Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
podrška i razgovor sa šukerom

Šefovi HNS-a poslali poruku Daliću, protiv Španjolske na Maksimiru

Izvršni odbor HNS-a održao je sjednicu iza zatvorenih vrata u Selcu te potom obavijestio javnost o zaključcima.

Zlatko Dalić i Davor Šuker s Vatrenima (Photo: Robert Anic/PIXSELL)

Nakon sjednice održane u Selcu, Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza izdao je samo priopćenje za javnost. Ekipa Nove TV bila je u Selcu i pričekala kraj sjednice, ali prisutni članovi Izvršnog odbora HNS-a nisu bili raspoloženi za izjave.

Sjednica je bila bitna u kontekstu izbornikovih izjava nakon povratka iz Rusije, kada je jasno i glasno poručio "da su mu neki radili iza leđa i htjeli ga smijeniti", čime je potvrdio višemjesečne medijske spekulacije, pa i one koje smo objavljivali na našem portalu.

Potpuno je jasno da je Dalić aludirao na ljude koji kroje politiku HNS-a, dakle na članove Izvršnog odbora HNS-a, ali i na moćnike koji iz sjene povlače konce preko svojih marioneta u vrhu nogometne vlasti.

Pretpostavljalo se da na sjednici neće biti govora o najužarenijoj temi, nego tek o nekim sporednim pitanjima, dok će se o Dalićevim izjavama puno opsežnije raspravljati tek sredinom kolovoza, očito s namjerom da se situacija ohladi. Spekulira se da će Dalić dotad odlučiti hoće li ostati na klupi hrvatske reprezentacije.

Podrška dana samim imenovanjem na mjesto izbornika

Prema tonu i nekim simptomatičnim rečenicama u priopćenju, može se zaključiti da Izvršni odbor ili, bolje rečeno, neki članovi IO-a nisu presretni Dalićevim izjavama i jasnim aluzijama. Najviše upada u oči rečenica u kojoj se između redova može puno toga iščitati:

"HNS na čelu s predsjednikom Davorom Šukerom samim je imenovanjem dao maksimalnu podršku izborniku, programu i cijelom stručnom stožeru te im je omogućio najbolje uvjete za rad", stoji u rečenici koja se može protumačiti kao izravnom porukom izborniku.

Izdvajamo ostale najvažnije dijelove priopćenja:

"Hrvatski nogometni savez ovim putem zahvaljuje svima koji su dali doprinos stvaranju najvećeg uspjeha hrvatskog nogometa - osvajanju srebrne medalje na FIFA Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Zajedno sa stručnim stožerom, na čelu s izbornikom Zlatkom Dalićem, Vatreni su nas učinili ponosnima ne samo kroz pobjede već i načinom kako su do tih pobjeda dolazili - igrom, odlučnošću i borbenošću.

Hrvatski nogometni savez zahvaljuje svim navijačima koji su Hrvatsku bodrili u Rusiji, a učinili su to na ponos svih nas, kao najbolji navijači turnira. Isto tako, HNS zahvaljuje svim navijačima u Hrvatskoj i diljem svijeta koji su stvarali euforiju i atmosferu koja je gurala igrače naprijed u teškim trenucima.

Duboko se nadamo kako će senzacionalan uspjeh potaknuti državu i lokalne samouprave na strateško promišljanje i odlučne korake po pitanjima sportske infrastrukture diljem zemlje i sustavnog financiranja sporta u cjelini, sukladno već postojećim stavovima tzv. Opatijske inicijative", stoji među ostalim u priopćenju HNS-a, koji se također zahvalio poslovnim partnerima i sponzorima Saveza, te medijima, koji su, kako ističe, dali svoj doprinos u stvaranju sjajne atmosfere.

HNS je odao priznanje i Ruskom nogometnom savezu, Lokalnom organizacijskom odboru i Fifi na izvrsno organiziranom natjecanju, po općoj ocjeni najboljem u povijesti.

Najvažniji zaključci Izvršnog odbora glase:

1. Izvršni odbor daje bezrezervnu podršku izborniku Zlatku Daliću i stručnom stožeru koji su na Svjetskom prvenstvu u Rusiji predvodili hrvatsku reprezentaciju do najvećeg uspjeha u povijesti.

2. Izvršni odbor daje mandat predsjedniku Davoru Šukeru da u sljedećim danima obavi razgovor s izbornikom Dalićem i izvijesti Izvršni odbor o planu aktivnosti i programu reprezentacije za četverogodišnje razdoblje.

3. Hrvatski nogometni savez daje punu potporu inicijativi premijera Vlade RH Andreja Plenkovića, predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića i gradonačelnika Zagreba Milana Bandića te stavu predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović na temu izgradnje nacionalnog stadiona te poziva na podršku lokalne samouprave u obnovi postojećih objekata u Splitu, Rijeci, Osijeku, Varaždinu i drugim sredinama.

4. Utakmica Lige nacija između svjetskih doprvaka, reprezentacije Hrvatske, te svjetskih prvaka iz 2010. godine, reprezentacije Španjolske, igrat će se na stadionu Maksimir u Zagrebu 15. studenoga. Hrvatska reprezentacija otvara nastup u Ligi nacija gostovanjem kod Španjolaca u Elcheu, a potom u listopadu dočekuje Englesku na stadionu HNK Rijeka. Taj susret igra se bez publike, zbog izdržavanja Uefine kazne iz prošlog natjecateljskog ciklusa.

5. Iduća sjednica Izvršnog odbora HNS-a bit će održana 30. kolovoza kada će se nastaviti s razgovorom o svim aktualnim nogometnim temama.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider