Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
furija se vraća

Povratak na vrh: Strašna generacija Španjolske gazi sve pred sobom

Španjolska je na U-21Europsko prvenstvo poslala momčad koja bi mogla bez problema nastupiti i u seniorskoj konkurenciji.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Španjolska je u posljednjih desetak godina bila neupitni vladar svjetskog nogometa. Njihovi klubovi dominiraju europskim natjecanjima, a reprezentacija je od 2008. do 2012. osvojila dva Europska i jedno Svjetsko prvenstvo.

Taj uspjeh Furiju svrstava među najuspješnije reprezentativne generacije ikad, uz bok Peleova Brazila i Beckenbauerove Njemačke. Međutim, nitko ne može dominirati vječno, pa je tako i ova generacija doživjela zamor materijala: 2014. u Brazilu su ispali već u skupini, dok ih je 2016. u Francuskoj u osmini finala potpuno nadigrala Italija, a u službenom poretku završili su na 10. mjestu.

Španjolska, međutim, neće dugo morati čekati novu generaciju koja ih može vratiti na krov svijeta. U Poljskoj se održava U-21 Europsko prvenstvo na kojem nastupaju mnoge buduće mlade zvijezde, a najviše ih je u momčadi Španjolske. Mlada Furija obiluje igračima koji su se već dokazali na velikoj sceni, a dojam je da bi ova momčad bez problema mogla zaigrati i na seniorskom natjecanju.

Ovako iskusna U-21 momčad se rijetko viđa

Nakon dvije utakmice mlada Furija ima dvije pobjede uz gol razliku 8:1; Makedoniju su razmontirali s 5:0, dok su jaki Portugal s igračima poput Renata Sanchesa pobijedili s 3:1.

Možda i najveća uzdanica ove momčadi jest Marco Asensio, igrač koji se već dokazao u dresu Real Madrida. On je protiv Makedonije demonstrirao moć hat trickom za uvjerljivu pobjedu Španjolske. Protiv Portugala se nije upisao u strijelce, ali to nije problem kada je tu Saul Niguez, igrač koji je kompletirao već treću sezonu u Atletico Madridu za koji ima čak 136 nastupa.

Saul na prvenstvu ima već dva gola, a oba su bila za vodstvo Španjolske koje je usmjerilo utakmicu u njihovom smjeru. Pogotovo je bitan bio onaj protiv Portugala koji je bolje otvorio utakmicu i pogodio vratnicu u 11. minuti, ali je Saul sjajnim solo prodorom poništio sav njihov trud.

Kandidati za svjetski vrh

Ostala dva gola zabila su dva sjajna mlada igrača: strijelac 14 golova za Malagu prošle sezone Sandro Ramirez i veliki talent Athletic Bilbaa Inaki Williams. Tu su i dva učenika La Masije: Milanov Gerard Deulofeu i desni bek Hector Bellerin koji ima već 114 nastupa za Arsenal, a na ljeto mu se smiješi veliki povratak u Barcu.

Na zadnjem je veznom Marcos Llorente, igrač Reala na posudbi u Alavesu koji je prošle sezone imao najviše osvojenih lopti u cijeloj Primeri, a od sljedeće sezone očekuje se u momčadi Reala, kao i Jesus Vallejo, mladi stoper koji je bio na školovanju kod Nike Kovača, a u klubu su ga označili kao nasljednika Pepea. Na golu je Kepa Arrizabalaga, igrač Athletic Bilbaa koji se već našao i u kadru A reprezentacije.

Kada se ovoj sjajnoj generaciji doda ona koja je osvojila U-21 Europsko prvenstvo 2013., dobije se sjajna momčad koja bi mogla vratiti Furiju na krov svijeta. U toj momčadi bili su David De Gea i Thiago Alcantara kojima je tek 26 godina; Dani Carvajal, Isco i Koke imaju 25, a Alvaro Morata 24 godine.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider