Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Veliki majstor

Jedan od najvažnijih golova u povijesti Hajduka: Dan kada je Baka Slišković raspametio krcati Poljud

Blaž Slišković je prije točno 36 godina postigao jedan od najvažnijih golova u povijesti Hajduka...

Blaž Slišković u dresu Hajduka (Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL)

Blaž Slišković (60) na današnji je dan 1984. postigao jedan od najvažnijih golova u karijeri i povijesti splitskog kluba. Hajduk je pred 50 tisuća gledatelja na kišom okupanom Poljudu dočekao prašku Spartu u uzvratnoj utakmici četvrtfinala Kupa UEFA-e.

Pražani su u prvoj utakmici pobijedili 1:0, a Hajduk je pogotkom Ivana Gudelja anulirao prednost u 18. minuti.

Do kraja regularnog dijela više nije bilo pogodaka pa je uslijedio produžetak. Igrala se 119. minuta kada je za Hajduk dosuđen slobodan udarac. Sasvim iskosa s lijeve strane loptu je namjestio Slišković.

Luka Jović (Foto: AFP) Zvijezda Real Madrida otkrila kako je šokirala Srbiju: "Znam da je teško povjerovati, ali..." divider

Baka je primijetio da se vratar Sparte Jaroslav Olejar priprema za centaršut, jer se povukao dva-tri metra prema sredini ostavivši dosta prostora na prvoj stativi. Hajdukov velemajstor slobodnih udaraca oštro je zavrnuo u bliži kut, lopta je pala na sklizak travnjak i prevarila iznenađenog češkog vratara.

Uslijedila je erupcija oduševljenja na prepunom Poljudu, uz televizijski komentar neponovljivog Borisa Mutića. Hajduk je poveo 2:0 i prošao u polufinale Kupa UEFA-e.

Na putu do četvrtfinala Hajduk je izbacio tada jaku rumunjsku Universitateu, slavni Puskasov Honved i Radnički iz Niša. U polufinalnu je ispao od Tottenhama nakon što je golovima Gudelja i Dušana Pešića pobijedio u prvoj utakmici u Splitu 2:1. U uzvratu je bilo 1:0 za Engleze.

gol expired Kineski reprezentativac u dresu Espanyola zaražen koronavirusom divider

Kobni gol za Hajduk na starom White Haart Laneu postigao je Micky Hazard, engleski veznjak koji nije u rodu s belgijskom zvijezdom Real Madrida Edenom Hazardom. Zajedničko im jedino to što je i Micky svojedobno igrao u Chelseaju (1985.-1990.).

Taj Sliškovićev čuveni gol protiv Sparte nije njegov najljepši europski pogodak. Godinu i pol dana poslije postigao je spektakularan gol protiv tada velikog Torina, u kojem je igrao slavni Brazilac Junior, također iz slobodnog, iz velike udaljenosti i po jakoj buri lopta je odsjela u rašlje.

Bila je to uzvratna utakmica drugog kola Kupa Kupova. Nakon 1:1 u Torinu, gdje je Slišković također bio strijelac, Hajduk je pobijedio u Splitu 3:1 i prošao dalje. Te su sezone Bijeli opet nesretno ispali, ovaj put u četvrtfinalu protiv Waregema, i to na jedanaesterce.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider