Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sukob ide dalje

Svjetski mediji bruje: Predsjednik UEFA-e žestoko opleo po Zvonimiru Bobanu

Čeferinove izjave većina medija prenijela je dovodeći ih u svezu s Bobanom, iako ostaje nejasno je li Čeferin mislio baš na Bobana jer ga nije izrijekom spomenuo...

Aleksander Čeferin (Foto: Afp)

Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin najavio je da odustaje od produljenja mandata na čelu krovne europske nogometne organizacije nakon 2027., iako je amandman ipak izglasan na Kongresu UEFA-e u Parizu.

Zvonimir Boban i Aleksander Čeferin na finalu Lige nacija u Rotterdamu Boban je sramotno prozvan: Je li predsjednik UEFA-e ciljao na hrvatsku legendu i što će mu Zvone odgovoriti!? divider

Čeferin je kazao da je odluku donio još prije šest mjeseci, a engleski novinar Matt Slater objavio je na društvenim mrežama da je za nju znao i legendarni hrvatski kapetan Zvonimir Boban, koji je nedavno napustio funkciju „šefa nogometa“ u UEFA-i iz principijelnih razloga, odnosno zbog toga što Čeferin namjerava produljiti mandat, a što nije u skladu s proklamiranim provođenjem antikorupcijskih mjera zbog skandala iz 2012. godine kada je smijenjen Michel Platini, odnosno kad se Čeferinu otvorio put ka vlasti.

Čeferin napao Bobana?

Naknadno su izašle dodatne Čeferinove izjave koje je većina medija prenijela dovodeći ih u svezu s Bobanom, iako ostaje nejasno je li Čeferin mislio baš na Bobana jer ga nije izrijekom spomenuo, a slične žestoke opaske nedavno je koristio u intervjuima za britanske medije i za predsjednika Rumunjskog nogometnog saveza Razvana Burleanua, s kojim je također došao u sukob nakon što je Rumunj navodno kritizirao Slovenca u pismima koja je slao nacionalnim savezima.

Reprezentacija Portugala Martinez je donio Portugal kakav se čekao godinama, Škoti su bili hit Euro kvalifikacija divider

Kako god, većina je inozemnih medija sljedeće Čeferinove rečenice povezala s Bobanom, odnosno da baš na njega misli. Puno toga upućuje da je to baš tako.

„Prije otprilike šest mjeseci odlučio sam da se neću kandidirati za novi mandat 2027. godine. Ono što me čini sretnim i ponosnim jest to što sam kapetan broda koji je preživio olujno vrijeme“, kazao je Čeferin.

„Umoran sam od samoprozvanih moralnih autoriteta. Znate o kojoj osobi govorim, ona ne zaslužuje moj komentar. Ljudi koji ga poznaju će sami donijeti svoj sud. Samo jedna rečenica o njegovom jadnom vapaju o moralu: On je bio jedna od rijetkih osoba koja je znala da se neću kandidirati 2027. U trenutku kada je dobio informaciju da ću je objaviti nakon Kongresa, izašao je sa svojim narcisoidnim pismom. Nije mogao čekati jer nakon mog razotkrivanja njegovo cviljenje više ne bi imalo smisla. Sada razmislite, čije su osobne aspiracije u pitanju? I razmislite, čiji je moral u pitanju?“ poručio je Čeferin.

Je li tu mislio baš na Bobana, ostaje otvorenim, no većina je medija to tako shvatila jer su rečenice prilično sugestivne. Činjenica da je amandman ipak izglasan cijeloj priči daje još veći zaplet i produbljuje sumnje u Čeferinovu iskrenost. Kakva je logika da odustane od produljenja šest mjeseci prije kongresa, a da amandman koji se odnosi samo na njega ipak bude izglasan?

Je li verbalno odustajanje samo taktički potez i hoće li se Čeferin predomisliti do 2017. i novih izbora, vrijeme će pokazati. Izglasavanjem mandata ostavio je tu mogućnost i zbog toga su sumnje opravdane. Lako je naslutiti da će se previranja u UEFA-i nastaviti. Englezi su otvoreno stali nasuprot Čeferinu, a očito je da nisu sami.  

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider