Nogomet
SPORTOVI
Nogomet
veliki uspjeh il fenomena

Čime se danas bavi brazilski Ronaldo? Posao mu dobro ide, preporodio je posrnuli klub

Ronaldo pokazuje talent i nakon kraja nogometne karijere.

gol expired (Foto: DNEVNIK.hr)

Ronaldo Nazario de Lima čuveni je brazilski nogometaš, po mnogim ponajbolji igrač u povijesti, kojeg su ozljede - kao i nesportski život - zaustavile u ispunjavanju punog potencijala.

Međutim, Ronaldo je i ovako bio prava superzvijezda, a takav status donio mu je i stotine milijuna eura na računu kroz plaće i sponzorstva. Ronaldo ih je nakon karijere uložio u razne poslovne pothvate, a zasad se oni dobro razvijaju.

Ronaldo je vlasnik 45 posto udjela u velikoj markentinškoj agenciji koja se brine o imidžu najvećih brazilskih sportskih zvijezda - nogometaša (poput Neymara) i MMA boraca. Osim toga, većinski je vlasnik španjolskog kluba Real Valladolida.

Ronaldo je 2018. kupio 51 posto udjela za 30 milijuna eura, a dvije godine kasnije, pišu španjolski mediji, udio je povećao na 71 posto.

gol expired Kapetanica Hrvatske stigla autom kući, a tamo ludnica: ''Suze same idu'' divider

Klub je napredovao pod Ronaldom. Kada je stigao, imali su dugove i najviše posuđenih igrača u sastavu - među njima je bio i naš Duje Čop - od svih španjolskih prvoligaša, a sada su ti problemi iza njih.

Ronaldo financijski konsolidirao klub

U sklopu nove strategije iskoristili su pandemiju koronavirusa kako bi igrače doveli "na popustu". Valladolid je uoči sezone bio pravi kolodvor - čak osam igrača vratilo se u matične klubove s posudbe, a trajno su potpisali 11 novih uz 10 milijuna eura potrošenih na odštete.

Možda se ne čini mnogo, ali jest u usporedbi sa sezonom prije kada su uložili svega 1,4 milijuna eura - najmanje u Primeri - a prodali igrače u vrijednosti od osam milijuna eura. Sredstva za rastrošniji transferni rok ove sezone namaknuli su i prodajom stopera Mohhameda Salisua u Southampton za 12 milijuna eura.

gol expired NBA zvijezde staju u red za cijepljenje divider

Dio zarade uložen je i za modenizaciju stadiona Jose Zorrilla. Bio je to posljednji španjolski stadion s kanalom između tribina i terena, a on je uklonjen čime je stadion dobio veći kapacitet.

Na sjednici financijski konsolidiranog Valladolida nedavno je odlučeno da će Ronaldo kao predsjednik početi dobivati plaću sukladno financijskoj situaciji u klubu.

Međutim, Ronaldove ambicije veće su od toga. Želi postati vlasnikom stadiona koji im trenutačno iznajmljuje grad, a najavio je i velika ulaganja u infrastrukturu.

Nekonvencionalne metode nagrađivanja igrača

Njegov je plan izgraditi sportsko naselje koje bi udomilo i košarkaški te futsal klub. Lokalni košarkaški drugoligaš već je sklopio partnerstvo s Ronaldovim klubom te je postao Real Valladolid Baloncesto.

gol expired Zvuči nezamislivo, ali to je realnost: Otkriven Arsenalov plan za ispadanje u drugu ligu divider

Međutim, upitno je kako će ti planovi sjesti lokalnim vlastima i navijačima. Jasno je da Ronaldo neće tu ostati vječno, pa postoji bojazan da će jednog dana jednostavno prodati klub zajedno s infrastrukturom te oploditi svoje ulaganje.

Valladolid je prošle sezone bez većih problema izborio ostanak u prvoj ligi, dok su ga sezonu ranije jedva izbjegli. Stari partijaner Ronaldo tada je za nagradu poveo cijelu momčad na Ibizu, dok je prošle sezone svakom igraču poklonio iPhone i avionsku kartu za godišnji odmor nakon pobjede u ključnoj utakmici sezone protiv Espanyola.

Čini se da će slične metode biti potrebne i ove sezone jer klub trenutačno pleše blizu dna - na 18. su mjestu, ali i svega tri boda od sredine ljestvice.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

 

Još brže do sportskih vijesti i prijenosa. Preuzmi
DNEVNIK.hr aplikaciju

Nastavi čitati
divider

Još vijesti
divider