Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
A Madrid eruptirao

Najšokantniji gol u povijesti Barce: Messi je ponovio Maradonu, ali Camp Nou je ipak bolno plakao

Barcelona će večeras ispratiti Espanyol u drugu ligu...

Gradski derbi će biti odigran u nikad sumornijem ambijentu. Kad Camp Nou zjapi prazan, ta slika izgleda zastrašujuće. Dodatno crnilo derbiju daje saznanje da ishod utakmice neće ništa bitnije promijeniti u krajnjem poretku.

Barca će s pobjedom nastaviti vršiti pritisak na Real, ali šanse za preokret mjere se u promilima. Svima je jasno da će Real teško ispustiti stečenu prednost. Espanyol ima samo matematičke šanse za ostanak u elitnom društvu. Realno, njegovi čelnici već uvelike razmišljaju o pripremi za iduću sezone i pokušaju povratka u elitno društvo, u kojem je proveo posljednjih 27 godina.

Barcelonini navijači teško da će roniti suze za gradskim rivalom. Ne bi se sažalili ni da mu bodovi nešto znače. Često znaju reći da protiv Barce izgara, a da protiv Real uredno skida gaće. Espanyol je znao biti itekako koban za Barcelonu.

gol expired Tragedija: Dvostruki svjetski prvak nađen mrtav na dnu mora u nerazjašnjenim okolnostima divider

U živom je sjećanju pogodak Raula Tamuda u predzadnjem kolu sezone 2006./2007., jedne od najdramatičnijih u povijesti La Lige. Bio je to Tamudazo na Camp Nouu. Taj pogodak za 2:2 stajao je Barcu naslova prvaka. Tamudo je klupska legenda, Espanyolov rekorder po broju ligaških nastup i golova.

I danas je u klubu, obnaša jednu od funkcija u sportskom segmentu. U toj opjevanoj utakmici nastupio je i trenutačni trener Espanyola Francisco Rufete. Od igrača koji će nastupiti u večerašnjoj utakmici sjećanja s terena nosi samo Messi. Postigao je dva gola, jedan rukom. Messi je imitirao svoga sunarodnjaka Diega Maradonu.

Kada je Tamudo zabio taj čuveni gol u posljednjoj minuti, a zabio je i prvi na istoj utakmici, Camp Nou je zanijemio. To je možda i najšokantiji trenutak u povijesti slavnog stadiona. Mnogi su navijači Barce plakali, jecalo se širom Katalonije. U isto vrijeme Madrid je eruptirao.

gol expired Koliko utakmica! Vatreni dobili novog jakog protivnika ove jeseni, čeka se još jedan divider

U razmaku od 20 sekundi Van Nistelrooy je na La Romeradi izjednačio na 2:2 protiv Zaragoze i Tamudo zapaprio Barci. U posljednjem kolu slavili su i Real i Barca, sezonu su završili bodovno poravnati, no Real je imao bolje međusobni omjer i osvojio je naslov prvaka.

Barca je praktički cijelu sezonu bila prva, Real je prvi put izbio na vodeće mjesto u samoj završnici, tek u 34. kolu. I to pobjedom baš protiv Espanyola. U epskoj bitci Real je na poluvremenu gubio 3:1, a na kraju je preokrenuo na 4:3. Barcini poklonici i dan-danas su uvjereni da je u utrobi Bernabeua odigran svojevrsni dupli pas. Insinuacija je jasna.

Taj izgubljeni naslov već godinama jako peče Barcelonine navijače. Pamti se veliki incident koji se dogodio u prvoj sljedećoj utakmici dvaju rivala, povijesno gledajući, ljutih više po navijačkoj netrpeljivosti (Espanyolov prefiks Real u srcu Katalonije sve govori) nego rezultatskoj konkurentnosti.

Paige VanZant (Screenshot, Instagram) UFC-ovu ljepoticu gledamo možda i posljednji put: Hoće li se vratiti golišavim fotografijama? divider

Najradikalniji Barcini navijači zasuli su bakljama Espanyolove ultrase na tribinama Montjuica. Bilo je još friško, pa je i bol bila veća, no još nije sasvim nestala. Ta rana teško zacjeljuje.

Pred svaki derbi s Espanyolom evociraju se gorke uspomene na tu utakmicu. I ovaj put katalonski mediji prisjetili su se famoznog Tamudovog zamračenja. Mnogi Barcini navijači likuju, rado bi večeras vidjeli pokoju suzu na licima Periquitosa.

Nije neka utjeha, ali uvijek im je slatko ispratiti mrskog susjeda u drugu ligu, po mogućnosti sa što više golova u mreži, a to bi se lako moglo dogoditi s obzirom na stanje duha u Espanyolovoj momčadi.    

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider