Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Sjajan napredak

Brojke ne lažu: Impresivan uspon igrača kojeg su mnogi već otpisali

Jedno od imena koje je ove godine povratilo svoju igračku formu je i veznjak Chelseaja Ross Barkley.

Ross Barkley (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ross Barkley je 2017. godine bio dosta povezivan s prelaskom u Tottenham, ali njegov tadašnji klub Everton nije bio zadovoljan ponudom pa je na koncu preselio u Chelsea za 15 milijuna funti u zimskom prijelaznom roku.

Dolaskom na Stamford Bridge imao je dosta problema da se nametne Antoniju Conteu, ali drugi talijanski stručnjak Maurizio Sarri uspio je podignuti njegovu razinu igre na viši nivo. Sarri ga je čak nazvao ''kompletnim igračem'', a njegov razvoj toliko je skočio da je zaigrao za englesku reprezentaciju protiv Hrvatske ispred Dele Allija i Jesseja Lingarda.

Ono što je Barkley znatno poboljšao je veća kontrola lopte. Poboljšao je donošenje svojih odluka. Tome u prilog idu i njegove brojke u odnosu na razdoblje iz Evertona. Tijekom zadnje sezone u Evertonu imao je 82,5 posto svojih dodavanja, a ta brojka se bitno poboljšala u 2018-19.

Iako treba napomenuti da je okružen kvalitetnim igračima, Barkleyja točnost u dodavanjima skočila je na 91,98 posto, što je već elitni nivo i što pokazuje da je sjajno prihvatio Sarrijevu viziju igre. Menadžer Chelseaja preferira igru s velikim posjedom lopte, a Barkley je to dobro prihvatio, jer ove sezone je imao samo osam pokušaja driblinga u Premierligi.

No ono što je osobito impresivno u Barkleyjevoj distribucijskoj statistici je kako on i dalje pouzdano drži loptu na protivničkoj polovici, gdje mu je uspješnost dodavanja vrlo visokih 91,82 posto. To pokazuje da mu se može više vjerovati u zadnjoj fazi napada i da ne griješi previše pod pritiskom u svojim odlukama.
 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider