Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
još samo jedno mjesto

Hrvat odveo Australiju na Svjetsko prvenstvo: Mogući suparnik Vatrenima!

Australija je postala 31. reprezentacija koja je izborila nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Australija ide na Svjetsko prvenstvo (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon Modrića, Kalinića, Perišića i Kramarića koji su svojim golovima Grčkoj odveli Hrvatsku na Svjetsko prvenstvo u Rusiju, još je jedan Hrvat odveo svoju reprezentaciju na svjetsku smotru. Mile Jedinak zabio je dva pogotka u uzvratnoj utakmici dodatnih kvalifikacija za odlazak na SP, u uvjerljivoj 3:1 pobjedi Australije nad Hondurasom.

Australac hrvatskih korijena zaslužan je za sva tri pogotka u drugom poluvremenu utakmice u Sydneyju, od čega su dva iz jedanaesterca, a jedan (autogol) iz slobodnog udarca. Kapetan Australije od 2014. godine i Svjetskog prvenstva u Brazilu zabio je svoj 18., 19. i 20. pogodak u reprezentativnom dresu, u svom 73. nastupu.

"Teško mi je opisati kako se sada osjećam, sve ovo je pomalo nestvarno. Presretan sam što idemo na još jedno svjetsko prvenstvo," kazao je Jedinak.

Mile predvodi Australiju na još jednom SP-u

Njegova majka Katica je iz Požege, otac Ivan iz Osijeka, a Mile je rođen u Camperdown, četiri kilometara udaljenom od Sydneyja. Karijeru je počeo u Sydney Unitedu, a prije 14 godina je došao u Hrvatsku u redove Varteksa. Međutim, u Varaždinu se nije previše naigrao pa se vratio u Australiju. Kasnije je preko Turske (Genclerbirligi, Antalyaspor), završio na Otoku gdje je pet godina igrao za Crystal Palace, a u kolovozu prošle godine je preselio u Aston Villu.

"Kapetanska vrpca reprezentacije je velika čast i izazov. Pokušavam biti primjer suigračima, a to sam radio cijelu karijeru," kazao je Jedinak.

U redovima australske vrste nastupila su još dvojica igrača hrvatskih korijena Tomi Jurić i Matthew Jurman. Jurić je od 2010. do 2013. igrao za Croatiju Sesvete, Lokomotivu i Inter.

Australija će tako po četvrti put zaredom nastupiti na Svjetskom prvenstvu, nakon što su prethodno propustili sedam uzastopnih. Australija je postala 31. reprezentacija koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu, a u ždrijebu skupina 1. prosinca nalazit će se u 4. jakosnoj skupini, te će biti u kombinaciji da završi u istoj grupi s Hrvatskoj (2. jakosna skupina).

Ostala je još jedna nepoznanica vezana za sudionike Svjetskog prvenstva u Rusiji, a to je pobjednik Perua i Novog Zelanda. Utakmica se igra u četvrtak u Peruu od tri sata ujutro, a prvi je susret završio s početnih 0:0. Srbija i Danska čekaju rasplet te utakmice jer ako Peru prođe ide u drugu jakosnu skupinu (Danska treća, Srbija četvrta). Ukoliko prođe Novi Zeland, Danci se penju u drugu jakosnu skupinu, a Srbi u treću.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider