Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Uh, moglo je i lakše...

Ždrijeb Svjetskog prvenstva: Hrvatska s Argentinom, Islandom i Nigerijom!

Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva donio je Hrvatskoj izuzetno jaku skupinu i težak put do ostvarivanja velikog rezultata.

Galerija Skupina D Svjetskog prvenstva (GOL.hr) Vladimir Putin (Foto: AFP) Ceremonija ždrijeba (Foto: AFP) +2 Voditelji ceremonije ždrijeba SP-a (Foto: AFP)

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini D Svjetskog prvenstva u Rusiji protiv Argentine, Islanda i Nigerije.

Prema rasporedu utakmica Svjetskog prvenstva 2018. Hrvatska će prvo igrati protiv Nigerije 16. lipnja u Kalinjingradu s početkom u 21:00 po hrvatskom vremenu. U drugom kolu Vatrene čeka Argentina (21. lipnja u 20:00 po našem vremenu u Nižnji Novgorodu), a u trećem Island (26. lipnja, Rostov na Donu, također s početkom u 20:00).

Ako Hrvatska osvoji prvo ili drugo mjesto u skupini, u osmini finala se križa sa skupinom C iz koje će joj za protivnika doći Francuska, Peru, Danska ili Australija.

Bit će to peto SP za hrvatsku reprezentaciju. U svom premijernom nastupu 1998. godine u Francuskoj smo osvojili treće mjesto, međutim na iduća tri SP-a, u Japanu i Južnoj Koreji (2002.), Njemačkoj (2006.) i Brazilu (2014.) nismo prošli skupinu, dok se u Južnu Afriku 2010. nismo niti plasirali.

Izabranici Zlatka Dalića bili su u drugoj jakosnoj kategoriji, zajedno sa Španjolskom, Peruom, Švicarskom, Engleskom, Kolumbijom, Meksikom i Urugvajem, te se s njima nisu mogli naći u istoj skupini.

Pobjeda, remi i dva poraza od Gaučosa

S Argentinom smo igrali četiri puta i ostvarili jednu pobjedu, remi i dva poraza. Prvi smo put igrali u prijateljskoj utakmici 1994. godine kada je rezultat bio 0:0. Četiri godine kasnije na Svjetskom prvenstvu izgubili smo u skupini s minimalnih 1:0.

Godine 2006. slavili smo u prijateljskoj utakmici s 3:2, a prije malo više od tri godine izgubili smo 2:1 u još jednoj prijateljskom susretu.

Dobar skor protiv Islanđana, ali bili su prvi u kvalifikacijama za Rusiju

S Islandom smo odigrali šest utakmica i upisali četiri pobjede, remi i jedan poraz. Poraz je stigao u posljednjoj utakmici, upravo u kvalifikacijama za ovo prvenstvo. Na Islandu je bilo 1:0, a pogodak je pao u samoj završnici utakmice.

Prva dva susreta odigrana su 2005. godine u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Bilo je 4:0 i 3:1 za Hrvatsku. Osam godina čekali smo za novi susret u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, ovoga puta u doigravanju za odlazak u Brazil. Tada je Island kod kuće izvukao bod (0:0), a u uzvratu je poražen 2:0.

U netom završenim kvalifikacijama Hrvatska je slavila protiv Islanda na Maksimiru s 2:0, prije spomenutog poraza u gostima.

Jeste li zadovoljni skupinom na Svjetskom prvenstvu?

Ukupno glasova:

S reprezentacijom koja ju je dopala iz četvrtog pota - Nigerijom - Hrvatska nikad nije igrala službenu utakmicu.

Otvaraju Rusija i Saudijska Arabija

Na ždrijebu je prisustvovalo više od 1.400 gostiju, među kojima i 30 od 32 izbornika reprezentacija sudionika SP-a. U Moskvu jedino nisu doputovali urugvajski izbornik Oscar Tabarez, te australski izbornik jer ga Soccerosi još uvijek nemaju nakon što je Ange Postecoglou podnio ostavku.

Svjetsko prvenstvo otvorit će Rusija i Saudijska Arabija 14. lipnja na stadionu Lužniki u Moskvi. SP traje od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine, a igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona. Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

SKUPINE SVJETSKOG PRVENSTVA:

Skupina A: Rusija, Urugvaj, Egipat, Saudijska Arabija

Skupina B: Portugal, Španjolska, Iran, Maroko

Skupina C: Francuska, Peru, Danska, Australija

Skupina D: Argentina, Hrvatska, Island, Nigerija

Skupina E: Brazil, Švicarska, Kostarika, Srbija

Skupina F: Njemačka, Meksiko, Švedska, Južna Koreja

Skupina G: Belgija, Engleska, Tunis, Panama

Skupina H: Poljska, Kolumbija, Senegal, Japan


Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider