Hrvatska reprezentacija
SPORTOVI
Hrvatska reprezentacija
DOBRI IZAZOVI

Martinez je donio Portugal kakav se čekao godinama, Škoti su bili hit Euro kvalifikacija

U skupini Lige nacija čekaju nas Poljaci s kojima ima dobar omjer, ali i dvije hit reprezentacije protiv kojih ni povijesno nemamo puno razloga za zadovoljstvo.

Reprezentacija Portugala (Foto: Afp)

Hrvatska nogometna reprezentacija u grupnoj fazi četvrte sezone Lige nacija igrat će protiv Portugala, Poljske i Škotske.

Reprezentacija Portugala najgori je mogući protivnik za Hrvatsku u službenim utakmica. Ukupno su takve bile četiri, gdje smo tri puta doživjeli uvjerljiv poraz, a jednom onaj minimalni, ali i najbolniji, u osmini finala Euro 2016. godine.

Osim toga, odigrali smo još tri prijateljska susreta, uz dva poraza i tek jedan neodlučeni susret, 1:1 u rujnu 2018. godine.

Santosov zločin protiv nogometa zamijenila potpuna suprotnost

Trenutni Portugal je prava hit reprezentacija europskog nogometa, posebno nakon što ju je početkom prošle godine preuzeo Roberto Martinez i napokon ih izvukao iz ralja pragmatičnog nogometa Fernanda Santosa

Santosa naravno trofeji, Europsko prvenstvo 2016. godine, a onda i prva Liga nacija, spašavaju od toga da njegovo vodstvo Portugala nazovemo nogometocidom, no ono što je on radio s igračima kakve je imao na raspolaganju je sigurno svojevrsni zločin protiv nogometa.

Zato je Martinez zaigrao potpuno suprotno. Portugal pod njim igra ludo ofenzivan nogomet, što je rezultiralo time da su bili najbolja momčad kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Njemačkoj. Deset utakmica, u konkurenciji Bosne i Hercegovine, Slovačke, Islanda, Lihtenštajna i Luksemburga. Deset pobjeda uz gol razliku 36:2.

Martinezova igra zasad još uvijek nije testirana protiv najboljih reprezentacija, a to se neće dogoditi niti u grupnoj fazi Eura, budući da ih čekaju Turska, Češka i pobjednik C grupe doigravanja, što bi po prognozama trebala biti Grčka.

O igračima ne moramo puno govoriti svim boljim poznavateljima, no nešto ćemo ipak reći. Na vratima je najčešće Diogo Costa iz Porta, koji je preuzeo jedinicu od Ruija Patricija. Stoperi su Ruben Dias i čudesni mladi Antonio Silva, a na bokovima Raphael Guerreiro i Joao Cancelo. Da, strašno, a tek veza. Bruno Fernandes, Bernardo Silva, Ruben Neves, Vitinha, Matheus Nunes, Joao Palhinha. Mjesta nema za jednog čudesnog Pedra Goncalvesa. A u napadu naravno Cristiano Ronaldo te Joao Felix, Andre Silva, Rafael Leao, Goncalo Ramos i Diogo Jota. Da, stvarno strašan roster.

Sve u svemu, momčad koja nam povijesno ne odgovara, a koja pored toga trenutno igra najatraktivniji nogomet u Europi.

Lewandowski i ekipa možda odlaze već nakon Eura

Poljaci su reprezentacija koja je u padu. Nakon što su na nekoliko velikih natjecanja dolazili kao svojevrsni favorit iz sjene, da bi onda redovno, izuzev Euro 2016., razočarali, Euro u Njemačkoj još nisu osigurali.

Tamo će ih idućeg mjeseca pokušati odvesti Michał Probierz. Poljaci su u kvalifikacijama osvojili tek 11 bodova, a od rujanske promjene izbornika odigrali su neodlučene domaće kvalifikacijske susrete protiv Češke i Moldavije te su slavili protiv Farskih otoka.

Generacija predvođena Robertom Lewandowskim je na odlasku, a smjena nije dobro odrađena i Poljaci se trenutno traže. Ostanu li bez Eura, mogla bi se kod njih pojavili velika kriza.

Lewandowski bi nakon Eura, ili čak prije ako se tamo ne kvalificiraju, mogao otići, a za njim i Szczęsny te Krychowiak. Pored spomenutih, najveća zvijezda momčadi je Piort Zielinski, a svima dobro poznata imena su Matty Cash, Arkadiusz Milik, Krzysztof Piątek, Sebastian Szymanski, Jan Bednarek i Jakub Kiwior.

Tartan Army je svakako prava crna mačka

Što se tiče Škota, oni djeluje slabiji na papiru, ali su prava crna mačka. Uostalom, upravo su oni bez još jednog velikog natjecanja ostali Norvešku, predvođenu Haalandom i Odegaardom. Hit kvalifikacija bio je i Scott McTominay, koji je u dresu Tartan Armyja zabio čak sedam golova u 2023. godini.

Druge dvije najveće zvijezde su Andy Robertson i John McGinn, a većina momčadi nalazi se u najboljim igračkim godinama.

U prvih pet službenih utakmica nismo ih savladali, da bi onda napokon došla ona velika pobjeda na prošlom Euru, kad su pali na svom domaćem terenu. No, onda nas zbog COVID mjera nije dočekala atmosfera kao što će biti sada, a znamo da će i njihovi veseli navijači napravili sjajan posao i na gostovanju u Hrvatskoj.

Upravo zbog svega toga se Škotima zapravo jako veselimo, ali morat ćemo biti itekako oprezni.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider