Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
NORVEŠKA GOL MAŠINA

Što bi tek bilo da zna igrati glavom?

Erling Braut Haaland jako se brzo prilagodio na Manchester City i Premier ligu.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Nije trebalo biti neki ludi prognozer ili Baba Vanga da bismo znali kako će Erling Braut Haaland biti pojačanje Manchester Cityja. Netko s takvim nosom za gol kao 22-godišnji Norvežanin teško može biti neuspješan u klubu koji gaji napadački nogomet i igru na gol više. 

Jesmo li mogli biti sigurni, odnosno jesmo li se usudili prognozirati da će u prvih deset nastupa na kontu imati 14 pogodaka? Budimo realni, nismo!

Englezi su (pre)brzo počeli sumnjati

Posebno nakon što nije sve krenulo najbolje. City je izgubio utakmicu Community Shielda od Liverpoola, a Haaland je u njoj iz čiste prilike prepucao gol. Znamo kako Englezima ne treba puno. Ignorirali su činjenicu kako se Norvežanin s lakoćom u takvoj prilici našao te su odmah krenula ismijavanja, pa čak i komentari kako je City doveo mačka u vreći.

Kako je Erling Haaland odgovorio? S dva komada u prvom kolu protiv West Hama.

Erling Haaland VIDEO Dok su se igrači Cityja ponašali kao zvijezde prema oružaru, Haaland pokazao kakav je čovjek divider

I što se onda dogodilo? Iduća utakmica, Bournemouth, gdje su mediji kao problem prenijeli činjenicu da je na cijeloj utakmici loptu dirao samo osam puta. Nisu u prvi plan stavili to da je jedan od tih dodira bio asistencija za pogodak. Pojavile su se analize sa zaključkom da Haaland možda nije ono što Cityju treba te da će se teško prilagoditi nogometu kakav Pep Guardiola gaji.

Vodili su se činjenicom da je momčad prošlu sezonu odigrala većinom bez klasičnog centralnog napadača. Kao da su zaboravili da je postojao Sergio Aguero.

12 komada u idućih sedam utakmica

U idućih sedam utakmica Erling je svaki put započeo susret te isto tako svaki put zabio. Ukupno 12 puta. Da, 12 komada zabio je u posljednjih sedam susreta, uz to da sve izgleda kao da on to čini s posebnom lakoćom. 

Uvijek je na pravom mjestu, kreće se izvanredno, uz puno promjena smjera, pa ga nije lako čuvati, odnosno čuvari se troše puno više od njega te je neopisivo brz za svoju konstituciju, na račun čega posebno voli lopte u prostor. To kako posjeduje precizan koliko i snažan udarac te kako je sposoban pronaći i najmanji dio mreže u koju će smjestiti loptu nešto je još posebnije od svega navedenog.

Neću pogriješiti ako kažem da sam ja osobno gledao samo jednog napadača koji toliko mlad igra na tako visokoj razini. To je onaj "pravi" Ronaldo, punim imenom Luis Nazario de Lima. Marca Van Bastena, koji je isto golobrad imao sulude brojke, gledao sam već pri kraju prerano završene karijere.

Wayne Rooney u tim je godinama bio jednako impresivan, ali je u pitanju drugačiji tip nogometaša, dok su jako dobro već u tim godinama trpali Michael Owen, Robin Van Persie, Raul, Fernando Torres, Andrij Ševčenko i još neki koje sad neću nabrojiti. No, nitko to nije radio s takvom lakoćom kao Haaland.

U Red Bullu eksplodirao pa brzo otišao

Za Red Bull Salzburg je prvog zabio s 18 godina i deset mjeseci. Bio mu je to četvrti nastup u klubu za koji je nastupao još idućih sedam mjeseci, upisavši ukupno 27 nastupa i 29 pogodaka.

Nedugo nakon što je prešao u Borussiju Dortmund stigla je COVID-19 stanka, no već prije nje uspio je debitirati hat trickom u Bundesligi te s ukupno sedam golova u prva tri nastupa. Do stanke je bio na 11 iz devet nastupa, uz dva komada PSG-u u Ligi prvaka. 

Ivan Perišić Navijači Leicester Cityja sprdali vlastite igrače zbog Ivana Perišića divider

Nakon povratka na teren nastavio je gdje je stao, pa je u dvije i pol godine, koliko je bio stanovnik Dortmunda, odigrao 89 službenih utakmica, postigavši 86 pogodaka, čemu je pridodao i 23 asistencije. Sve to prije 22. rođendana, koji je došao u srpnju ove godine.

Ukupno je to, igrajući za Red Bull, Borussiju i Manchester City 126 nastupa, 129 pogodaka i 31 asistencija. A onda dolazi onaj najfascinantniji podatak.

Čovjek od 195 centimetara koji izbjegava igru glavom

Erling Haaland visok je 195 centimetara i ima sjajan osjećaj za kretanje u kaznenom prostoru. Od tih 129 pogodaka u ukupno nešto više četiri godine samo 11 pogodaka postigao je glavom. Glavom ih dakle u prosjeku, računajući i ovu, za sada postiže 2,2 po sezoni. Glavnim oružjem većine tako visokih napadača postigao je tek 8,52 posto svojih pogodaka.

Razlog tome nije stil igre momčadi, iako je trenutno u onoj koja preferira igru po zemlji, niti to da se ne nalazi na pravim mjestima kod centaršuta. Razlog je u tome što je to uvjerljivo njegov najslabiji dio igre. Čak bismo rekli da je za isti netalentiran te da ga, unatoč svom trudu koji na treninzima ulaže, još uvijek nije uspio dovesti u red. 

Osim toga, on nema niti samopouzdanje za udarac glavom. Najbolji primjer toga je pogodak protiv Borussije Dortmund postignut ovog mjeseca u Ligi prvaka. Vanjski felš Cancela, koji je savršeno obilazio obranu njegove bivše momčadi te dolazio Norvežaninu na glavu, on je odlučio u mrežu poslati akrobatskim udarcem nogom. Umjesto ulaska na vrijeme i naklona u mrežu, on je napravio nešto što bi možda na pamet palo tek Zlatanu Ibrahimoviću.

Haaland zabija na uistinu sve načine, tako je za City ove godine postigao i dva pogotka glavom, smjestivši ih unutar svoja dva hat tricka (Crystal Palaceu i Nottingham Forestu), no to su bile situacije gdje mu je lopta doslovno došla na glavu i trebalo ju je samo pospremiti. Erling i dalje loptu ne udara glavom ako postoji bilo kakva druga opcija kako može doći do nje.

Što ako popravi i to?

On je i dalje napadač koji je glavom, nećemo reći bezopasan, ali možemo reći najmanje opasan. Teško ćete vidjeti da će ga spremiti iz nekog skok duela, iako je u Dortmundu postigao pokoji takav, ili da će uletjeti na prvu i kratkim trzajem poslati loptu u dalji kut. Taj "skill" još nije stekao, što ne znači da neće.

A onda nas zanima kakav će tek biti. Zato naslov pomalo karikirajući postavlja pitanje što bi tek bilo da zna igrati glavom. Naravno da se na to ne misli doslovno tako, ali dovede li taj segment igre blizu razini na kojoj su mu ostale napadače karakteristike, šanse da postane najbolji napadač u povijesti postaju još realnije.

A već sad je činjenica da ima sve predispozicije za to. Samo treba ostati zdrav i nastaviti raditi ovakve brojke. Posebno se veselimo velikim utakmicama koje će Cityju uskoro u ligi uslijediti te tome kako će se snaći u njima. Nastavi li jednako, možemo se samo pitati tko će zaustaviti City i njihov nevjerojatni norveški stroj u napadu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider