Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Novac nije problem

Novi veliki igrač na svjetskoj sceni: Saudijci misle ozbiljno i grade ligu koja će se moći nositi s ligama petice

Mnogi su se smijali Cristianu Ronaldu kada je izjavio da Saudijska liga može biti u top pet na svijetu, ako nastave s dovođenjem zvijezda. Danas se toj izjavi više nitko ne smije jer Saudijci svojim basnoslovnim iznosima privlače europske zvijezde koje i dalje mogu igrati na vrhunskoj razini u Europi.

Mohammed bin Salman (Foto: Afp)

Priča sa Saudijskim ulaganjem u sport započela je u listopadu 2021. godine kada je Public Investment Fond (PIF) kupio od Mikea Ashleya Newcastle za 350 milijuna eura. PIF, koji je u suštini fond iza kojeg se krije kraljevska obitelj tako se probio na europsko tržište. Newcastle je njihovim preuzimanjem postao daleko najbogatiji klub na svijetu, a pored bogatstva s kojim raspolaže Saudijska kraljevska obitelj čak i vlasnici Manchester Cityja i PSG-a teško mogu parirati.

Dok su mnogi mislili kako je cilj PIF-a dovesti najbolje svjetske nogometaše na sjever Engleske u Newcastle, oni su na umu imali drugi plan. Kupovina Newcastlea bila je iskazivanje moći, a pravi plan bilo je dovođenje najboljih svjetskih igrača u vlastitu ligu i gradnja njihovog tržišnog brenda putem sporta.

Stvaranje brenda

Stvaranje jake lige započelo je dovođenjem Cristiana Ronalda početkom ove godine. Iako igrački na zalasku karijere, Ronaldo sa sobom dovodi ogromnu bazu fanova koji nisu nužno vezani uz klub za koji on igra, već uz njega kao personu. Njegovim dolaskom sve oči svijeta najednom su bile uprte u 54. ligu svijeta po FIFA rankingu. Tako je počela gradnja brenda lige.

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo (Foto: Afp)

Nije Ronaldo jedina zvijezda koja zarađuje u Saudijskoj Arabiji. Njegov najveći rival Messi, iako još uvijek ne igra za niti jedan njihov klub također je povezan sa vlastima Saudijske Arabije. Naime, on je glavni promotor turizma te zemlje, a nedavno je upao u probleme upravo radi toga. Neovlašteno bez znanja kluba Messi je otputovao na Golfski zaljev kako bi promovirao turizam nakon čega ga je PSG kaznio.

Saudijska Arabija, osokoljena katarskim Svjetskim prvenstvom, i sama želi u budućnosti postati domaćin jednog takvog natjecanja. Nedavno su i službenu iskazali kandidaturu za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2030. godine, koje bi dijelili sa Egiptom i Grčkom. Ukoliko zaista uspiju u svojem naumu, to Svjetsko prvenstvo postalo bi prvo u kojemu će sudjelovati tri odvojene nogometne federacije, Afrička, Europska i Azijska.

Saudijska obitelj preuzima kontrolu nad klubovima

Nedavno je objavljeno kako PIF, odnosno kraljevska obitelj, preuzima vodstvo nad tri vodeća kluba u Saudi Pro ligi te jednoga iz drugog ranga natjecanja. Preuzimanje uključuje Al-Nassr, Al-Ittihad, Al-Ahli i Al-Hilal. Klubovi koji su do relativno nedavno bili poznati samo najzagriženijim kladioničarima, a danas se povezuju s najvećim nogometnim zvijezdama biti će vođeni od najbogatije obitelji na svijetu.

Za razliku od europskih klubova koji su podložni FIFA financijskom fair playju, u Azijskom nogometu takvo nešto ne postoji, što znači da ne postoji limit koliko njihovi klubovi mogu potrošiti na odštete ili plaće igrača. Zbog toga možete čitati objave kako se igračima nude plaće od nekoliko stotina milijuna eura. Iako bi takve vijesti jamačno proglasili lažnima da se radi o nekom klubu u Europi, na Bliskom istoku tako nešto apsolutno je moguće.

Na svu sreću velika ulaganja nisu garancija uspjeha u nogometu. Pokazala je to praksa kineske lige koja je 2016. godine počela sa dovođenjem europskih igrača, plaćajući velike odštete i dajući im ogromne plaće. Sedam godina kasnije veliki projekt kineskog nogometa potpuno je propao. Oni i dalje nisu relevantni na svjetskoj nogometnoj sceni, a kvalifikacija na međunarodno natjecanje jednako je daleko kao i prije sedam godina.

Velika ulaganja kojima će pokušati doći do vrha

Nakon Ronalda, u Arabiju je preselio i Benzema. Službeno je potpisao ugovor koji mu jamči da će za dvije godine zaraditi 400 milijuna eura. I nije jedini. Dugo se već u kontekstu prelaska u Al-Hilal spominje i Messi. Plaća od 1,2 milijarde eura koju mu Al-Hilal nudi nešto je što u sportu nikada nije zabilježeno. Prema posljednjim informacijama, čini se kako je Messi ipak skloniji povratku u Barcelonu, no pitanje je tko još može odoljeti milijunima i milijardama koje su Saudijci spremni platiti.

Karim Benzema Karim Benzema (Foto: Afp)

Aktualni prvak Al-Ittihad na pomolu je potpisivanja N'Goloa Kantea, ondje bi trebao imati plaću od 172 milijuna eura, što je gotovo deset puta više od plaće koju je imao u Chelseaju. Al-Nassr želi Wilfrieda Zahu iz Palacea, Al-Hilal radi na dovođenju Busquetsa, Albe i Verratija. Lloris, Aubameyang, Firmino, Gundogan i Ramos, lista igrača koji se povezuju sa klubovima Saudijske lige jako je dugačka.

Naš Luka Modrić također je imao ponude da se pridruži aktualnom prvaku Saudi Pro lige, no on je jedan od rijetkih koji je odolio pozivu naftnih milijuna.

Stvaranje kompetitivne lige samo je usputna stvar za kraljevsku obitelj. Njihov prvi cilj je kreiranje okružja u kojemu će moći privući investitore. Princ Mohammed bin Salman na lošem je glasu zbog kršenja ljudskih prava i slobode medija, ali peglanjem imidža kroz sport vrlo lako bi se moglo dogoditi da u skoroj budućnosti Saudijska liga zaista postane liga petica, kako je na svojem dolasku najavio Ronaldo.

Ukoliko od klubova kojima je sada i službeno vlasnik uspije napraviti kompetitivnu ligu, sasvim je moguće da će se pozornost nogometnog puka okrenuti prema Golfskom zaljevu. Novca za tako nešto svakako imaju.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider