Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Mali prestigli velike

Sezona velikih promjena u Njemačkoj: Nekad moćni klubovi tonu prema dnu

Ovu sezonu Bundeslige obilježio je uspon nekoliko malih, ali i veliki pad nekoliko velikih klubova.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bayern je pobjedom protiv Wolfsburga tri kola prije kraja osigurao peti uzastopni naslov kojim je bavarski gigant još jednom potvrdio da je najjači njemački klub ovog desetljeća. Drugo mjesto čvrsto drži Borussia Dortmund s dva naslova od 2010. do 2012. i konstantno dobrim europskim nastupima.

Odmah ispod njih godinama su bili Schalke 04 i Bayer Leverkusen. Ova dva kluba vjerojatno bi prosječnom poznavatelju bili prva asocijacija na pitanje o najjačim njemačkim klubovima iza Bayerna i Borussije, a među njih bi se mogao ubaciti i Wolfsburg.

Ne bez razloga – ovi klubovi posljednjih godina bilježe konstantno dobre ili bar solidne rezultate u Bundesligi, a igraju bitne uloge i u europskim natjecanjima. Međutim, ova je sezona donijela promjenu na nogometnoj karti Njemačke. Nekad moćni klubovi nalaze se u donjem dijelu ljestvice, miljama udaljeni od pozicija na koje su navikli, a koje sada uglavnom okupiraju manji klubovi koji su ih prestigli u sezoni punoj iznenađenja.

Od pobjede nad Realom do borbe za opstanak u malo više od godinu dana

Bayer i Schalke prvi put nakon 2010. neće vidjeti europski nogomet, a Wolfsburgu, koji je prošle sezone igrao četvrtfinale Lige prvaka, ozbiljno prijeti ispadanje u drugu ligu. Njihov protivnik u zadnjem kolu bit će HSV, još jedan posrnuli velikan koji trenutno drži 16. poziciju koja vodi u doigravanje za Bundesligu. HSV ima priliku na domaćem terenu nadoknaditi dva boda zaostatka i šokirati klub koji je prije samo godinu dana pobijedio Real u prvoj utakmici četvrtfinala Lige prvaka.

Na njihovom je mjestu vrlo lako mogao biti Bayer koji ima samo tri boda više od HSV-a. Ostanak su osigurali remijem s Kölnom, velikim rivalom koji se ove sezone bori za nastup u Europi. Kombinacija ozljeda, promašenih transfera i suspenzije Hakana Calhanoglua dovela je do nezapamćeno loše forme koja je koštala posla trenera Rogera Schimdta, a kap koja je prelila čašu bio je 6:2 poraz od Borussije.

Gdje je zapelo za njemačke velikane?

Spomenuta tri kluba, zajedno s HSV-om koji je već ranije postao sinonim za posrnulog velikana u Njemačkoj, bili su tema rasprave u kojoj su sudjelovali bivši igračii Stefan Schnoor, Martin Max i Christoph Metzelder te Toni Lieto, urednik nogometnog magazina Kicker.

Njihov je zaključak da svi ovi klubovi pate zbog nerealnih očekivanja. Velika je rupa između njihovih ambicija i realnih mogućnosti, a takvu su situaciju iskoristili klubovi poput kontroverznog RB Leipziga, kluba koji je u prvoj bundesligaškoj sezoni osigurao drugo mjesto, i Hoffenheima, hit kluba s najmlađim trenerom lige.

Ovi su klubovi složili vrlo zanimljive momčadi i prestigli nekad moćne klubove koji su godinama bili ''pretplaćeni'' na mjesta u vrhu tablice. Boje Njemačke u Europi će sljedeće sezone tako sigurno braniti Leipzig i Hoffenheim, a njima bi se vrlo lako mogli pridružiti Freiburg i Hertha koji zasad drže peto i šesto mjesto. Bez šanse nije ni Eintracht Nike Kovača koji igra finale DFB Pokala protiv Borussije.

Sljedeće sezone pred nekad moćnim klubovima je težak posao, a najgori scenarij koji im prijeti je HSV-ov. Klub koji nosi nadimak Dinosuari doživio je sudbinu izumrlih životinja; konkurenti su se bolje prilagodili novim uvjetima, dok su oni ostali teški, spori i neefikasni, a rezultat je borba za opstanak koja je HSV-u već postala navika. Za Schalke, Bayer i Wolfsburg (ako ostane u ligi) sljedeća sezona bit će sezona istine u kojoj ćemo doznati radi li se o privremenoj krizi ili se nogometna karta Njemačke polako mijenja, a na scenu dolaze neki novi igrači.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider