Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
povratak u vrh

Na krilima mlade zvijezde i "ludog" trenera: Slavnom klubu ide odlično nakon noćne more i teškog ljeta

Vjerni navijači popularnog njemačkog kluba dugo nisu imali razloga za optimizam. Ove sezone napokon su dočekali svojih pet minuta...

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Schalke 04 odigrao je 2018./2019. sezonu za zaborav. Završili su tek kao 14. u Bundesligi zabivši svega 37 golova, uvjerljivo najmanje od svih momčadi koje nisu ispale iz lige.

Posprdno se spominjala promjena imena iz Schalke 04 u Schalke 0, koliko su često Rudari ostajali na nuli u rubrici golova. Njihovi navijači na uvijek prepunoj Veltins areni vidjeli su svega 16 golova svoje momčadi, pa nije čudno da je došlo i do navijačkih prosvjeda.

Ni ljeto nije donijelo puno lijepih priča. Breel Embolo i Jehven Konopljanka, dvojac na koji je Schalke potrošio 39 milijuna eura, otišao je iz kluba za ukupno svega 11,5 milijuna. Loša transferna politika posljednjih godina smanjila je kupovnu moć kluba; nitko od renomiranih imena koja su se povezivala sa Schalkeom nije došao, činilo se da Rudari gube sve bitke na nogometnom tržištu.

Riješili se posprdnog nadimka i počeli trpati kao na traci

Pored toga, predsjednik kluba Clemens Tönnies našao se na udaru zbog rasističkih komentara koji su izašli u javnost i pretvorili se u skandal. Činilo se da slavni klub, po broju članova treći u Njemačkoj iza Bayerna i Borussije Dortmund, čeka nastavak teških vremena na svim poljima.

Deandre Ayton i Devin Booker (Foto: AFP) Šarićevi Sunsi trebaju puno više od Twin Towersa divider

Međutim, Schalke je nakon pobjede protiv Mainza trenutačno druga momčad Bundeslige s tri uzastopne pobjede. Nakon prva dva kola još su nosili posprdni nadimak Schalke 0 – u prvom susretu odigrali su 0:0 s Mönchengladbachom, pa izgubili 3:0 od Bayerna. A onda se pipa otvorila.

Prvo je Hertha nastradala s 3:0, Paderborn je dobio pet komada, a u posljednjem susretu srušili su Mainz s 2:1. Nakon pet utakmica imaju već 10 golova na kontu, gotovo trećinu učinka iz cijele prošle sezone.

Katastrofalna prošla sezona koštala je posla perspektivnog mladog trenera Domenica Tedesca, a na njegovo mjesto stigao je David Wagner. Wagner je svojevremeno igrao za Schalke s kojim je osvojio Kup UEFA 1997., a preuzimanje bivšeg kluba prvi mu je veliki posao u Njemačkoj.

gol expired Sammir poslao zanimljivu poruku nakon sjajnog nastupa: Nema šale s Filhom divider

Počeo je u drugoj momčadi dortmundske Borussije, a na veliku scenu izašao je kao trener engleske senzacije Huddersfielda. Temperamentni i ''ludi'' Wagner, inače prijatelj i kum Jürgena Kloppa, privukao je tada pozornost pomalo nekonvencionalnim metodama i preživljavanju u bogatom svijetu Premierlige s vrlo skromnim Terijerima.

Sjajni mladi Marokanac pretvara se u novu zvijezdu

Možda je baš zbog toga Wagner u ovom trenutku pravi izbor za Schalke, momčad koja u ovom trenutku nema puno poznatih imena i uglavnom se oslanja na mlade igrače. Njihova prosječna starost iznosi svega 24,6 godina, a kao zvijezda momčadi isplivao je mladi marokanski reprezentativac Amine Harit.

Tek 22-godišnji brzonogi ofenzivac zabio je već tri gola ove sezone, dok je u prošle dvije zajedno skupio svega četiri pogotka u 49 bundesligaških nastupa.

Jose Mourinho (Foto: AFP) Mourinho se oglasio o mogućem povratku u Real: Progovorio o Zidaneu i krizi u Madridu divider

Sjajan je bio i u pobjedi protiv Mainza – lijepo je asistirao za gol, pa je u 88. minuti udarcem vanjskim dijelom kopačke, u stilu Ricarda Quaresme, donio pobjedu svojoj momčadi. Kao jednog od najzaslužnijih za svoj napredak istaknuo je upravo novog trenera Wagnera, vidjet ćemo može li nastaviti u takvom ritmu i doći do statusa nove velike zvijezde Bundeslige.

Pogled na ljestvicu trenutačno izgleda sjajno za Schalkeove navijače, iako zbog utakmice više mogu do ponedjeljka pasti i za nekoliko mjesta. Međutim, optimizam se vratio u Gelsenkirchen, a u sljedećem kolu čeka ih težak test – gostovanje kod trenutačno vodećeg RB Leipziga.

Kako je rekao bivši igrač, a danas zaposlenik Schalkea Sascha Riether: ''Tko bi uoči sezone rekao da će to biti derbi vrha ljestvice.'' Budući da se od Leipziga očekivalo da čak i ugrozi dominaciju Bayerna, njegove riječi dovoljno govore o sjajnom Schalkeovu startu u sezonu.

Ante Rebić (Foto: AFP) UEFA bez milosti: Drastično kaznila hrvatskog reprezentativca divider

Rezultati by SofaScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider