslobodio se između trojice gostujućih obrambenih igrača i poslao loptu u mrežu. U 39. minuti je nakon udarca iz kuta Lukas Grgić spretno ugurao loptu u gol, a nakon višeminutne provjere zbog mogućeg igranja rukom i zaleđa, taj je pogodak priznat.

gol expired SuperSport HNL: Raspored i rezultati utakmica 2022./2023. divider

 

U 74. minuti Lokomotiva je smanjila iz kaznenog udarca. Izborio ga je Goričan, a realizirao Sandro Kulenović.

Hajduku je nakon uvjerljivog poraza od Dinama u derbiju, nasušno trebala pobjeda kako Splićani ne bi izgubili korak u borbi za naslov te da se još malo napune samopouzdanjem uoči gostovanja Villarreala na Poljudu, kad će u uzvrati doigravanja za Konferencijsku ligu Dambauskasovi izabranici hvatati dva gola zaostatka. Litavski stručnjak zato nije radio velike promjene u svom početnom sastavu.

Lokomotiva je došla u Split nadigravati se i to je pokazala već u prvom poluvremenu u kojem su imali više udaraca prema golu od Hajduka (6:5), ali samo je jedan natjerao Lovru Kalinića na intervenciju. Gostima je nedostajalo konkretnosti u završnici, a i obrana Hajduka je dobro zatvarala i blokirala pokušaje Lokomotivinih igrača.

S druge strane Hajduk je znao iskoristiti prilike koje je stvorio u prvom dijelu.

Za prvi pogodak najveće zasluge idu strijelcu, nigerijskom stoperu Chidozieu Awaziemu koji je pokazao okretnost, umijeće i hladnokrvnost napadača, nakon što mu je Elez uputio jednu visoku loptu u kazneni prostor. Nigerijac se atraktivno okrenuo i oslobodio pažnje Mersinaja i Solde te poslao loptu pokraj gostujućeg vratara Čavline za 1:0 u 33. minuti.

Marko Livaja je prije utakmice primio trofej za najboljeg strijelca HNL-a u prošloj sezoni, a u 38. minuti ga je u postizanju pogotka, glavom s pet metara, spriječila odlična reakcija Čavline koji je obranio i izbacio loptu u korner.

gol expired Marko Livaja dobio posebnu nagradu uoči susreta s Lokomotivom divider

No, iz tog je ubačaja Hajduk udvostručio prednost. Ubacio je Filip Krovinović, na prvoj vratnici loptu je glavom prenio Dario Melnjak. Pred gol-crtom se odlično snašao Lukas Grgić te koljenom i prsima uspio ugurati loptu u mrežu. Lokomotivini igrači su tražili igranje rukom i poništavanje pogotka. U VAR sobi su pet minuta provjeravali je li Grgić bio u zaleđu, a igranje rukom je odmah odbačeno. Na kraju je presuda išla u korist domaće momčadi i od 39. minute Hajduk je vodio 2:0.

Taj je rezultat stajao do 74. minute. Tad je Lokomotiva došla do kaznenog udarca, Goričan je dobio odličnu loptu u prostor od Tucija, ušao je između Awaziema i Melnjaka, a Nigerijac ga je srušio, što je Pejin odmah presudio kao prekršaj za kazneni udarac. Kulenović je bio precizan izvođač.

Villarreal - Atletico Madrid Upozorenje za Hajduk: Villarreal promijenio skoro cijelu momčad pa srušio Atletico u Madridu divider

Kulenović se umalo prometnuo u junaka, kad je došao do lopte dok se Elez i Kalinić nisu mogli dogovoriti koji će je pokupiti, ali je kapetan Hajduka ipak uspio zaustaviti udarac napadača Lokomotive.

Do kraja utakmice Hajduk je uspio sačuvati minimalnu prednost koja ga je dovela do treće pobjede i trećeg mjesta na ljestvici sa devet bodova i dvije utakmice manje od momčadi koje su ispred, a to su Dinamo koji ima 16 bodova i Slaven Belupo sa 11. Lokomotiva je upisala četvrti poraz i sa šest bodova je na petom mjestu.

Utakmicu na Poljudu sudio je Tihomir Pejin iz Donjeg Miholjca.

Strijelci: 1:0 Chidozie Awaziem (33), 2:0 Lukas Grgić (39), 2:1 Sandro Kulenović (74-11m)

U prvoj utakmici nedjeljnog programa u Puli su Istra 1961 i Rijeka odigrali 1:1. Poveli su Riječani u 5. minuti pogotkom Harisa Vučkića, a Puljani su izjednačili u 26. minuti golom što ga je postigao Vinko Petković.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider