Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
najgori s francuskom i brazilom

Hrvatska je noćna mora za svjetske prvake: Talijani najveće mušterije

Hrvatska je igrala protiv sedam od osam svjetskih prvaka i upisala vrlo dobar učinak protiv nogometnih velesila.

Galerija Milan Rapaić protiv Gigija Buffona (Foto: AFP) Mladen Petrić 2007. na Wembleyju (Foto: AFP) Slaven Bilić i Mladen Petrić (Foto: AFP) +1 Slavlje Hrvatske protiv Njemačke 1998. (Foto: AFP)

Kroz povijest svjetskih prvenstava osam reprezentacija je osvajalo svjetski tron, a Hrvatska je do sada igrala sa sedam svjetskih prvaka – svima osim Urugvaja.

Ukupno su Vatreni protiv Brazila, Njemačke, Italije, Argentine, Španjolske, Francuske i Engleske odigrali 38 utakmica ostvarivši 10 pobjeda, 12 remija i 16 poraza.

Najgori skor Hrvatska ima s Francuzima i Brazilcima protiv kojih još nije slavila, dok su najveće '‘mušterije'’ Talijani protiv kojih su bez poraza u osam međusobnih susreta.

S Tricolorima je Hrvatska igrala pet puta ostvarivši tri poraza i dva remija, a protiv Brazila tri puta uz dva poraza i jedan neodlučeni ishod.

Francuska i Brazil najteži protivnici

Prvi francusko - hrvatski dvoboj se najviše pamti. Bilo je to polufinale SP-a 1998. godine i pobjeda domaćina 2:1. Uslijedila su još dva poraza u prijateljskim susretima 1999. i 2000. Tada svjetski prvaci slavili su u Parizu 3:0, a u Zagrebu 2:0. Samo nekoliko tjedana kasnije postali su i europski prvaci.

Na Euru 2004. u Portugalu Hrvatska i Francuska igrale su međusobno u skupini i završilo je 2:2, uz dojam da su se Francuzi, zapravo, izvukli. Posljednji susret dogodio se u ožujku 2011. na Stade de Franceu. Bio je to prijateljski susret koji je završio bez golova.

Brazilci su 2005. u Split došli kao aktualni svjetski prvaci, a prijateljska utakmica završila je 1:1. Niti godinu dana kasnije Hrvatska i Brazil su se ponovno susreli, ali ovoga puta u službenom susretu u skupini na SP u Njemačkoj.

U dvoboju 1. kola u skupini F na Olimpijskom stadionu u Berlinu Brazil je bio uspješniji sa 1:0, a strijelac jedinog gola bio je Kaka u 44. minuti. Brazilci, koji su bili apsolutni favoriti uoči početka susreta, do prve pobjede na SP-u došli su teže od očekivanog.

Vatreni i Selecao su treći put igrali međusobno na otvaranju svjetskog prvenstva 2014. u Sao Paolu, a slavio je domaćin 3:1. Ostaje utjeha kako je Hrvatska otvorila Mundijal protiv peterostrukog svjetskog prvaka prvenstva u susretu kojeg je gledalo najmanje dvije milijarde ljudi. Međutim, nakon svega što se događalo na travnjaku Arene Corinthians, moglo bi se reći nezasluženo. Hrvatska je u većem dijelu utakmice bila ravnopravna Brazilcima, kojima je za pobjedu trebala i obilata pomoć japanskog suca Nishimure.

Još bez poraza protiv Talijana

Najviše uspjeha Hrvatska je imala protiv Talijana. U osam međusobnih susreta Vatreni su upisali tri pobjede i pet neodlučenih ishoda; od šest službenih susreta Hrvatska je dobila dva, a četiri su završila bez pobjednika.

Sjajna serija započela je prije 24 godine, u kvalifikacijama za EP 1996. Talijani su Hrvatsku dočekali prepotentno i podcjenjivački i to im se osvetilo. Hrvatska je u Palermu slavila 2:1 i Talijanima nagovijestila komplekse koji traju do današnjih dana.

U uzvratu tih kvalifikacija za Euro u Engleskoj godinu dana kasnije Italija je u Split došla puno opreznije, s puno više poštovanja prema Bobanu i ekipi. Završilo je 1:1.

Uslijedio je remi na prijateljskoj utakmici u Zagrebu 1999. godine. No ono što je možda i najviše zaboljelo Talijane bio je poraz na SP-u u Ibarakiju. Te 2002. zabili su Ivica Olić i Milan Rapajić za 2:1.

Četiri godine kasnije Slaven Bilić je u Livornu predstavio novu Hrvatsku. Vatreni su pobijedili tada aktualne svjetske prvake sa 2:0 golovima Modrića i Eduarda.

Posljednje tri međusobne utakmice završile su rezultatom 1:1. U Poljskoj u skupini na EP-u 2012. godine, te u kvalifikacijama za EP 2016.

Pozitivan učinak protiv Njemačke

Pozitivan skor Hrvatska ima i protiv Nijemaca. U pet međusobnih susreta Vatreni su ostvarili po dvije pobjede i poraza, te jedan remi uz pozitivnu razliku pogodaka 8-6. No, još je važnije kako je Hrvatska od tri službene utakmice dobila dvije.

Prvi međusobni susret odigrao se u četvrtfinalu EP-a 1996. u Engleskoj. Bilo je to prvo veliko natjecanje nakon međunarodnog priznanja Hrvatske. U sjajnom susretu igranom na Old Traffordu Elf je slavio 2:1 uz očiti ‘'poguranac’' švedskog suca Leifa Sundella.

Slavlje Hrvatske protiv Njemačke 1998. (Foto: AFP) Slavlje Hrvatske protiv Njemačke 1998. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Hrvatska je uzvratila dvije godine kasnije u četvrtfinalu SP-a u Francuskoj. U jednoj od najblistavijih večeri u povijesti hrvatskog nogometa Vatreni su u Lyonu pobijedili 3:0 izborivši na svom prvom svjetskom prvenstvu plasman u polufinale, a potom i osvojili broncu.

Posljednji službeni susret dogodio se na EP-u 2008. u Klagenfurtu. Hrvatska je u skupini pobijedila 2:1, a potom ispala od Turske u četvrtfinalu, dok je Elf dogurao do finala u kojem je izgubio od Španjolske. Protiv Elfa je Hrvatska igrala i dvije prijateljske utakmice. U ožujku 2000. bilo je 1:1, dok je u veljači 2004. bilo 2:1 za Njemačku.

Protiv Španjolske izjednačeni u službenim utakmicama

Protiv Španjolske je Hrvatska igrala šest puta ostvarivši dvije pobjede, tri poraza i remi. No samo su dvije utakmice bile službene i oba sastava imaju po pobjedu.

Prve četiri utakmice bile su prijateljskog karaktera. Dva susreta su završila pobjedom Furije, jednom je slavila hrvatska vrsta, a jedan dvoboj je završen bez pobjednika.

Prvi puta snage su ovi protivnici odmjerili u ožujku 1994. u Valenciji, a Vatreni su slavili 2:0 golovima Roberta Prosinečkog (6) i Davora Šukera (51), a u 53. minuti je Dražen Ladić obranio jedanaesterac Beguiristainu. Španjolci do te utakmice nisu poraženi 20 utakmica na svom terenu.

Pet godina poslije uslijedio je novi prijateljski susret u Sevilli, kojim su momčadi uveličali proslavu otvaranja Olimpijskog stadiona u glavnom gradu Andaluzije. Domaćin je pobijedio 3:1, a prvi gol na novom stadionu zabio je Davor Šuker u devetoj minuti. Strijelci za domaćine bili su Vicente Engonga (34), Fernando Hiero (48-11m) i Daniel Garcia (84).

Hrvatska - Španjolska na Euru 2016. (Foto: AFP) Hrvatska - Španjolska na Euru 2016. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Uslijedio je prijateljski susret u Splitu u veljači 2000. godine koji je završio bez golova. Posljednju prijateljsku utakmicu ove dvije reprezentacije su odigrale u Ženevi u lipnju 2006. godine, a španjolska vrsta je pobijedila 2:1. Niko Kranjčar je doveo Hrvatsku u vodstvo u 14. minuti, a rezultat su preokrenuli Pernia (62) i Torres (90+2).

Prvi službeni susret Vatreni i Furija su odigrali na EP-u 2012. u Gdanjsku, a pobjeda je pripala Španjolskoj 1:0. Slavlje europskim prvacima donio je Jesus Navas u 88. minuti dvoboja. Hrvatska se nakon tog poraza vratila kući, dok su Španjolci stigli do finala i u borbi za zlato deklasirali Italiju obranivši naslov prvaka osvojen četiri godine prije na prvenstvu u Austriji i Švicarskoj.

Posljednji put međusobno su Hrvatska i Brazil igrali na EP-u u Francuskoj 2016. Bio je to dvoboj posljednjeg kola skupine i hrvatska vrsta je slavila 2:1.

Od Argentine izgubili na SP-u, povijesna pobjeda protiv Engleske

Argentina i Hrvatska igrat će u skupini u Rusiji. Vatreni su s Gaučosima igrali četiri puta uz jednu pobjedu, dva poraza i remi. Pritom je samo jedna utakmica bila službena.

Jedinu službenu utakmicu ove dvije reprezentacije odigrale su u posljednjem kolu u skupini na SP 1998. u Francuskoj. I prije tog dvoboja obje selekcije su izborile prolazak u osminu finala, a Argentina je pobjedom 1:0 (Pineda) osvojila prvo mjesto. Hrvatska je u Francuskoj bila treća, a Argentina je ispala u četvrtfinalu od Nizozemske.

Prvi dvoboj Hrvatska i Argentina odigrale su 4. lipnja 1994. kada je tadašnji svjetski doprvak predvođen Diegom Maradonom gostovao u Zagrebu kod momčadi koja je tada još uvijek bila u nastajanju. Po jakoj kiši ta je utakmica završila bez pogodaka. Preostala dva prijateljska dvoboja Hrvatska i Argentina su igrale na neutralnim terenima, Hrvatska je slavila sa 3:2 u ožujku 2006. u Baselu, a Argentina sa 2:1 u Londonu u studenome 2014.

Mladen Petrić 2007. na Wembleyju (Foto: AFP) Mladen Petrić 2007. na Wembleyju (Foto: AFP) (Foto: Afp)

S Englezima koji su bili svjetski prvaci 1966. Godine Hrvatska je igrala čak sedam puta i pritom upisala dvije pobjede, četiri poraza i jedan neodlučeni ishod.

Dva puta su Vatreni slavili u kvalifikacijama za EURO 2008. godine (2:0, 3:2) zbog čega je Gordi Albion ostao bez plasmana u Austriju i Švicarsku. Mnogi još uvijek pamte pobjedu 3:2 na Wembleyju koja je Englezima zatvorila vrata EP-a. Sasvim sigurno bila je to jedna od najblistavijih pobjeda Vatrenih u povijesti.

Englezi su uzvratili u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine ostvarivši dvije uvjerljive pobjede – 4:1 na Maksimiru i 5:1 na Wembleyju. Na koncu je Hrvatska osvojila treće mjesto u skupini i ostala bez plasmana na SP u Južnoj Africi.

Protiv Gordog Albiona je Hrvatska igrala i na EP-u Portugalu u 2004. Bio je to susret posljednjeg kola skupine B, a Englezi su slavili 4:2 i poslali Vatrene kući. S njima su Vatreni odigrali i dvije prijateljske utakmice - 1996. u Londonu je završilo 0:0, 2003. u Ipswichu je domaćin slavio 3:1.
 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider