Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
je li ovo moguće?

Knjige poznatog trenera toliko su loše da su postale kultne: Remek-djelo je o jugoslavenskom zločincu

Poznato lice s engleskih travnjaka okušalo se u literarnoj karijeri. Knjige su toliko loše da su postale slavne, a primjerak će vas stajati pravo malo bogatstvo.

Knjige Stevea Brucea (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

Novi trener Newcastlea Steve Bruce jedno je od najpoznatijih lica engleskog nogometa. Igrao je za Manchester United devet godina i osvojio tri naslova, a njegova trenerska karijera traje već 21 godinu. Newcastle će biti njegov 11. klub u karijeri i ujedno povratak u Premierligu, u kojoj smo ga zadnji put gledali 2015. na klupi Hull Cityja.

Prije nego što je postao kultna trenerska faca u Engleskoj, Bruce se okušao i u književnoj karijeri. Dok je na početku trenerskog puta vodio Huddersfield (1999./2000.) napisao je tri poprilično bizarna krimi nogometna romana – Striker!, Sweeper! i Defender!

Glavni je junak Steve Barnes, trener baziran na Bruceu osobno, koji vodi fikcionalnu verziju Huddersfielda i usput rješava zločine, hvata teroriste i zaustavlja negativce – klizećim startovima.

Knjige su toliko loše da im vrijednost konstantno raste

Knjige su toliko loše – što je kasnije priznao i sam Bruce – da su s vremenom dobile kultni status i postale tražene među kolekcionarima. Želite li pročitati neko Bruceovo djelo, to bi vas moglo stajati čak i 100 funti (819 kuna), koliko ove knjige postižu u online prodaji.

Nama posebno zanimljivo djelo je drugo u trilogiji – Sweeper!, u kojoj veliku ulogu igra ratni zločinac s područja bivše Jugoslavije. Već sam pogled na korice knjige otkriva u kojem smjeru bi se mogla razviti ova priča; naslovnica sadrži, između ostalog, trenera koji prati utakmicu, zastavu Izraela i – Kraljevine Jugoslavije?!

Knjige Stevea Brucea (Foto: Twitter) Knjige Stevea Brucea (Foto: Twitter) (Foto: Platforma X)

U bizarnom svijetu Stevea Brucea, popularno poznatom i kao Bruniverse, ćelija bivših ratnih zločinaca s područja bivše Jugoslavije – nije točno precizirano odakle – skriva se u fikcionalnom Huddersfieldu.

Jedan od njih je stari stadionski domar koji živi pod lažnim imenom Sam, a zapravo se zove Stefan Dushan. Njega pronalaze mrtvog, nakon čega istražitelj ustanovi da je on zapravo Slaven, a ne Englez, pogledom na njegove, navodno tipično slavenske, kosti lica.

Rješava zločine i niže uspjehe s momčadi

Kasnije se ispostavi da je on zapravo nekako lažirao smrt, koja je pokrenula lavinu događaja u kojoj sudjeluju britanske i strane tajne službe, lovci na naciste, ratni zločinci u bijegu od pravde… Tražiti ikakav smisao u priči nema smisla, spomenuli smo već da se radi o potpuno bizarnim djelima.

Dobro smo ga zapamtili: Prvi Englez u Atleticu nakon 95 godina i igrača sad već kultnog prezimena Trippier i Kane slave gol (Foto: AFP) Kieran Trippier i Saul Niguez (Foto: AFP) Subašićev let kod pogotka Trippiera (Foto: AFP) +2 Kieran Trippier (Foto: AFP)

Naravno, trener-detektiv Barnes rješava zločine i preživljava sve nedaće, a usput stigne i uspješno voditi momčad, s kojom kroz tri knjige niže samo uspjehe.

U velikom finalu drugog romana dolazi na ključnu utakmicu sezone direktno sa završnog okršaja vatrenim oružjem; stiže tek na poluvremenu na kojem njegova momčad gubi 2:0, a do kraja pobjeđuje s 5:2 nakon njegova inspirirajućeg govora u svlačionici.

Upravo druga knjiga u trilogiji kotira kao Bruceov magnum opus. Bruce je s odmakom svoje knjige nazvao ''predmetom sprdnje'', a odbacio je povratak literarnoj karijeri. Nažalost ili srećom, teško je reći…

Čudan let lopte na utakmici Chapecoensea (Screenshot) ''Što se upravo dogodilo?'': Fizičar pokušao objasniti paranormalnu pojavu na utakmici divider

gol expired Mogući Dinamovi protivnici u ždrijebu nakon iznenađenja u pretkolu LP-a: U igri je i Zvezda divider

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider