Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
komentar ivice mede

Sve je bilo jasno već nakon Šahtara: Modrima ipak palac gore. Stop rasprodaji!

Dinamo je opet ispao u svojem klasičnom stilu, ali Modrima se ipak mora čestitati na svemu što su pokazali ove sezone…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Koliko god da je dobro igrao ove sezone u Ligi prvaka, Dinamo je na kraju ispao na svoj klasični, dinamovski način. Baš po filmskom scenariju. Gledamo to već godinama i teško je pronaći objašnjenje. Modri kao da ne mogu pobjeći od loše karme.

Odmah nam je pala na pamet sezona 1998./1999. kada je Dinamo bio drugi u skupini Lige prvaka, a nije išao dalje jer su samo te sezone pravila bila takva da isključivo prvoplasirane momčadi prolaze u nokaut-fazu natjecanja.

U nogometu je kvaliteta najvažnija. Ako ste dovoljni kvalitetni, faktor sreće smanjujete na najmanju moguću mjeru. Dinamo je uglavnom ispadao zbog manjka kvalitete, tu nema zbora, no i kada je imao kvalitetu, i kada je igrao dobro, uvijek bi mu nedostajalo malo sreće. Tako je bilo i ove sezone, iako se Modri ne mogu vaditi samo na sreću. Jer neke se stvari ipak ne smiju dopustiti.

gol expired Guardiola pohvalio Olma i čudi se Atalanti: ''Pa imali su nula bodova nakon prva tri kola'' divider

Sve je bilo jasno nakon Šahtara

Kako će sve završiti, zapravo je bilo jasno već nakon one nevjerojatne utakmice sa Šahtarom u Zagrebu. Kada je ono propustio, a takvo što se može valjda jedino dogoditi Dinamu, bilo je jasno da kola nezaustavljivo kreću nizbrdo. Jedino što smo se mogli nadati jest to da će Šahtar u zadnjem kolu spasiti i sebe i Modre. Ništa od toga.

Modri su opet ostali kratkih rukava. Možemo mi sad pričati da je Dinamo imao ponajbolji nastup u Ligi prvaka, ali teško je progutati ovakav rasplet priče. Ne može se tek tako zaboraviti kako se razvijala situacija u skupini.

Bjelica o tome hoće li ovaj Dinamo ostati na okupu



Nada da može čak i u drugi krug Lige prvaka trajala je do drugog gola Cityja. Dinamo je u prvom poluvremenu izgledao vrlo dobro, uspješno je parirao moćnom engleskom prvaku. Modri se nisu samo branili, štoviše, na početku utakmice stisnuli su Građane. Kao i mnogo puta dosad, visoki im se presing isplatio, poveli su sjajnim volejom Danija Olma. U tom trenutku izgledalo je da Modri mogu napraviti čudo. No City je nakon primljenog gola dodao gas, počeo je plesti mrežu oko Livakovićevih vrata i izjednačio kontroverznim golom.

Bez pogledane snimke teške je decidirano reći je li bio prekršaj Jesusa na Dilaveru. S tribina je izgledalo da jest, no ne bismo stavili ruku u vatru. Dva Dinamova igrača ležala su na travi, a City je nastavio akciju i na kraju poentirao. Naravno da se to nije svidjelo maksimirskim tribinama. Možda igrači Cityja nisu reagirali u skladu s fair-playom, međutim pravila nogometne igre nisu prekršena.

gol expired Svi su im se smijali nakon 0:4 u Zagrebu, a večeras su ispisali povijest Lige prvaka! divider

Ni Modri se nisu snašli u toj akciji, čak dva igrača Cityja ostala su sama na drugoj stativi, a u šesnaestercu je bilo više Dinamovih igrača nego gostujućih. Možda se i Dilaver mogao pridignuti kada je vidio da sudac ne svira prekršaj, a da gosti nastavljaju napadati. Ključna je riječ možda… Ispalo je kako je ispalo i nema povratka.

Kako god, City je u drugo poluvrijeme ušao još odlučnije, Građani su stisnuli pomalo umorne Modre i ubrzo poveli. Gabriel Jesus se raspucao i to je bio kraj svih nada da Modri mogu nešto napraviti u toj utakmici. Pažnja se usmjerila prema Harkivu, gdje su Šahtar i Atalanta dugo vodili dramatičnu bitku.

Nekako smo se svi već predali, osjećali smo da to neće dobro završiti, da Šahtar neće izdržati. Ipak je to Dinamo, jer kada su u pitanju Modri, sve što može poći po zlu, u pravilu i pođe. Prvo gol Atalante, pa crveni karton Šahtarovu igraču… I to je bilo to.

Je li Dinamo zaslužio prezimiti u Europi?

Ukupno glasova:

Ostaje li ovaj Dinamo na okupu?

Dinamo je imao drugi najbolji nastup u Ligi prvaka u povijesti, no ipak je završio posljednji u skupini, što znači da je za njega završena sezone u Europi. Tko zna kada će mu se sljedeći put ukazati šansa za prolaz u osminu Lige prvaka?

Velika je šansa propuštena, teško će je biti prežaliti. No ipak, Modrima treba čestitati na svemu što su pokazali, osvjetlali su obraz hrvatskom klupskom nogometu. Još kada bi sačuvali momčad za sljedeću sezonu…

To je ipak utopija. Olmo je na pragu odlaska, a vrlo vjerojatno će Maksimir napustiti još pokoji igrač iz prve postave. Hoće li ih se moći nadoknaditi, pokazat će vrijeme. Ako ne bude totalne rasprodaje, to se jednostavno ne smije dopustiti, Bjelica će ipak imati dobre temelje ponovno sastavi europski kompetitivnu momčad.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider