Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
pogledajte put do Rusije

Situacija je ozbiljna: Do kraja kvalifikacija pakleno i ledeno gostovanje

Hrvatski nogometni reprezentativci s gorkim okusom u ustima odlaze na zasluženi odmor nakon duge i naporne sezone.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Neočekivani poraz na Islandu poprilično je zakomplicirao pohod Vatrenih prema Svjetskom prvenstvu. U ravnopravnoj borbi za Rusiju čak su četiri reprezentacije, a ljestvica i raspored sugeriraju da Hrvatskoj najveća opasnost prijeti od Islanđana.

Umjesto približavanja Mundijalu, Modrić i društvo na dalekom sjeveru napravili su korak unatrag. Hrvatska je porazom od Islanda zakomplicirala put prema Rusiji.

Pakleno i ledeno gostovanje do kraja kvalifikacija

Na ljestvici skupine I nakon 60% odigranih utakmica Hrvatska i Island osvojili su po 13 bodova, dok ih s dva boda manje prate Turska i Ukrajina. Finska i Kosovo u ovoj su skupini potpuni autsajderi koji do sada nikome od vodeće četvorke nisu uspjeli otkinuti bodove.

Što našu reprezentaciju čeka do kraja kvalifikacija? U rujnu mjesecu prvo ćemo ugostiti Kosovo, a potom gostovati kod Turske. Sličan scenarij je i u listopadu. Najprije domaćinstvo protiv autsajdera - Finske - a potom gostovanje kod reprezentacije koja se bori za Mundijal - Ukrajine.

U usporedbi s Hrvatskom, Island ima bolji raspored. Očekuju ih sve isti protivnici kao i nas, no njihova je prednost što će u dvobojima s Ukrajinom i Turskom samo jednom u goste. Momčad Helmira Hallgrimssona Ukrajince će dočekati u Rejkjaviku, a potom putovati u Tursku.

Što se Turske i Ukrajine tiče njihov je minus što im je ostala samo jedna utakmica protiv momčadi s dna skupine. Turcima protiv Finske, a Ukrajincima protiv Kosova. Ukoliko bi se do kraja kvalifikacija nastavio trend prema kojem svi pobjeđuju Finsku i Kosovo, Hrvatska i Island iz tih bi utakmica izašli sa po 6 bodova, a Turska i Ukrajina samo s tri. Kad već moraju čak tri utakmice igrati protiv reprezentacija s kojima se bore za odlazak u Rusiju, plus Turaka i Ukrajinaca je da će dvije od te tri igrati na domaćem terenu.

Već u rujnu imat ćemo jasniju sliku

Već nakon susreta u rujnu mnoge bi stvari mogle biti jasnije. Prve utakmice, 2. rujna, i Hrvatskoj i Islandu donose - uvjetno rečeno - lakše protivnike. Nama Kosovo, a Islanđanima Finsku. Ukrajinci i Turci taj dan će se međusobno sučeliti u Harkivu. 5. rujna bit će iznimno važan datum na putu prema Rusiji, jer vodeću četvorku čekaju direktni okršaji. Vatreni će gostovati kod Turske u Eskišehiru, a Islanđani dočekati Ukrajinu.

Prva utakmica u listopadu, nama donosi maksimirski sraz s Finskom, a super važan susret isti će dan igrati Turska i Island. Nadajmo se da nećemo morati strijepiti do posljednjeg kola, jer ono nam donosi gostovanje kod Ukrajine. S druge strane, Islanđani i Turci tog 9. listopada imaju mnogo lakši posao protiv Kosova i Finske.

Na Svjetsko prvenstvo izravno će se plasirati svih devet pobjednika kvalifikacijskih skupina, dok će osam najboljih drugoplasiranih ići u play-off, koji se igra u studenom. Na taj način plasirali smo se u Brazil, ako možemo birati do Rusije bih radije bržim putem.

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider