Ostali sportovi
SPORTOVI
Ostali sportovi
''da, to sam ja''

Fotografija koja obilazi Španjolsku: Bivši reprezentativac htio glasovati protiv, ali…

Jedna je od žrtava nasilnog pokušaja sprečavanja glasovanja na referendumu i bivši reprezentativac Španjolske.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Mučne scene koje je malo tko mogao zamisliti u Europi u 21. stoljeću Katalonija neće nikad zaboraviti. Polako se otkrivaju priče mnogih koji su te nedjelje bili na ulicama katalonskih gradova želeći se demokratski izjasniti na referendumu o tome žele li da Katalonija nakon više stotina godina napusti španjolsku monarhiju.

Jedna je od njih i ona poznatog španjolskog košarkaša Xavija Fernandeza kojeg samo prvo slovo njegovog prezimena razlikuje od puno poznatijeg mu kolege nogometaša. Radi se o bivšim košarkašu Barcelone, Leona, Unicaje, Gran Canarije i Girone. Čak 52 puta je nastupio za španjolsku reprezentaciju koju je predstavljao i na nama toliko dragim Olimpijskim igrama u Barceloni 1992. godine.

Fernandez se rodio u Barceloni i dobio je katalonsko ime Xavier, no njegovi su roditelji doseljenici iz drugih krajeva države koji čine velik broj od 7,5 milijuna stanovnika najbogatije regije Španjolske. Upravo zbog velikog broja ljudi koji nisu originalno Katalonci, mnogi su pretpostavljali kako bi na kraju većina glasača mogla reći ''ne'' neovisnosti. No španjolska vlast je brutalnom reakcijom policije i Guardije Civil napravila autogol.

''Da, ja sam čovjek na fotografiji'', rekao je Xavi Fernandez El Confidencialu nakon što se društvenim mrežama proširila fotografija novinara Víctora Lavagninija.

Bivši košarkaš otišao je glasovati u gradu Gironi, gdje danas živi i radi, a na kraju je završio u rukama pripadnika Guardije Civil. Nije uspio glasovati na tom biračkom mjestu gdje je policija nasilno zaustavila glasovanje.

Otišao glasovati protiv, ali se predomislio

Medijima je ispričao kako se zaputio na referendum kako bi glasovao protiv neovisnosti Katalonije. No sve što se dogodilo te nedjelje natjeralo ga je da se potpuno predomisli.

''Moje je prezime Fernandez. Moj otac je iz Galicije, majka je iz Kantabrije gdje sam provodio ljeta. Za Španjolsku sam nastupio 52 puta. Volim Španjolsku i nemam neki katalonski patriotski osjećaj zbog kojeg bi odbacio ovu državu. Ali vlada i političari uopće nisu razumjeli ovu cijelu situaciju'', poručio je bivši košarkaš.

Nije putem medija napao policajce već one koji su im naredili da tako postupaju s građanima.

''Iskreno vjerujem da policija nije htjela tako postupati nego im je naređeno. Mene su odnijeli i samo bacili, cijeli dan sam se jedva mogao micati nakon toga. Stigao sam tamo glasovati ''ne', no nakon svega sam glasovao ''da''. Branio sam pravo glasa, zato sam bio tamo.''

Podsjetimo, na referendumu za neovisnost Katalonije glasovalo je 2,26 milijuna birača od 5,3 milijuna s pravom glasa što je manje od 50%. Razlog takvog odaziva je i bojkot onih koji se ne slažu s referendumom, ali i brutalna represija čije su slike obišle svijet. Ipak, oni koji su uspjeli glasovati unatoč svemu, njih 90 posto se izjasnilo za neovisnost.

Španjolska vlada tvrdi kako je referendum nelegalan jer ga Ustav ne dopušta, no upravo zbog tako napisanog Ustava legalnim putem nikad niti jednom narodu koji živi na prostoru današnje Španjolske neće biti dopušteno pravo na neovisnost.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider