Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Ciljano pojačanje, ali...

Sjajan potez Borussije za napad na naslov prvaka, Chelsea šalje rekordnu ponudu

Haaland nije samo Borussijina investicija u daleku budućnost, već i ciljano pojačanje za skorašnje razdoblje.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Kupi što jeftinije i prodaj što skuplje. To je deviza mnogobrojnih europskih i svjetskih klubova. Mnogi pokušavaju napuniti džepove i ostvarivati zapažene rezultate u isto vrijeme, ali samo rijetkima to uspijeva. Nije to baš poslovna politika koja se lako usvaja. Taj ispit teško se polaže.

Borussia Dortmund jedan je od tih rijetkih klubova, vjerojatno najistaknutiji posljednjih godina kad su u pitanju unosne prodaje. Borussijini rezultati zacijelo nisu na razini koju bi željeli njezini vjerni navijači, no ne može se reći ni da su loši, dapače sasvim su pristojni. Međutim, kupoprodajna bilanca puno joj je bolja. Možete to shvatiti kako hoćete. I kao pohvalu i kao čisti sarkazam.

Norveška senzacija izabrala Dortmund

Najnovija akvizicija Crno-žutih je mlada norveška senzacija Erling Haaland. Iako je sada već bivšeg napadača Red Bull Salzburga tražila cijela Europa, on je ipak završio u Dortmundu. Borussia ga je kupila za „samo“ 20 ili 22 milijuna eura, ovisno o izvoru. Kako god, obje su cifre pravi sitniš čak i za osrednje klubove iz najjačih europskih liga, a kamoli za one najveće. Čini se da je Borussia napravila sjajan posao.

Može se pretpostaviti da je prilično visoki, ali i jako spretni norveški napadač dobio veliku plaću. Posljednjih dana spekuliralo se da je tražio osam milijuna eura neto, što je, recimo, bio problem za platnu bilancu Juventusa, koji je bio jedan od najozbiljnijih prosaca.

gol expired Modrić dobio ogromno priznanje: Hrvatski kapetan rame uz rame s najvećim legendama divider

Čak i ako je dobio tu plaću, a vjerojatno i pokoji milijun „na ruke“ samo za potpis, kako se to već radi u nogometu, Borussiji bi se sve trebalo višestruko vratiti kada ga odluči prodati. Budući da je odšteta za današnje prilike sasvim prosječna, da ne kažemo mizerna, rizik je zapravo mali.

Nije teško pretpostaviti da će Borussia u najcrnjem scenariju barem vratiti uloženo, a s obzirom da je Haaland igrama u Ligi prvaka pokazao kako se radi o doista velikom talentu, izvjesnije je da će Dortmunđani opet omastiti brk.

Chelsea za Sancha daje 120 milijuna eura

Britanski mediji spekuliraju kako je kupovina Haalanda znak da će Borussia prodati Jadona Sancha, mladog Engleza u velikom usponu, koji je na meti brojnih velikana. Navodno je Chelsea spreman iskeširati čak 120 milijuna eura. Englezi ističu da bi Chelseajev rekordni ulazni transfer mogao biti dogovoren u siječnju, a realiziran naljeto.

Jesu li to "akrobacije" s pokrićem ili čiste spekulacije, može se razgovarati. No činjenica je da je Borussia zadnjih godina konstantno prodavala najbolje igrače. Samo zadnje četiri sezone ostvarila je izlazne transfere u vrijednosti od golemih 558 milijuna eura.

gol expired Junak Rangersa i budućnost reprezentacije nakon rušenja Celtica: "Najveći trenutak moje karijere" divider

Ostvarili su veliki plus, ali ne baš toliki koliko bi se možda na prvu pomislilo. Jer puno se uprihodilo, ali i puno se trošilo. Naime, u istom razdoblju na ulazne transfere Dortmunđani su potrošili 468 milijuna eura. Taj podatak govori kakva je Borussijina poslovna politika. Zaključci mogu biti dvojaki, sve ovisi iz kojeg se kuta gleda. Za neke ogledne primjer samoodržive politike, za druge kolodvor i tržnica.

Ciljano pojačanje

S obzirom na to da nema glavnih trofeja, navijači nisu baš presretni. No vrhuški kluba očito je najvažnija financijska stabilnost kluba. To i ne treba čuditi kada se zna kroz kakve je probleme prošla Borussia u prvom desetljeću novog milenija. U to vrijeme je najčešće spominjana riječ uz Borussiju bila - bankrot.

To krizno razdoblje poput sablasti se vuče iza slavnog kluba. Svaki put izroni na površinu kada se povedu rasprave treba li prestati s prodajom najvrjednijih eksponata i krenuti u veća ulaganja kako bi se uhvatio korak s Bayernom. Kritičari će reći da je Borussiji odavno glasni smisao postala prodaja, a ne osvajanje trofeja. Drugim riječima rečeno, kakva korist od silnih transfera ako se trofejne vitrine ne pune „kantama“?

Konstantno izvlačenje na održavanje financijske stabilnost ima sve manju prođu. Mnogi su u Dortmundu suglasni da je došlo vrijeme za odlučnije korake. Možda transfer Haalanda ide u tom smjeru. Norvežanin nije samo Borussijina investicija u daleku budućnost, već i ciljano pojačanje za recentno, skorašnje razdoblje.

gol expired Ronaldo konačno slavi: Messi mu pokupio sve, ali pronašao je utjehu divider

„Napravili smo pogrešku: definitivno smo trebali dovesti još jednog napadača“, priznao je krajem studenog glavni direktor Borussije Hans-Joachim Watzke na Skupštini kluba koja se održala nekoliko dana nakon teškog poraza u srazu s Bayernom u Muenchenu. Watzke je jasno izložio gdje vidi najveći problem u momčadi. Iako će neki reći da je obrana ta koja najviše škripi te da Borussia postiže dosta golova, lako je primijetiti da Dortmunđanima nedostaje "killer". Promašuju previše šansi. 

Najbolji izbor

Kada je Watzke to izjavio, bilo je jasno da će Crno-žuti u zimskom prijelaznom roku izaći na tržište i kupiti napadača. Prolaz u drugi krug Lige prvaka samo je osnažio takva razmišljanja. Mnogi se slažu da je Haaland najbolji mogući izbor kada se sve zbroji i oduzme.

Na ponudi su bile zvijezde poput Zlatana Ibrahimovića, Oliviera Girouda ili Marija Mandžukića, no Nijemci su se odlučili za mlađahnog Norvežanina, koji je ove sezone u 22 utakmice postigao čak 28 golova; od toga osam u Ligi prvaka, 16 u austrijskom prvenstvu i četiri u Kupu.

gol expired Dončića na slovenskom "ometao" obožavatelj iz prvog reda, Luka ostao jako iznenađen kada se okrenuo divider

Ako Haaland u dresu Borussije bude imao samo približnu statistiku u nastavku sezone, Dortmunđani će biti u ozbiljnoj igri za naslov prvaka Njemačke, a možda nešto opipljivije naprave i u Ligi prvaka.

Haalanda je htio dovesti i Borussijin konkurent u prvenstvu, trenutačno vodeća momčad Bundeslige RB Leipzig, koji također ima puno novca, no Norvežanin je radije izabrao Dortmund.

„Ne mogu dočekati istrčati pred 80 tisuća navijača“, izjavio je Haaland nakon objave da prelazi u Borussiju Dortmund.

Bundesliga postaje poligon

Pored jako izdašne plaće, velebni stadion i fantastični navijači jedan su od razloga zbog čega je izabrao Dortmund. Iako je sve to mogao dobiti i na drugim adresama, ili barem slično, jer je bio obasipan ponudama sa svih strana, ključan Haalandov razlog vjerojatno je bio taj što su on i njegov otac Alf-Inge, nekoć igrač Nottingham Foresta, Leeds Uniteda i Manchester Cityja, procijenili da će se u Borussiji najbolje razvijati.

To su mogli zaključiti po dugačkoj plejadi mladih igrača koji su u posljednjem desetljeću došli u Dortmund i napravili zapaženu karijeru. Borussia se u posljednjih desetak godina pretvorila u klasični razvojni klub, kao uostalom i većina njemačkih klubova. Nijemcima to nije drago za čuti, ali činjenica je da Bundesliga više ne može stati u istu rečenicu s elitnom engleskom ili španjolskom ligom.

gol expired Kauboji ulaze u posljednju fazu priprema uoči rukometnog EURO-a: Stižu Duvnjak, Musa i ostatak bundesligaša divider

To i sami priznaju. Njemački mediji s neskrivenom dozom cinizma često ističu da je Bundesliga postala poligon za razvoj mladih engleskih, francuskih i inih europskih i svjetskih igrača, te da na taj način ne mogu biti konkurentni najvećim rivalima u Europi.

Začarani krug

Svaki put kada njemački klubovi u ranoj fazi poispadaju iz Lige prvaka, kao što je to uglavnom bilo posljednjih sezona, ponovno se poteže to pitanje. Vidjet ćemo kako će završiti ova sezona za Nijemce u Ligi prvaka, imaju tri predstavnika u osmini, ali razlozi koje smo naveli možda će utjecati na barem blagi zaokret u Borussijinoj politici. Ne toliko zbog Lige prvaka, gdje joj šanse ipak nisu prevelike, koliko zbog domaćeg prvenstva koji nije osvojila sedam godina.

S obzirom na to da Bayern nije na razini iz prijašnjih godina, čini se da je kucnuo pravi trenutak za povećanje uloga. Ako Borussia opet ne iskoristi situaciju, ne samo u ovoj sezoni, a logično je zaključiti da je najlakše može iskoristiti ako zadrži barem godinu-dvije momčad na okupu, tko zna kada će stići sljedeća šansa.

U prijevodu: dolazak Haalanda i neće im tako puno značiti ako prodaju Sancha. Jedan talent dođe, drugi ode. Ako se želi rezultat, začarani krug se mora prekinuti, po mogućnosti duže od jedne polusezone. U suprotnom bi mogli ostati vječiti gubitnici, a taj epitet ne može ništa pokriti, pa ni puni džepovi.

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider