Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Komentar Ivice Mede

"Slučaj Petković" i zašto je Dalić planuo: Oko HNS-a opet kuha, podzemne igre uzrujale izbornika

Zoran Mamić poslao je Brunu Petkovića od prve minute na travnjak Poljuda, a dva dana prije izbornik Dalić je utvrdio da je napadač Dinama na tek 20 posto optimalne spremnosti i da ne može takav igrati za reprezentaciju…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Dinamo s punom torbom optimizma putuje u Budimpeštu. Nakon lošeg završetka prošle sezone i ne pretjerano uvjerljivog starta u novu sezonu, Modri su podigli formu u ključnom trenutku, tamo gdje je u prohujalim desetljećima bilo najteže, u Splitu protiv Hajduka.

Još jednom se pokazalo da je Dinamo u ovom trenutku osjetno bolji. Iako Zoran Mamić nije kalkulirao, kao što se možda očekivalo, jasno je da je Modrima u fokusu okršaj s Ferencvarosom u 3. pretkolu Lige prvaka.

Dinamo podigao formu

Splićani nisu uspjeli iskoristiti situaciju, a ključan je razlog taj što jednostavno nemaju dostatnu kvalitetu. Sve ostalo su prazne lamentacije. Dišpet može presuditi ako razlika u kvaliteti nije velika. Kad je razlika osjetna, to obično nije dovoljno. Kad nema dovoljne kvalitete, prkos se teško ispoljava.

gol expired Svjetski mediji tvrde da je Perišić pred transferom života: Priča je sasvim realna, a mogao bi se upisati u povijest divider

Bijeli su demonstrirali otprilike toliko koliko su pokazivali i tijekom prošle sezone. Logično, jer teško je preko noći napraviti veći iskorak ako nema novca za prava pojačanja, a još se uz to prodaju najbolji igrači kad god iskoči prilika.

Harija Vukasa i Marija Stanića očekuje teška zadaća: kako od nedovoljno dobrog materijala sašiti dobro odijelo? Hajduk se zasad ne može nositi s Dinamom, a vidjet ćemo hoće li moći na duže staze s Osijekom i Rijekom, pa i zahuktalom Goricom.

"Slučaj Petković"

Bjeličin debi na klupi Osijeka prošao je kao naručen za bivšeg stratega Dinama. Rijeka je rezultatski prilično lako pala, iako igra Osijeka nije bila briljantna. U drugom dijelu Rijeka je s igračem manjem stvorila nekoliko zicera i da je postigla gol moglo se sve zakomplicirati.

To je taj Osijekov sindrom: ili lako ćemo ili ne možemo, posebice na gostovanjima. Bjelica će na tom planu imati puno posla. Ima iskustva, pokazao je da zna motivirati i uvjeriti svoje igrače da mogu i znaju.

Hoće li Dinamo proći Ferencvaroš u 3. pretkolu Ligu prvaka?

Ukupno glasova:

Derbi u Splitu obilježio je jedan detalj. Mnogima sigurno nije promaklo da je Mamić od prve minute poslao na travnjak Brunu Petkovića, za kojeg je dva dana prije izbornik Zlatko Dalić utvrdio da je samo 20 posto spreman. Izbornik je na taj način objasnio zbog čega ga je posve izostavio protiv Francuske, da ne može takav igrati za reprezentaciju. 

Nije problem u procjeni, vjerojatno nije sasvim točna, ali smisao izjave je da je potpuno nespreman. Da je i na 50 posto, to je premalo. Međutim, ako je tomu tako, postavlja se pitanje zbog čega ga je uopće pozvao na okupljanje? Nije li na taj način zauzeo nečije mjesto?

Zašto je Dalić planuo?

Ne pamtimo da se izbornik, koji je inače obazriv i odmjeren, na taj način obrušio na nekog reprezentativca. Ničim izazvan, rekao bi prosječni promatrač. Možda to nije baš sasvim točno. Dalića je očito nešto uzrujalo.

gol expired Odigrao je tek 45 minuta za Barcu umjesto Messija, mediji i navijači već luduju divider

Moguće je da je izbornik tako reagirao zbog toga što su se opet pojavile glasine o smjeni na izborničkoj klupi. Zapravo, više se radi o zluradom dovođenju u pitanje izbornikove stručne kompetencije.

U HNS-u i oko njega oduvijek se vode zakulisne borbe. Ni sada situacija nije idilična, ni blizu. Teški porazi zakuhali su situaciju u i oko Kuće nogometa. Jedno se priča javno, a drugo u privatnom okruženju.

Svima je jasno da Dalić nije blizu otkaza, ali očito je da se pušta priča kojom se nagriza njegov ugled i stručnost. Podzemne sile odrađuju posao. Kad nekog naciljaju, teren se unaprijed priprema.

Podzemne igre

Daska se mora nasapunati prije nego što nekog gurnute u more. Ako se nastavi crni niz poraza, tko zna što se može dogoditi. U nogometu nikad ništa nije sigurno, ugovor nije nikakav jamac.

Situacija nas dosta podsjeća na onu aferu s američke turneje uoči Mundijala u Rusiji. Ima dodirnih točaka. Dalić dobro zna tko je vukao konce, a tko je reagirao na daljinski upravljač i obilazio sobe.

Kad okusite vrelu juhu, pušete i na hladno. Onomad u Miamiju, znamo to pouzdano, Daliću je zlata vrijedan savjet dao iskusni Ćiro Blažević. Možda mu je i ovaj put ponešto prišapnuo.

 

 

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider