Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
Najmoćniji na svijetu

Ronaldov superagent prodaje Benficine igrače: Evo koliko zarađuje i što mu je zajedničko s Mamićem

Benfica kao i Dinamo glavninu proračuna puni prodajom igrača, a poslove joj vodi vjerojatno najmoćniji svjetski menadžer Jorge Mendes…

Cristiano Ronaldo, Jorge Mendes, Georgina Rodriguez i Cristiano Jr. (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Nakon osam pobjeda i jednog remija, Benfica je izgubila prvu utakmicu u Zagrebu otkada je vodi novi trener Brune Lage. Portugalci su istrčali u Maksimiru u promiješanom sastavu. Benfica rezultatom nije opravdala status favorita. Nije nas impresionirala ni igrom.

„Nije ni mene“, odgovorio nam je naš portugalski kolega Flavio Silva, novinar uglednog Recorda, koji je ovaj put ostao u Lisabonu i gledao je utakmicu na televiziji.

„Koliko sam mogao zamijetiti, atmosfera u Zagrebu bila je odlična, no vjerujem da će na Luzu biti još bolja. Očekujemo i da rezultat bude drugačiji. U uzvratu će igrati Pizzi, Andre Almeida i Samaris. S njima je Benfica osjetno jača. Sada je veliki problem Seferović, ozlijeđen je i pitanje je koliko će mu trebati vremena da se oporavi“, informirao nas je portugalski kolega, koji je već nakon ždrijeba nagovijestio da će lisabonski Orlovi sletjeti u Zagreb bez nekoliko najboljih igrača te da bi u prvoj postavi nakon dugog vremena mogao zaigrati i hrvatski veznjak Filip Krovinović.

Benfica u uzvratu s najjačim snagama

Tako je i bilo, trener Lage dao je šansu nekim igračima koji manje igraju. Portugalski trener ipak je istaknuo da nisu podcijenili Dinamo.

„Moramo dobro rasporediti snage, igramo na tri fronta“, objasnio je Lage na press-konferenciji nakon utakmice.

Benfici je najvažnije domaće prvenstvo, gdje vodi ogorčenu bitku s Portom, a prvo mjesto vodi je izravno u Ligu prvaka i zaradi od četrdesetak milijuna eura. No Benfica neće zapostaviti ni Europsku ligu.

„Benfica želi osvojiti to natjecanje, to nije upitno. Mislim da će u uzvratu istrčati u najjačem mogućem sastavu. Benfica je i u Istanbulu protiv Galatasaraya igrala s pet-šest rezervnih igrača. Jednostavno, takav je plan trenera Lagea, želi što više držati momčad svježom, a i dati svima šansu“, kaže nam kolega.

I trener Dinama Nenad Bjelica na sličan način rotira igrače. Razlika je u tome što je Dinamu ipak najvažnija Europska liga. Modri su premoćni u hrvatskoj ligi i mogu si dopustiti da u prvenstvu igraju s rezervnom postavom.

Benfica i Dinamo žive od prodaje

Benfica i Dinamo imaju sličnu razvojnu strategiju. Oba su kluba veliki proizvođači i uglavnom žive od prodaje igrača. Činjenica jest da je udio od prodaje igrača veći u Dinamovu proračunu jer Benfica ima značajne prihode i od prodaje ulaznica, televizijskih prava te marketinga, no i Portugalci veći dio proračuna popunjavaju prodajom najboljih igrača. Razlika je u tome što Benfica prodaje igrače za osjetno veće iznose nego Dinamo.

„Benfica je nedavno podigla odštetne klauzule za sve igrače. Primjerice, najveći Benficin talent u ovom trenutku, Joao Felix, ima odštetnu klauzulu od 120 milijuna eura. Teško da će to netko platiti u ovom trenutku, ali ako ga bude htjela prodati, naljeto bi Benfica možda mogla dobiti šezdesetak milijuna eura. Takve su procjene“, kaže novinar Recorda i dodaje:

„Bio bi to rekordni izlazni transfer Benfice. Zasad su za najveće svote prodani vratar Ederson u Manchester City i Axle Witsel u Zenit, obojica za 40 milijuna eura. Najveći ulazni transfer napravljen je kupovinom Raula Jimeneza iz Atletica za 22 milijuna eura“, kaže nam kolega te otkriva da pojedini Benficini igrači imaju višemilijunske plaće, što je uz veličinu klubu također bitan faktor koji utječe na cijenu izlaznih transfera.

Superagent Jorge Mendes prodaje Benficine nogometaše

„Pretpostavlja se da je Jonas najplaćeniji nogometaš. Navodno ima nešto više od četiri milijuna eura bruto godišnju plaću, što je oko dva milijuna neto“, kaže nam portugalski kolega.

Benfica živi od prodaje i stoga se čini logičnim što Benfica podjednako kao i Dinamo forsira mlade igrače. Da bi se našli na radaru platežno moćnijih europskih klubova, svi igrači moraju imati određenu minutažu.

„Benfica ima puno mladih igrača, a gotovo svima menadžer je Jorge Mendes, slavni portugalski agent koji ima veze posvuda u svijetu. Spekulira se da Mendes ima poseban ugovor s Benficom. Od svakog transfera navodno njemu pripada deset posto. Benfici se isplati jer on može postići visoku cijenu, a preko njega može i nabaviti igrače. Svima isplativo. Primjerice, prodao je Rodriga u Valenciju za 30 milijuna, a Gaitana Atleticu za 25 milijuna eura“, kazao nam je novinar uglednog Recorda, koji godinama prati Benficu i zna svaki detalj o slavnom lisabonskom klubu.

„Mendes ne radi samo s Benficom, on ima puno igrača u Portugalu. Nije više tako blizak s Portom, ali na njihov zahtjev i dalje zna nešto odraditi. Benfica mu je ipak glavni partner u Portugalu“, kazao nam je kolega i podsjetio na jednu čuvenu prodaju portugalskog superagenta.

Kako su "obrijali" Manchester United

„On ima svuda svoje pipke. Kakve veze ima, možda najbolje govori poznati slučaj Bebea. Svojevremeno ga je prodao Manchester Unitedu za 9 milijuna eura, a čovjek nije odigrao nijednu utakmicu na profesionalnoj razini. Vitoria Guimaraes dovela ga je iz amaterskog kluba za 'nula eura', a odmah potom otišao je u United. Alex Ferguson još je bio u klubu. Bebe sada igra u Rayo Vallecanu, nije loš igrač, ali jasno je da je to bio svjetski posao. Od tih 9 milijuna, Vitoriji je navodno otišlo pola iznosa, a priča se da je Mendes pokupio ostatak. Vitoria je bila jako zadovoljna, jer da ga je sama prodavala, nema šanse da bi dobila i približno toliko.“



Koliko se sjećamo, bilo je nekih repova. Bivši Bebeov menadžer, koji ga je doveo u Vitoriju iz niželigaškog kluba, kasnije se požalio da je nekorektno istisnut iz posla. Igrač mu je otkazao suradnju i prešao kod Mendesa čim je potpisao za Vitoriju. Žalio se i FIFA-i.

„Da, bilo je tu problema, ali znate kako to funkcionira u nogometnom svijetu. Nema tu puno sentimenta.“

Mendes i Mamić - sličnosti i razlike

Mendes ima enorman utjecaj na portugalski nogomet. Možda se može povući paralela sa Zdravkom Mamićem u Hrvatskoj.

„Znam priču o Mamiću, mislim da ima dodirnih točaka", kaže portugalski kolega.

No ima i bitnih razlika. Recimo, Mendes nema službenu funkciju ni u jednom klubu, dok je Mamić bio na visokoj poziciji u Dinamu. Trenutačno su donekle u sličnom položaju jer obojica utječu na politike klubova sa strane. Smatrate li da je tako ogroman utjecaj jednog čovjeka dobar za portugalski nogomet?

Reporter Dnevnika Nove TV s navijačima ispred Maksimira Stipe Sladoljev (GOL.hr)

„Sve ovisi iz kojeg kuta gledate na situaciju. Moje je mišljenje da bi Portugal teško bio prvak Europe da nema Mendesa. On je većinu tih igrača prodao u velike klubove. Mnogim je portugalskim igračima omogućio da izađu na veliku scenu.“

Igrao se nogomet u Portugalu i prije Mendesa. Bilo je i tada velikih uspjeha. U klupskom nogometu puno većih, a i reprezentacija je imala velikih uspjeha.

„To je istina, ali i tada je bilo ljudi koji su bili zaslužni za te uspjehe. Mendes je sada centralna figura portugalskog nogometa“, kazao nam je portugalski kolega.

Benfica se okreće svojim igračima

To je još jedna poveznica Mamića i Mendesa. I Mamić smatra da je najzaslužniji ili među najzaslužnijim za uspjeh hrvatske reprezentacije.

„Teško mi je ulaziti u tu problematiku, ali koliko znam, mnogi hrvatski igrači došli su iz Dinama, a on je godinama bio glavni čovjek Dinama, zar ne?“

To je jedna strana priče. Postoji i druga. Mamić je završio na sudu s ozbiljnim optužbama za korupciju. Trenutačno je u bjekstvu od hrvatskog pravosuđa u susjednoj BiH. Koliko znamo, i Mendes ima problema sa sudovima. U Španjolskoj je bilo poreznih problema, a ima i mnoštvo sporova s drugim agentima.

„Da, ali to su daleko manji problemi, nisu tako ozbiljni slučajevi“, zaključio je kolega.

Trenutačno u Mendesovoj agenciji Gestifute nema nijednog hrvatskog igrača. Možda dođe do skorog kontakta Dinamovih igrača i Mendesea. U nedavnoj prošlosti na meti Benfice bili su Marko Pjaca, Borna Sosa i Nikola Moro. Portugalske novinare koji su bili na utakmici u Zagrebu upitali smo je li Benfica u ovom trenutku zainteresirana za neke igrače Dinama?

„Nije, Moro više nije u fokusu, a ni ostali. Benfica je najavila potpuni zaokret u politici i okreće se gotovo isključivo svojim igračima. Benfica ima puno mladih igrača i želi ih što prije afirmirati kako bi ih skupo prodala“, kazao nam je Valter Marques, novinar Recorda koji je bio na utakmici u Zagrebu.

Može li Dinamo izdržati u Lisabonu i proći u četvrtfinale Europske lige?

Ukupno glasova:



 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider