Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Španjolci zbrajaju štetu

Real i Barcelona trpe ogromne gubitke: Prijeti im težak udarac od kojeg će se teško oporaviti

Procjenjuje se da će gubitak u turističkom i njemu povezanom sportskom sektoru biti veći od dvije milijarde eura ako predviđena stanka ne bude duža trajala, što je lako moguće.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Koronavirus je poput Tora zavitlao svojim teškim maljem i gnjevno udario europsku i svjetsku ekonomiju. Naravno da je teško pogođena i sportska industrija, koja je ovog trenutka u kolapsu.

Situacija je bez presedana, natjecanja i prvenstva zaustavljaju se diljem Europe, što se nije dogodilo još od Drugog svjetskog rata. U Španjolskoj već zbrajaju štetu. Procjenjuje se da će gubitak u turističkom i njemu povezanom sportskom sektoru biti veći od dvije milijarde eura, ako predviđena stanka ne bude duža trajala, što je lako moguće.

Barca na jednoj utakmici gubi šest milijuna eura

U ekonomskom pogledu situacija je u sportskom sektoru zapravo puno teža nego za vrijeme ratnog perioda. Sport je u to vrijeme bio uglavnom čisti amaterizam, a danas je prava industrija u kojoj se okreću milijarde, posebice u nogometu.

gol expired Nogometaš Chelseaja tvrdi da je pobijedio koronavirus u rekordnom roku: "Vidimo se uskoro" divider

„Da bi se stekla predodžba o tome kakve su razlike nekoć i sada, najbolje se može vidjeti na budžetima klubova. Primjerice, Barcelona je u sezoni 1978./1979. imala proračun od oko šest milijuna eura, a danas bi, prema riječima predsjednika Bartomeua, toliko izgubila samo da odigra utakmicu s Napolijem u osmini finala Ligi prvaka bez gledatelja na Camp Nouu“, za španjolske medije objašnjava ekonomist iz Barcelone Jose Maria Gay de Liebana.

Španjolci trpe velike gubitke

U svjetskoj sportskoj industriji okrene se na godišnjoj razini oko 600 milijardi eura. Od toga 30 posto otpada na Sjedinjene Američke države. Trenutačna situacija pogodit će sve španjolske klubove, ipak najviše manje klubove.

„Samo zaradom od ulaznica mnogi klubovi u La Ligi pune proračun s oko 20 posto. Dakle, jasno je koliko ih ova situacija pogađa“, kaže Gay de Lieban.

gol expired Četiri moguća scenarija za rasplet La Lige, ali vjerojatno i drugih nogometnih prvenstava divider

Sport je posljednjih desetljeća postao velika industrija na Zapadu. Dalekoistočna i bliskoistočna tržišta posljednjih godina imaju sve veći utjecaj na Europu. Sport je postao globalni biznis.

U Španjolskoj sportski sektor zapošljava 214 tisuća ljudi, što je 1,1 posto radno aktivnog stanovništva. Oko 35 tisuća tvrtki kao osnovnu djelatnost ima sport. La Liga je izbacila podatak da u eurima vrijednost završnice sezone iznosi 678,4 milijuna. Ako se sezona ne bi odigrala do kraja, prva i druga španjolska liga izgubile bi samo na ime televizijskih prava ukupno 549 milijuna eura. Lavovski dio gubitaka otpao bi na najveće klubove - Real Madrid i Barcelonu, koji najviše zarađuju od televizijskih prava.

Izravni gubitak u sportu milijardu eura

U Španjolskoj je sport jedan od motora turističkog sektora. Primjerice, 4,1 posto zabilježenih putovanja u 2018. motivirano je sportom na ovaj ili onaj način. Prema prvim proračunima, izravni gubitak sportskog sektora mogao bi iznositi oko milijardu eura.

„Moglo bi to biti i puno više jer su obzir uzeta samo natjecanja koja su stopirana“, tvrdi Gay de Liebana.

gol expired Oštar napad na UEFA-u: ''Ljudi su bolesni i umiru, a vi igrate nogomet. To je apsurdno'' divider

„Tomu se mogu dodati i gubici uzrokovani smanjenjem potrošnje povezane s putovanjima. U 2018. zarada od tuzemnih i inozemnih putovanja iznosila je 2,4 milijarde eura.“

Nisu u opasnosti samo nacionalna nogometna prvenstva i europski klupski kupovi. Lako je moguće da dođe do odgode Eura 2020., a možda i Olimpijade u Tokiju. Procijenjeno je da bi Euro mogao generirati 2,5 milijarde prihoda, od čega se velik dio puni prodajom ulaznica i sponzorstvima.

Barovi i restorani zbrajaju štetu

U Tokiju bi se od sponzorstva moglo okrenuti oko 3 milijarde eura. Japanci su već prekoračili zacrtani organizacijski proračun od 12,6 milijardi eura i pitanje je koliko će uspjeti vratiti u blagajnu. Gubitke zbrajaju i ugostiteljski objekti koji su naslonjeni na stadione u Španjolskoj.

gol expired Francuz koji je donio koronavirus u NBA: ''Strah me je i sram... Ispričavam se svima koje sam možda zarazio'' divider

„Po odgođenoj utakmici možemo izgubiti i do 12 tisuća eura“, za Marcu ističe Alfredo Rodriguez, vlasnik bara koji prodaje hranu i pića u sklopu Atleticova stadiona Wanda Metropolitana.

Neki barovi i restorani u sklopu španjolskih stadiona morat će biti potpuno zatvoreni ako se nalaze u zoni najvećeg rizika. To su oni na najfrekventnijim točkama, kao što je to Realov Santiago Bernabeu u središtu Madrida.

Koronavirus je pogodio i suce u raznim sportovima. Španjolski teniski sudac Javier Moreno od 1990. do 2006. sudio je na najznačajnijim turnirima od 1990. Posljednjih godina radi kao supervizor i obučava mlade suce.

Na gubitku i teniski suci

„Trenutačno sam samostalni djelatnik. Propali su mi turniri u Miamiju i Barceloni. Moram ići, primjerice, u Pariz, a ne znam hoće li se turnir odigrati“, jada se Moreno.

gol expired Engleski velikani u izolaciji: Dva potvrđena slučaja zaraze u Arsenalu i Chelseaju divider

Mnogi sportovi u Španjolskoj žive od izravnog sponzorstva. Ono je u Španjolskoj iznosilo oko 400 milijuna eura u 2019. Nije svaki sport jednako pogođen trenutačnom krizom.

„U slučaju malih sportova sponzori ne očekuju povrat. Njih se više podržava zbog očuvanja i društvene vrijednosti dotičnih sportova. Sigurno da kriza puno više utječe na velike događaje jer ima puno sponzorstva povezanih s određenim datumima, a sada se kalendar u mnogome mijenja“, objašnjava Alfonso Palau, direktor španjolske agencije Strock Consulting.

Zaključak je da je koronavirus već sada jako uzdrmao cjelokupan sport u Španjolskoj, a još nije poznato koliko će sveopća kriza uopće trajati. Stoga je teško predvidjeti ukupne gubitke i kakve će biti posljedice. Ako ova situacija potraje, čak i bogati španjolski nogometni klubovi imat će velikih problema.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider