Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
PUT DO LIGE PRVAKA

Što čeka Dinamo u idućem europskom ispitu? Ledena norveška senzacija ili najugodnije iznenađenje ove sezone!

Nogometašima Dinama ždrijeb se naoko otvorio te im do skupine Lige prvaka preostaje eliminirati Ludogorec, a onda norveškog ili litavskog predstavnika.

Bodo/Glimt vs. Zalgiris (Foto: gol.hr)

Pred nogometašima Dinama treće je pretkolo Lige prvaka, koje će danas otvoriti gostovanjem u Razgradu kod Ludogoreca. Bugarski prvak stari je znanac, a Dinamo ima zadatak opravdati status favorita te izboriti mjesto u play-offu.

gol expired Dinamo saznao posljednju prepreku do Lige prvaka: Hit prošle i ove sezone divider

Danas smo saznali i tko bi ih tamo trebao čekati, a riječ je o vrlo zanimljive dvije opcije protivnika. Dinamo će, ako prođe Ludogorec, igrati protiv norveškog Bodo/Glimta ili litavskog Žalgirisa

No, isto tako, ako Dinamo ne uspije eliminirati Bugare, pravila ih šalju u play-off Europske lige, a tamo će ih čekati ista opcija protivnika, samo u ovom slučaju poraženi iz okršaja Norvežana i Litavaca.

Pa, upoznajmo ih!

O Bodo/Glimtu najbolje pitajte Mourinha. Ili ipak ne?

Norveški prvak, koji je to prošle godine postao po drugi put u nizu te isto tako po drugi put u povijesti, prošlu europsku sezonu pamtit će kao svoju najbolju. U Ligi prvaka su ispali već na prvoj kvalifikacijskoj prepreci od Legije te su poslani u drugo pretkolo Konferencije lige i tu zapravo kreće njihove prekrasna priča.

Do skupina im se otvorio ždrijeb te su redom eliminirani Valur, Priština i Žalgiris, isti protivnik koji ih čeka već danas u ovogodišnjem ždrijebu Lige prvaka.

U skupinama su postali hit. Osim što su usput igrali završnicu prvenstva Norveške te obranili naslov prvaka, prošli su skupinu s tri pobjede te tri neodlučena rezultata, ali svakako je najviše dojam ostavila najveća pobjeda u povijesti ovog kluba, kad je rezultatom 6:1 stradala Roma (pogledati OVDJE). U Norveškoj su još stradali Zorya i CSKA Sofia, dok je na sva tri gostovanja osvojen bod.

gol expired Misterij odgode Hajdukove utakmice: Kako je HNS došao na tu ideju i što će biti s velikim derbijem? divider

Škotski Celtic su jednostavno pregazili

Proljeće je samo nastavilo bajku, nakon što su s ukupnih 5:1 eliminirali Celtic, nakon toga nizozemski AZ poslije produžetaka, sve do novog, četvrtfinalnog susreta Romom. Ponovno su Talijani pali na sjeveru Norveške rezultatom 2:1, da bi europski san bio ugašen na Olimpicu, ovim putem pobjedom Rome 4:0.

Posebno će se pamtiti susreti Josea Mourinha s norveškim navijačima, ali isto tako i razne, često vrlo zabavne, izjave Portugalca o vjerojatno najtežem protivniku unutar natjecanja koje su premijerno osvojili. Ipak, najviše pamtimo njegov odgovor na vremenske prilike u Bodou.

Po Transfermarktu ova momčad vrijedi tek 17 milijuna eura, samo četiri i pol milijuna eura iznad onoga na što je procijenjen Luka Ivanušec. No, imaju vrlo kompaktnu igru te prije svega neke faktore koji im itekako idu u korist. 

Najveći Dinamov prijatelj je činjenica da je ljeto

To je njihov domaći teren, oko čega Dinamo može biti sretan da potencijalno dolazi usred ljeta. Jer ono što čeka protivnike u hladnijim mjesecima je ekstremno. Čak niti ostatak norveških protivnika ne voli to gostovanje, jedino sjevernije od toga što u ligi postoji je Tromso.

Stadion im prima 8300 gledatelja te je u europskim utakmicama redovno ispunjen do posljednjeg mjesta.

Grad Bodø ima prosječnu godišnju temperaturu zraka od 8 stupnjeva celzijusovih. Najmanja je u veljači, 1.2, a najveća u srpnju i kolovozu, i dalje tek svježih 16.5 stupnjeva. No, za ljetni nogomet to je vjerojatno vrlo ugodnih između 10 i 20 stupnjeva. No, onaj tko ovdje bude morao putovati u listopadu ili studenom bit će na dokazano teškom izazovu.

Žalgiris su prvi Litavci koji će igrati europsku jesen

Prvak Litve već je napravio ono što je njihov najveći cilj, a to je mjesto u skupinama nekog europskog natjecanja, kao prvi litavski klub koji je to uspio.

Što se tiče Skandinavaca, mora se priznati da im isti leže, nakon što su u prošlom pretkolu eliminirali švedski Malmö. Prvo 0:2 u gostima, a onda i potvrdom, pobjedom 1:0 na domaćem terenu.

Oni po Transfermarktu vrijedi tek 6.8 milijuna eura, a vrlo važan faktor u momčadi čime im nogometaši iz ovih kraja, najpoznatiji od njih svakako su bivši hrvatski mladi reprezentativci, Petar Mamić i Josip Tadić

Ovo je Nikoličiusova ostavština

Temelje ove momčadi postavio je današnji sportski direktor Hajduka, Mindaugas Nikoličius, koji je tu funkciju u Žalgirisu obavljao od 2010. do 2017. godine. Sezonu po sezonu oni su napredovali i dogurali do ovoga danas. 

Skupine Konferencijske lige su osigurane, a sve preko toga za Žalgiris je bonus. No, nakon eliminacije Malmöa krila su im porasla. Bodo/Glimt je svakako favorit, no bio je isto tako i švedski prvak pa smo vidjeli kako su prošli.

Žalgiris igra na stadionu koji prima 5000 gledatelja.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider