Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Nije to mogao provariti

Šokiran plaćom velikog rivala: Realova ikona poludjela kada je saznala koliko zarađuje Barcina zvijezda

Sergio Ramos razljutio se kada je doznao da Gerard Piqe zarađuje više od njega i stoga je napustio Real Madrid…

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Bivši kapetan Real Madrida i od prošlog ljeta igrač PSG-a – Sergio Ramos – još uvijek privlači veliku pozornost u Španjolskoj.

Katalonski Sport ponudio je intrigantnu priču. Poznato je da je Ramos došao u sukob s predsjednikom Reala Florentinom Perezom prilikom dugotrajnih pregovora oko produljenja ugovora. Ramos je tražio određenu cifru, a Perez mu nije uslišio želje. Stoga je 35-godišnji stoper na kraju prošle sezone pokupio stvari i prešao u PSG.

Ramos šokiran Piqueovom plaćom

U Parizu se baš nije naigrao, odmah se po dolasku ozlijedio i dugo izbivao s terena, a sada uglavnom grije klupu. Perez je očito dobro procijenio. Možda će ružno zvučati, ali čini se da se Real na vrijeme riješio svoje ikone.

E, sad, Sport tvrdi da je Ramos tvrdoglavo stajao kod svojih potraživanja, najvećim dijelom zbog toga što je saznao koliko njegov najveći rival, i verbalni i igrački, Gerard Pique zarađuje u Barceloni. Navodno je bio šokiran kada je čuo cifru.

gol expired Dinamo je lošu igru pokrivao pobjedama. Kiks protiv Lokosa nije slučajan: Osijek i Hajduk – utakmice istine za Modre! divider

"Pique toliko naplaćuje svoje usluge, ja želim isto ili više", katalonski dnevnik tvrdi da je bio Ramosov argument tijekom pregovara s Perezom.

Kada je izašla informacija koliko Pique zarađuje, Ramos nije povjerovao iz prve. Sport tvrdi da je temeljito provjerio informaciju i načisto je poludio kada je saznao da Pique već godinama zarađuje više od njega. U tom trenutku svaki Perezov pokušaj da ga nagovori na smanjenje potraživanja bio je osuđen na propast. Jednostavno nije to mogao provariti.

Optužbe katalonske televizije

Sigurno se pitate koliko je to Pique zarađivao da je Ramos poludio? Informacije o plaćama igrača Reala i Barcelone nisu javne te se može samo spekulirati koliko zarađuju, odnosno može se povjerovati ili ne povjerovati izvorima koji ih objavljuju.

Početkom godine katalonska televizija Esport3 u emisiji Onze objavila je popis plaća Barcelone. Prema njihovim informacijama, Pique je prije pristanka na  smanjenje plaće od 50 posto zarađivao ukupno 28 milijuna eura godišnje bruto, dok je Ramos bio na oko 20 milijuna bruto. Kad odbijete oko 50 posto poreza, to je 14, odnosno 10 mlijuna neto.

gol expired Ispisala povijest nogometne igre pa je trener uplakanu izvadio u 40. minuti divider

Pique je nedugo potom demantirao tu informaciju pokazavši izvadak od plaće u kojoj je stajala cifra od 2,4 milijuna eura nakon smanjenja od 50 posto, što znači da mu je puna plaća iznosila oko 4,8 milijuna. To je puno manji iznos od cifre koju je objavila katalonska televizija.

"Tipovi kao ovaj koriste javnu televiziju za plasiranje dezinformacija. Evo vam polovice moje plaće za prošlu godinu, koju sam primio 30. prosinca. Malo više poštujte sebe", objavio je Pique na Twitteru, a aludirao je na novinara Onzea Lluisa Canuta.

Što je prava istina?

No pitanje je što je tu prava istina jer je Canute objasnio da se radi o zbrojenom iznosu koji uključuje plaću i razne bonuse. Uprava Barcelone na čelu s Joanom Laportom brže-bolje je reagirala i zanijekala da je informacija puštena iz kluba. Pitanje je zašto bi se uopće javili ako nisu pustili informaciju?

Pa zato što su proteklih tjedana i mjeseci trajala, i još uvijek traju, javna šamaranja između Laporte i bivšeg predsjednika Josepa Marije Bartomeua, kojeg nova Uprava Barcelone bez okolišanja optužuje za korupciju.

Laporta je nedavno otkrio da pripremaju tužbu protiv Bartomeua, koji je, uzgred rečeno, zajedno sa Sandrom Rosellom tužio Laportu za pronevjeru od nekoliko desetaka milijuna eura u prvom predsjedničkom mandatu.

gol expired VIDEO Akcija u Tudorovoj režiji je veliki hit, nakon ovoga je i Mourinho morao čestitati divider

Njih dvojica su Laportu godinama optuživali za loše poslovanje i korupciju. Zanimljivo je da su svi skupa bili u Laportinom timu koji je osvojio izbore 2003. Kako to već biva u tim vodama, došlo je do sukoba i razilaženja. Možemo samo naslutiti oko čega točno. I nije tako teško. Barcelonine predsjednike redovito prate optužbe za korupciju kada napuste funkciju.

Elem, Laporti je istekao prvi mandat 2010., Rosell je pobijedio na izborima i postao novi predsjednik, a Bartomeu njegova desna ruka. Odmah su tužili Laportu za pronevjeru, no sud ju je odbacio zbog nedostatka dokaza.

Afere i korupcija

Uslijedila je "afera Neymar", koja najbolje pokazuje kako se igrači plaćaju zaobilaznim putovima, Rosell je potom završio u zatvoru, a Bartomeu je preuzeo kormilo. Laporta se opet kandidirao za predsjednika na izborima 2015. Međutim, Bartomeu ga je tada glatko porazio. Laportina osveta stigla je šest godina poslije. Bartomeu je otišao s funkcije podvijena repa.

Zbog loših rezultata i katastrofalne financijske situacije dao je prijevremenu ostavku jer mu prijetio referendum za opoziv, na kojem bi sigurno izgubio. Kako ne bi bio prvi u povijesti koji bi bio smijenjen referendumom, Bartomeu je sam odstupio.

Hoće li Dinamo proći Sevillu?

Ukupno glasova:

Laporta se trijumfalno vratio na mjesto predsjednika, a već u kampanji je pokrenuo lavinu optužbi na Bartomeuov račun. Kada je i službeno preuzeo funkciju, počeo je curiti vodopad inkriminirajućih informacija. Jedna od njih je bila da je Bartomeu sklapao štetne ugovore sa svime i svakim, poglavito igračima, kojima je potpisivao nevjerojatne ugovore.

U trenutku dok su se vodili pregovori s igračima o smanjenju plaća zbog teške financijske situacije, govori se o dugu koji doseže 1,4 milijarde eura, neki kažu da je i puno veći, procurila je i informacija da su igrači Barcelone dobivali goleme bonuse, čak i za takozvanu lojalnost, što je pravi presedan.

Plaće se maskiraju bonusima i premijama

Tu se vraćamo na Piquea i njegovu plaću te tko je pustio informaciju o iznosima. Logično je zaključiti da je novoj Upravi odgovaralo da te informacije procure kako bi dodatno naštetili Bartomeu i prikazali ga kao neodgovornog i korumpiranog, ali i kako bi pritisnuli igrače da pristanu na smanjenje ugovora.

To što je Pique pokazao odrezak od plaće ne demantira u potpunosti katalonsku televiziju i njezina novinara. Ugovori o plaćama samo su dio prihoda igrača. Kako bi se zamaskirali realni iznosi, plaće su odvojene od bonusa i premija, a upravo je na to ukazao spomenuti katalonski novinar kada je kazao da Pique zapravo i nije u bitnome smanjio potraživanja jer su mu ostali bonusi, koji su zapravo veći od same plaće.

Slična je stvar i s ostalim igračima Barce. Primjerice, Lionel Messi posljednjih je godina zarađivao u Barceloni stotinjak milijuna eura, a na ime plaće je dobivao 45-50 milijuna, dok su ostalo bili razno-razni bonusi i premije. Uostalom, teško da Ramos nije imao način kako da dođe do pravih informacija. Ako se raspitao, a sigurno je znao gdje i koga pitati, mogao je saznati što je prava istina. 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider