Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sukobi u La Roji

Španjolska puca: Evo tko tjera Piquea i zašto želi igrati protiv Albanije!

Španjolska se priprema za kvalifikacijsku utakmicu s Albanijom u Alicanteu, a u središtu pozornosti su Gerard Pique i Sergio Ramos.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Katalonski referendum za samostalnost zatresao je Španjolsku i unio nemir u sve njezine društvene pore, pa tako i u španjolsku nogometnu reprezentaciju, koja se zbog popularnosti nogometa najviše prati.

Španjolska se priprema za kvalifikacijsku utakmicu s Albanijom u Alicanteu, a u središtu pozornosti su Gerard Pique i Sergio Ramos, nogometaša Barcelone i Reala koji su na neki način simboli sukoba između unitarističkog Madrida i „pobunjeničke“ Katalonije koja traži odcjepljenje od Španjolske.

Pique dočekan u Madridu s uvredama

Otvoreno katalonski nastrojeni Pique jučer je dočekan s uvredama navijača na treningu reprezentacije, a Ramos mu je poručio: „Pa što si očekivao!“ Trening je prekinut i igrači su se povukli u svlačionice. Današnji trening prošao je bez incidenata jer je održan iza zatvorenih vrata.

Da bi se razumjela situacija, treba reći da se španjolska reprezentacija priprema u nogometnom centru Las Rozas, smještenom nedaleko od Madrida, tako da je jasno zašto je Pique dočekan s toliko netrpeljivosti.
Međutim, Španjolska igra utakmicu s Albanijom u Alicanteu, gradu koji se nalazi južno od Valencije, u regiji koja se naziva Valencijanska Zajednica, te koja ima poseban politički status u Španjolskoj, slično kao i Katalonija s kojom dijeli jezik, kulturu i stoljetnu zajedničku povijest. O tome svjedoči zastava koja je slična katalonskoj te jezik koji se službeno smatra dijalektom katalonskog, štoviše, tamošnja Akademija (Acadèmia Valenciana de la Llengua) ih smatra jednim jezikom s dva naziva.

Utakmia s Albanijom u Alicanteu

Uz sve to je zanimljiv podatak da je Alicante posljednji republikanski grad koji pao u ruke falangističkoj armiji diktatora Francisca Franca u španjolskom Građanskom ratu (1936. – 1939.), tako da se može nazrijeti sentiment stanovništva, iako se politička situacija u posljednjih nekoliko desetljeća ipak dosta promijenila.

Postoje naznake da je Pique odlučio ostati u španjolskoj reprezentaciji upravo iz razloga što se sljedeća utakmica igra u Alicanteu. Pique je pred odlazak na okupljanje reprezentacije, a poslije referenduma kazao da misli kako dobar dio Španjolske ne odobrava to što se dogodilo u Kataloniji, aludiravši na agresivnu reakciju španjolskih vlasti i brutalno policijsko nasilje nad pacifističkim nastrojenim katalonskim građanima koji su izašli na referendum o samostalnosti kako bi ostvarili svoje demokratsko i prirodno pravo na samoodređenje.

Politička pozadina

Pique se vjerojatno nada da će u Alicanteu biti dočekan puno srdačnije nego u Madridu, čime će potvrditi svoju tezu o solidarnosti dobrog dijela Španjolske s katalonskim narodom. To je na neki način nastavak političke bitke na nogometnom travnjaku. Prilično je izvjesno da bi Pique bio dobro dočekan u baskijskom dijelu Španjolske, no vidjet ćemo kako će reagirati Valensijani, čija je težnja prema neovisnosti, barem se tako doima, puno manja nego u Baska i Katalonaca, te se općenito smatra da su lojalniji španjolskoj državi, iako postoji opipljiv animozitet prema Madridu kao centru kastiljske moći.

Kako god, očit je razdor u španjolskoj reprezentaciji, i po nacionalnoj i po klupskoj liniji. Jedni su za to da Pique napusti reprezentaciju, a drugi misle da treba ostati. Ramos je javno rekao što misli, a Diario Gol piše da su petorica igrača sugerirala Piqueu da bi bilo najbolje da napusti kamp. Među tom petoricom navodno je bio Piqueov suigrač iz Barcelone Sergio Busquets. Razlika je u tome što je Busquetsov motiv ponešto drugačiji od ostalih igrača koji su savjetovali Pique da napusti kamp, a među njima su navodno Koke i Isco, igrači Atletica i Reala.

Busquets navodno misli da bi za Piquea bilo najbolje da se makne u stranu zbog osobne sigurnosti i mira. Posljednje informacije govore da će Pique biti s momčadi u Alicanteu, ali da neće putovati u Izrael, gdje Španjolska gostuje u zadnjem kolu nakon dvoboja s Albanijom.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider