Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
KARIJERA OBILJEŽENA PEHOVIMA

Danas je jedini igrač Cityja s Ligom prvaka, a Hrvati su mu priuštili najteži trenutak karijere

Scott Carson jedini je igrač Manchester Cityja koji se upoznao s osjećajem osvajanja Lige prvaka.

Engleska - Hrvatska, 2007. (Foto: Afp)

Manchester City još jednom je poklekao u pokušaju osvajanja najelitnijeg europskog nogometnog natjecanja. Mnoge velike zvijezde koje nastupaju u njihovom dresu tako su i dalje ostale bez trofeja Lige prvaka.

Ima tu igrača koji su upoznali finale ili polufinale i to ne samo ono prošlogodišnje finale u njihovom dresu. Bernardo Silva bio je član onog spektakularnog Monaca iz 2017. godine. Ilkay Gundogan u dresu Borussije bio je čak i strijelac u finalnoj utakmici 2013. godine protiv Bayerna, ali samo jedan član cijele momčadi može reći kako je isto natjecanje osvojio.

Vjerojatno ga se ne biste sjetili

To je pričuvni vratar momčadi, danas 36-godišnji Scott Carson. Pitate se kada i gdje je on došao do titule? Bilo je to 2005. godine, kad je kao 19-godišnjak bio pričuva junaka vjerojatno najpoznatijeg finala u povijesti natjecanja, Jerzyju Dudeku

Pretpostavljalo se tada da bi Carson trebao imati veliku karijeru, no iduće sezone krenule su posudbe. U Liverpoolu jedinicu nije uspio osigurati, no u sezoni 2006./07 u Charltonu te 2007./08. u  Aston Villi, branio je odlično. Toliko da mu je Steve McClaren odlučio dati reprezentativnu jedinicu.

Nakon godinu i pol dana u kadru, napokon je dobio priliku u studenom 2007. godine. 16. studenog sačuvao je mrežu netaknutom protiv Austrije, a onda je pet dana kasnije dobio priliku nastupiti protiv rasterećene Hrvatske, u ključnom susretu za plasman na Europsko prvenstvo.

Wembley ga je obilježio do kraja karijere

Tog dana na Wembleyu dogodio se ključan trenutak Scottove karijere i on nije pozitivan. Udarac Nike Kranjčara prošao mu je kroz ruke, nakon čega ga je savladao i Ivica Olić. Englezi su se vratili, no onda mu je ušla i bomba Mladena Petrića koju će pamtiti cijeli život. Upravo on proglašen je tragičarom te utakmice.

Unatoč svemu, iza njega je duga karijere, koju je odlučio završiti kao pričuva Manchester Cityja. Ove sezone najpoznatiji je ostao po okršaju sa Šimom Vrsaljkom u tunelu Wanda Metropolitano stadiona, nakon susreta protiv Atletico Madrida. Ponovno dakle neće Hrvate pamtiti po dobrom.

gol expired VIDEO Treći golman Cityja gestikulirao Vrsaljku "nastavit ćemo vani", njihovu tučnjavu spriječila policija divider

No, ono što je najvažnije, i dalje je on jedini igrač Manchester Cityja s Ligom prvaka u popisu osvojenih trofeja. Kao igrač ju nije osvojio niti Pep Guardiola, koji ipak ima dvije trenerske s Barcelonom. 

Tko zna, možda bi City imao bolji rezultat da dovede pokojeg igrača koji se s osjećajem osvajanja njihovog najželjenijeg trofeja već susreo. Ovako će im još uvijek tek Carson moći pričati priče o onoj legendarnoj večeri 2005. godine u Istanbulu.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider