Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
"Svi su nas otpisivali"

Trener hrvatskih korijena potvrdio da je najveći u povijesti: Srušili sve rekorde i žele još

Trener hrvatskih korijena postao je najtrofejniji i najstariji osvajač naslova u Super Bowl eri američkog nogometa.

Bill Belichick (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Pobjedom 13:3 nad Los Angeles Ramsima u 53. izdanju Super Bowla odigranom na Mercedes-Benz stadionu u Atlanti New England Patriotsi postali su tek druga momčad uz Pittsburgh Steelerse koja je uspjela šest puta osvojiti trofej Vincea Lombardija, a 41-godišnji quarterback Tom Brady i 66-godišnji trener Bill Belichick porušili su mnoge rekorde.

Obojica su kreatori svih šest trijumfa Patriotsa (2002., 2004., 2005., 2015., 2017. i 2019.). Pobjedom u Atalanti Belichick je postao najstarijim trenerom, a Brady najstarijim quarterbackom koji su osvojili naslov prvaka.

Ovo im je bio deveti Super Bowl, što je više nego što ih ima ijedna druga momčad u Super Bowl eri. Patriotsima je finale u Atlanti bilo 11. u klupskoj povijesti.

Tom Brady je sada jedini igrač sa šest pobjeda na Super Bowlu, jedini koji je devet puta igrao u tim utakmicama i u njima bio startni vođa napada. U Atlantu je već došao kao rekorder po osvojenim jardima dodavanjima, ukupnom broju dodavanja, ukupnom broju uspješnih dodavanja, a sada je samo povećao razliku u odnosu na ostale na toj listi.

Tko se to ugurao među seksi cheerleadersice? I zbog njih ovaj Super Bowl ulazi u povijest Cheerleadersice New England Patriotsa (Foto: AFP) Cheerleadersice LA Ramsa s muškim članovima (Foto: AFP) Cheerleadersice LA Ramsa s muškim članovima (Foto: AFP) +7 Cheerleadersice New England Patriotsa (Foto: AFP)

"Ovaj je naslov iznimna motivacija za nastavak"

"Bila je ovo nevjerojatna godina. Borili smo se kao nikada prije. Nevjerojatno je što smo uspjeli pobijediti u ovoj utakmici. Znali smo doći tako daleko i izgubiti, a to je jako teško. Volio bih da smo bolje igrali u napadu, ali pobijedili smo i to je nevjerojatno. Sretan sam i zbog suigrača. Ovo je ostvarenje sna za sve nas", izjavio je igrač kojeg mnogi pratitelji i poklonici američkog nogometa smatraju najvećim u povijesti ove igre.

Glavnoj zvijezdi New Englanda ovo je bila 237. pobjeda u karijeri, kojom je prestigao nekadašnjeg suigrača, a sadašnjeg pucača Indianapolis Coltsa Adama Vinatierija. Brady je u Atlanti ostvario 30. pobjedu u doigravanju kao startni quarterback, a sljedeći je igrač na toj listi Joe Montana sa 16 pobjeda.

Za konkurente je zastrašujuće što Brady ne gubi motivaciju, a njegova glad za trofejima i rekordima još nije utažena.

"Ovaj je naslov iznimna motivacija za nastavak. Veselim se novim izazovima i ovim utakmicama koje su stvorene za iskusne", rekao je 41-godišnjak.

"Ovo je slatko. Svi su nas otpisivali"

Trener hrvatskog podrijetla Bill Belichick pridružio se Georgeu Halasu i Curlyju Lambeauu sa šest naslova NFL prvaka otkako je u toj ligi uvedeno doigravanje 1933. godine. No jedini je koji je došao do šest naslova u Super Bowl eri započetoj 1967. godine.

"Ovo je slatko. Svi su nas otpisivali, od početka do sredine sezone, ali mi smo još uvijek ovdje", izjavio je Bill Belichick nakon svoga šestog naslova u ulozi glavnoga trenera.

Super Bowl: Senzacionalni Patriotsi zaustavili Ramse i još se jednom upisali u povijest Tom Brady (Foto: AFP) Bill Belichick (Foto: AFP) LA Rams i New England Patriots na Super Bowlu (Foto: AFP) +4 Jared Goff na SuperBowlu (Foto: AFP)

Super Bowl u Atlanti imao je i svoje negativne rekorde, a za većinu su zaslužni poraženi Los Angeles Ramsi. Ovo je bio najneefikasniji Super Bowl sa 16 poena, pet manje od prijašnjih rekordera iz 1973., kad je Miami pobijedio Washington 14:7.

New Englandu je za pobjedu trebalo 13 poena, što je najmanje za pobjedničku momčad u Super Bowlu. Ramsi su se izjednačili s Miamijem koji je na Super Bowlu 1972. protiv Dallasa postigao samo tri poena (24-3). Nikada prije se nije dogodilo da u Super Bowlu bude postignut samo jedan touchdown.

"Nisam učinio ni približno dovoljno"

"Ovo je najteži poraz u životu. Ovo me ubija, boli... Boli me spoznaja kako je naša obrana dobro igrala protiv ove momčadi, protiv Toma, a mi nismo napravili svoj dio posla. Naš je posao da donosimo poene, a mi to nismo učinili", izjavio je 24-godišnji vođa napada Los Angeles Ramsa Jared Goff, koji je je prije tri godine bio prvi izbor drafta i mogao je postati jedan od najmlađih quarterbackova u povijesti s naslovom pobjednika Super Bowla.

No baš kao i 2002. godine, kad je Tom Brady osvojio prvi naslov i bio izabran za najboljeg igrača Super Bowla u kojem je New England pobijedio tadašnje St. Louis Ramse s 20:17, Patriotsi su opet slavili, a 33-godišnji trener Sean McVay preuzeo je veliki dio krivice na sebe za poraz jedne od najboljih napadačkih momčadi koja je ostala na samo tri poena.

"Prilično sam prazan. Bio sam nadmudren i nisam učinio ni približno dovoljno za svoju momčad", priznao je najmlađi trener u povijesti Super Bowla, koji će morati pričekati na svoj prvi naslov.

Kao i svima drugima, bit će mu lakše kad se jednog dana tvorci "imperije", vlasnik Patriotsa Robert Kraft, trener svih trenera Bill Belichick i najveći igrač svih vremena Tom Brady zasite trofeja i rekorda. Ako je suditi prema izjavama nakon 53. izdanja Super Bowla i šestog trijumfa u posljednjih 18 godina, zasad su još uvijek gladni.

Super Bowl: Senzacionalni Patriotsi zaustavili Ramse i još se jednom upisali u povijest Tom Brady (Foto: AFP) Bill Belichick (Foto: AFP) LA Rams i New England Patriots na Super Bowlu (Foto: AFP) +4 Jared Goff na SuperBowlu (Foto: AFP)

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider