Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
OTKRIO SVOJE VIĐENJE NOGOMETA

Sportski direktor Osijeka o stanju u HNL-u: "Hajduk i Dinamo pobjeđuju na račun dresa, nama nedostaje taj mentalitet"

Vrlo zanimljivo viđenje nogometa, transfer politike, ali i trenutnog stanja u hrvatskom nogometu ima sportski direktor NK Osijeka, Jose Boto.

Jose Boto (Foto: Vlado Kos / Cropix)

Dvije utakmice NK Osijeka prošle su otkako je posao sportskog direktora u klubu preuzeo Portugalac Jose Boto, čovjek koji bi trebao promijeniti krvnu sliku kluba s Opus Arene.

Upravo je tamo odradio jedan vrlo zanimljiv razgovor. Prije utakmice protiv Hajduka, sjeo je s druge strane Valentine Miletić te za MaxSport iznio neka vrlo zanimljiva razmišljanja.

Nemanja Bjelica i Nikola Petković VIDEO Procurila nova snimka: Pojavilo se dijete i spriječilo napad škarama na Nemanju Bjelicu divider

Krenuo je s prvim dojmovima o okruženju u koje je došao.

"Ako nemaš za Louis Vuiton, odjeću kupuješ u Zari"

"Još uvijek upoznajem svoj tim i ligu. Trebat će mi još neko vrijeme da sve upoznam, ali prvi dojmovi su dobri. Sviđa mi se način na koji momčad igra, dobri su tehnički, a kvaliteta terena je isto tako dobra", rekao je Boto.

Usporedio je onda situaciju koja ga je dočekala u Osijeku, gdje sigurno neće imati financijska sredstva s kakvima se raspolaže u Benfici i Šahtaru, dva najveća kluba u kojima je radio, tim putem kao šef skauta.

"Radio sam u dva velika kluba koji su imali puno novca za kupnju igrača, ali čak i tamo smo se morali boriti s onima koji su financijski jači. Sve je pitanje prilagodbe, dat ću vam primjer s odjećom. Ako nemate novca da odete u Chanel ili Louis Vuitton, odete u Zaru, malo se potrudite i također nađete dobru odjeću. Ista je stvar s igračima", zanimljivo je viđenje, nakon kojeg je iznio veliku prednost Hrvatske:

Štiglec namjerno dira loptu rukom VIDEO Dinamo oštećen za kazneni udarac: Pogledajte nevjerojatan potez igrača Gorice divider

"Prije svega moramo gledati što imamo kod sebe. Hrvatska je veliki proizvođač talenata, poput Portugala. To nam treba biti cilj. Tek onda treba gledati tržišta koja su kompatibilna s našim načinom igre. Ali, prvi cilj treba biti implementacija mladih igrača u prvu momčad jer mi imamo kvalitete. Bio sam iznenađen kad sam vidio neke igrače koji nemaju dovoljno godina za biti u prvoj momčadi, ali imaju kvalitetu i talent. Na nama je razviti ih da postanu važni igrači."

Igračima treba usaditi pravi mentalitet

Naravno, koliko god dobrog igrača dovedete, nekad i on može biti pogrešna odluka pa treba dodatna opreznost.

"Ponekad smo znali pogriješiti s transferom. Ne zbog kvalitete igrača nego zbog mentaliteta. Ispričat ću vam zanimljivu priču. Jednom smo kupili jako kvalitetnog igrača. Na predstavljanju u Benfici bio je sa svojom djevojkom, snimali se, fotografirali se i u tom trenutno sam rekao Ruiju Costi da ćemo s ovim dečkom imati problema jer je za njega to ogroman korak. I to se pokazalo istinitim, nije se pokazao spremnim za klub te veličine", iznio je zanimljiv primjer.

Dakle, velik dio njegovog posla bit će stvaranje pravog stava kod igrača i priprema na stepenice u razvoju koje će dolaziti.

Dani Alves FOTO Ovako danas izgleda najtrofejniji nogometaš svijeta, stigao na suđenje nakon godine u zatvoru divider

"Da bi bio veliki igrač osim kvalitete moraš imati više od talenta. Ono što ja gledam je tehnika, ali i inteligencija. Imam sreće što sam u Hrvatskoj koja ima tehnički jake i inteligentne igrače. Sad im samo treba usaditi pravi mentalitet", dodao je.

Zimski prijelazni rok mu nije draga stvar

Što se tiče prvih transfera koje će u Osijeku odraditi, zimski rok mu nije najdraži pa će tu biti suzdržan.

"Sigurno ćemo dovesti jednog igrača, možda još jednog ako se ukaže prilika. Nekoga iz neke velike momčadi, tko možda ne igra dovoljno. Siguran sam da bi netko takav bio dobitak za ovaj klub. Ne dođe li takva prilika, onda nikoga više nećemo dovesti", potvrdio je rečeno, dodavši:

"Zimski prijelazni rok je za mene najgori. Dovodiš igrače koji nisu u ritmu i onda im treba vremena za prilagodbu, a ako u tome ne uspiju, brzo krenu kritike. Iz tog razloga ne volim puno raditi na zimskom prijelaznom roku."

Ali, kao što je rekao, jedan igrač dolazi, a već smo pisali kako se tu vjerojatno radi o slovačkom napadaču Ladislavu Almasiju.

"Dolazi igrač tamo gdje smo najtanji, dolazi napadač. Što se tiče drugog igrača, on će doći samo ako se radi o zbilja kvalitetnom igraču kojeg dobro poznajem i koji će donijeti kvalitetu. Ne nađem li takvoga, nećemo dovesti nikoga", zaključio je.

Voli biti uz teren, komunicirati s trenerom

Onda se okrenuo svom načinu rada i onome kako on vidi poziciju spotskog direktora, na koju je postavljen drugi put u karijeri.

Hrvatska na ždrijebu Lige nacija Ždrijeb Lige nacija 2024: Hrvatska izvukla jaki Portugal, ali izbjegla skupinu smrti! divider

"Postoje dvije vrste sportskog direktora. Jedan je biznismen koji dogovara poslove i u uredu je. Ja nisam takav, ja sam čovjek koji voli biti uz teren. Volim diskutirati s trenerom i drago mi je da ovdje s trenerom imam iste ideje i da dobro komuniciramo. Moram biti prisutan da bih vidio što nam treba i da pomognem svojim iskustvom. Volim biti dio strategije kluba, a ne samo netko tko dogovara poslove. To je bitno, ali po meni je uloga puno veća", razmišljanje je koje će se svidjeti navijačima.

Što se tiče suradnje s trenerom Zoranom Zekićem, i tu je sve zasad na sjajnoj razini, vrlo brzo su pronašli zajednički jezik.

"Njemu se sviđa način rada nekih trenera s kojima sam radio u prošlosti i on može od mene upijati neke stvari koje mu se kod njih sviđaju. Imamo slične ideje po pitanju igre. Želimo napadački nogomet i presing s puno posjeda lopte. Mislim da tako momčad treba igrati i lijepo je da imamo iste ideje", par je riječi o Zoranu Zekiću.

"Dinamu i Hajduku moć daje dres"

Za kraj je još dodao nešto o HNL konkurenciji te što je Osijeku potrebno da dođe na razinu Dinama i Hajduka te se s njima uključi u redovnu bitku za vrh prvenstvene ljestvice, što je zapravo dugoročni cilj.

"Ponekad sam dres daje moć, to je npr. moć Hajduka i Dinama, klubova koji su navikli pobjeđivati. Naravno da ti klubovi imaju dobre igrače, ali ono što tu vidim nije tolika drastična razlika. Stvar je u pobjedničkom mentalitetu, a mi ga moramo izgraditi. To se ne kupuje, moramo ga izgraditi, moramo nešto osvojiti i implementirati to u glave igrača. Za tako nešto trebamo i igrače koji su već nešto osvojili", smjer je u kojem planira gledati.

Sve u svemu, one prave poteze Josea Bota tek ćemo vidjeti, kao što ćemo pričekati i na rezultate. No, pozitivno je da se radi o čovjeku koji gleda dugoročno, a ne nekako od koje se traži instantni uspjeh, a to je nešto što se rijetko kad uspije dulje zadržati.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Više o

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider