Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nisu daleko

Fantastična vijest za Dinamo: Modri će moći izravno u Ligu prvaka, šanse su vrlo dobre

Zagrebački Dinamo imat će šansu izravnog plasmana u prvoj sezoni novog formata Lige prvaka (2024./2025.). Naravno, ako sezonu prije bude prvak Hrvatske…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Europska asocijacija profesionalnih klubova (ECA) objavila je važnu informaciju u kontekstu novog formata Lige prvaka, a koja će se u novom ruhu igrati od sezone 2024./2025.

Tomislav Radnik - Lipa VIDEO Golman u Hrvatskoj nije htio braniti penal pa protivniku okrenuo stražnjicu divider

Prema najnovijim informacijama, zagrebački Dinamo imat će šansu izravno ući u Ligu prvaka već te sezone. Naravno, ako sezonu prije bude prvak Hrvatske.

Kao što je poznato, Liga prvaka širi se s 32 na 36 klubova, sustav natjecanja je već poznat, i dalje će postojati „put prvaka“, odnosno kvalifikacije klubova prvaka svojih država, taj put se širi s četiri na pet klubova, no došlo je do nekih promjena u popunjavanja mjesta.

Dinamo će moći izravno u Ligu prvaka

Prvotno je predviđeno da će jedno izravno mjesto biti osigurano prvaku države čija je liga 11. na UEFA-inoj ljestvici koeficijenata, i to pod uvjetom ako osvajač Lige prvaka izbori mjesto u Ligi prvaka putem domaćeg prvenstva, što je gotovo uvijek slučaj.

Otkako je uvedeno pravilo da četiri kluba iz najjčih europskih liga idu u Ligu prvaka, Chelsea je prvi i posljednji klub koji je osvojio Ligu prvaka (2012.)., a da te sezone nije izborio mjesto u Ligi prvaka putem domaće lige. Bio je tek šesti.

Stadion u Sesvetama VIDEO Dinamova alternativa u slučaju početka izgradnje novog stadiona: Taj projekt ima sve potrebne dozvole divider

Sada je došlo do promjene i neće se gledati ligaški koeficijent, nego klupski, a na toj ljestvici hrvatski prvak Dinamo stoji vrlo dobro.

Ako se promotri trenutačna ljestvici, najveći konkurenti mogli bi mu biti Šahtar i Club Brugge, koji će sezonu završiti s boljim koeficijentom, ali i Basel, Kopenhagen i Slavia Prag, koji imaju lošiji koeficijent, no nisu daleko od Modrih.

Vrlo dobre šanse

Naravno da će Dinamo morati nastavljati skupljati bodove u UEFA-inim klupskim natjecanjima sličnim tempom kao zadnjih godina, a vjerojatno će morati i pojačati taj tempo jer vidimo da Club Brugge izgleda odlično, a i Šahtar je vrlo dobar.

Kako će proći najveći hrvatski derbi?

Ukupno glasova:

Loša je vijest za Modre što se u određivanju koeficijenta gleda posljednjih pet sezona, pa će mu iz obračuna ispasti jedna od najboljih sezona u Europi, ona 2018./2019.

Kako god, Dinamo će imati šansu izboriti izravan nastup u Ligi prvaka, što neće biti nimalo lako, no ako ne uspije, i dalje mu ostaju kvalifikacije, jednako kao i bilo kojem klubu koji bude prvak Hrvatske.
Razlika je u tome što će Dinamo vjerojatno biti nositelj u kvalifikacijama, dok su ostali hrvatski klubovi daleko od tog statusa.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider